Världen Idag > Nyheter

Friday, 23 August, 04:33

Världen Idag - 14 aug 19 kl. 03:00

Tempelplatsens symboleffektDen stora majoriteten israeler har aldrig besökt tempelplatsen, och många skulle inte ha några problem med att ge bort hela området. För dem är tempelplatsen ett fristående problem som man blir kvitt om man överger den. Men många förstår också den stora symboleffekten denna plats har för den större konflikten. Den kände författaren och högerpolitikern Uri Zvi Greenberg, som dog 1981, gjorde en gång följande uttalande: ”Den som kontrollerar tempelplatsen, kontrollerar landet.” Den ligger något i det.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Uri Zvi Greenberg, Jerusalems, Haj Amin, husseini,  aqsa, Haram, sharif

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Tempelplatsens, symboleffekt
YLE - 27 jun 16 kl. 05:58

Tempelplatsens kyrka börjar ta inträde - "Turism ska inte bekostas av kyrkoskatten"

Tre euro per person ska det i framtiden kosta att besöka Tempelplatsens kyrka i turistgrupp. Researrangörerna är besvikna. Det ska fortfarande vara gratis för enskilda besökare att komma till kyrkan, men en frivillig inträdesavgift kan betalas.

YLE - 20 jun 17 kl. 09:12

Polisen om terrorhotet vid Tempelplatsens kyrka: God förmåga att reagera vid behov

Säkerhetsåtgärderna i Finland har skärpts redan före terrorhotet mot Tempelplatsens kyrka i Helsingfors uppdagades. - Myndigheterna gör ständigt lägesbedömningar. I fall det skulle finnas konkreta handlingar som utgör en risk för medborgarna så skulle polisen utan vidare informera om dem, säger polisinspektör Timo Kilpeläinen vid Inrikesministeriet.

YLE - 19 sep 17 kl. 05:51

Tempelplatsens kyrka har fått in över en miljon i inträde: "Vi hade ingen aning om att vi skulle få in så mycket pengar på turismen"

Tölö församling i Helsingfors har redan fått in över 1,2 miljoner euro på inträdesavgifter till Tempelplatsens kyrka. Pengarna används till att reparera slitage i kyrkan och anställa guider, men det blir också pengar över till annat. Sedan början av året kostar det tre euro att besöka Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.

YLE - 02 dec 16 kl. 14:04

Tempelplatsens kyrka och bostäder i Sinebrychoffsparken – Helsingforsarna har protesterat mot byggnader förr

Guggenheim är inte det enda byggprojekt som fått helsingforsarna att stiga upp på barrikaderna. Mikael Sundman, pensionerad arkitekt på Helsingfors stadsplaneringskontor, räknar upp byggnader som väckt stora protester. 1.

YLE - 07 jul 17 kl. 12:56

Centralkriminalpolisen: Just nu inget konkret hot mot Tempelplatsens kyrka

Centralkriminalpolisens utredning av hotet mot Tempelplatsens kyrka för tre veckor sedan har nu trappats ner och passerat den allra aktivaste fasen. Baserat på förundersökningen uppger Centralkriminalpolisen att det just nu inte finns orsak att oroa sig för något konkret hot. Ifall situationen förändras är Polisen ändå färdig att reagera på ett ändamålsenligt sätt.

Dagen - 20 jun 17 kl. 18:00

Terrorhot mot Tempelplatsens kyrka i Helsingfors

HELSINGFORS. En populär turistkyrka i Helsingfors utsattes i helgen för ett terrorhot. – Incidenten är en väckarklocka för oss.

Dagen - 20 jun 17 kl. 18:00

Terrorhot mot Tempelplatsens kyrka i Helsingfors

HELSINGFORS. En populär turistkyrka i Helsingfors utsattes i helgen för ett terrorhot. – Incidenten är en väckarklocka för oss.

YLE - 20 jun 17 kl. 13:05

Inrikesminister Risikko om terrorhotet: Finland redo

Finland är välförberett på terrorhot försäkrar Inrikesminister Paula Risikko (Saml). Hon understryker samtidigt att hotbilden nu har förändrats och att det därför är viktigt att vara alert. Skyddspolisen höjde sin terrorhotnivå för en vecka sedan och i söndags genomförde polisen en större operation kring Tempelplatsens kyrka i Helsingfors på grund av ett misstänkt terrorhot.

YLE - 21 sep 15 kl. 05:40

Alla tiders turistsommar i Helsingfors

Mängden turister som besökte Helsingfors i somras slår alla tiders rekord. Framför allt turismen från Kina ökar. Det är fortfarande de klassiska turistmålen som är populärast: Domkyrkan och Sveaborg.

YLE - 20 jun 17 kl. 16:04

Niinistö: Vi är inte skyddade från terror

President Sauli Niinistö säger att polisens utredning om ett möjligt terrorhot mot Tempelplatsens kyrka visar att Finland inte är något undantag. Det finns anledning att vara vaksam, men inte rädd. Presidenten befinner sig för tillfället på en resa i Kazakstan och kommenterade saken under en intervju med Yle.

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 16 timmar sedan

Antisemitiska åsikter hos visselblåsare

Google svartlistar vissa kristna och konservativa nyhetssidor, enligt visselblåsare. Detta berättade Världen idag och flera andra medier om nyligen. Det är Zach Vorhies, tidigare Googleanställd, som släppt uppgifterna.

Världen Idag - 18 timmar sedan

Adaktusson anmäler SVT och DN

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson har via sitt juridiska ombud advokat Rolf Åbjörnsson anmält sin tidigare arbetsgivare Sveriges Television (SVT) till Granskningsnämnden. Dagens Nyheter (DN) anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman redan i juni..

Världen Idag - 19 timmar sedan

Stakset ber mamma om förlåt i ny låt

I fredags släppte Sebastian Stakset sin nya låt, ”Mamma förlåt”, i samarbete med den unge ”gangsterrapparen” Einár. Det uppmärksammades av såväl Nyhetsmorgon i TV 4 som Kulturnyheterna i SVT och Sveriges Radio, som intervjuade artisterna i studion..

Världen Idag - 19 timmar sedan

Unikt uttalande: Iran medger kristet skeende i landet

Massomvändelser pågår ”rakt framför våra ögon”. Det sade Mahmoud Alavi, minister med ansvar för underrättelsetjänsten i Iran, nyligen när han talade vid en samling för shiamuslimska ledare. Där erkände han också det som landets företrädare annars förnekat: att Iran arbetar aktivt för att stoppa omvändelser till Kristus..

Världen Idag - Igår: 00:00

Det är ett liv av att ge vidare gåvor av nåd från Gud till medmänniskan.

2 Mos 19:3–8 Rom 12:3–8 Vi lever i en mycket speciell tid. Det finns gott om orosmoln, lätta att upptäcka, på så många områden i vårt land i dag. Samtidigt är vi många som upplever hur öppet det är för evangeliet i människors hjärtan.

Världen Idag - Igår: 00:00

Ett äktenskap i Anden

Analogin mellan Jesu och brudens relation och mannens och hustruns visar att äktenskapet inte bara är en praktisk samlevnadsform, utan att det finns en slags sakramental dimension i den – sakramental i den meningen att man i en fysisk ordning som Gud inrättat och Kristus välsignat möter en andlig verklighet, skriver Anders Gerdmar..

Världen Idag - Igår: 00:00

Brexit – bra eller dåligt för Israel?

Om den brittiske statsministern Boris Johnson får som han vill, och lämnar den Europeiska unionen den 31 oktober, kommer det internationella samfundet att stå inför en politisk vattendelare som med tiden kan liknas vid den Westfaliska freden 1648.  Trots att EU-kommissionen vill tona ner konsekvenserna av ett brittiskt utträde ur EU så är en sak klar: Nu skrivs historia. Efter ett brittiskt utträde ur Europeiska unionen kommer EU aldrig mer att vara sig likt.

Världen Idag - 20 timmar sedan

TV3 kan lära kyrkan om synd och omvändelse

Sommarens tv-tablåer har som brukligt präglats av repriser. Ett program som har kört mängder med gamla avsnitt är TV3:s Lyxfällan. Egentligen är det en rätt enahanda programidé: Programledarna åker hem till ett hushåll som tappat kontrollen över sin ekonomi.

Världen Idag - 20 timmar sedan

De ropade om Guds eld över Sverige

Att Guds eld ska beröra Sverige och att en ny våg av missionärer ska gå ut från landet. Sådana böner präglade årets Nationella bönekonferens på Ralingsås som i vanlig ordning gästades av den svenska bönerörelsens nya frontsoldater – bedjarna från Tanzania..

Världen Idag - Igår: 14:32

Ekumeniskt kvinnoråd i blåsväder efter uttalanden

Flera frikyrkliga samfund stödjer Sveriges ekumeniska kvinnoråd. Men kritiker ifrågasätter stödet med hänvisning till teologiskt tveksamma uttalanden om bland annat polygami och abort från rådets generalsekreterare..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.