UT > Nyheter

Monday, 26 August, 10:13

UT - 13 aug 19 kl. 13:31

Byggnadsminnen: Historia och nutid möts på KällebackaStrax söder om Marbäck, vackert beläget på en höjd, ligger Källebacka säteri. Bland de många ägarna märks en förmögen brorsdotter till Lasse i Gatan, Sveriges mest kände kapare. Varsamt och omsorgsfullt restaurerat och byggnadsminne sedan 1980. Känt bland annat för ett utedass med sju sitthål och som inspelningsplats för scener i Änglagårdsfilmerna..
Läs mer på UT
Läs mer om:
Källebacka, Marbäck, Lasse, Gatan, Änglagårdsfilmerna

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Byggnadsminnen, Historiaoch , nutid, möts, Källebacka
Skånskan - 22 okt 16 kl. 20:10

Bokens dag med historia och nutid

Bokens Dag Bokens dag 2016
Medverkande: Nina Björk, Elisabeth Åsbrink, Cilla och Rolf Börjlind, Carin Hjulström och Björn RanelidDet är återigen dags för bokens dag, det årligen återkommande litterära eventet i Hässleholms kulturhus. Dagens innehåll skulle kunna sammanfattas både som historia/ nutid och fack/skönlitteratur.
Vi börjar med facklitteraturen – och den historiska.

UT - 30 jul 19 kl. 08:01

Byggnadsminnen: Gästgiveri på Bäckagården i mer än 200 år

För den som kör genom Marbäck är det svårt att missa Bäckagården, ett av kommunens fem byggnadsminnen. Alldeles intill den gamla landsvägen ligger den faluröda längan med de två karaktäristiska nyckelhålsverandorna. En gång gästgiveri och det finns en sägen som säger att Karl XII övernattade där 1716 innan han skjutsades vidare till nästa gästgiveri som låg i Timmele.

Västerbottens Folkblad - 06 jun 14 kl. 18:05

[PLUS] Historia mötte nutid på Gumboda Hed

Historia och nutid möttes när nationaldagen firades på Gumboda Hed på fredagen. Det gamla....

Västerbottens Folkblad - 06 jun 14 kl. 18:05

Historia mötte nutid på Gumboda Hed

Historia och nutid möttes när nationaldagen firades på Gumboda Hed på fredagen. Det gamla exercisfältet badade i sol och de talrika besökarna njöt i försommarvärmen. - Jag är stolt över Västerbotten och Sverige, ett land värt att fira, fastslog landshövding Magdalena Andersson i sitt tal.

Kristianstadsbladet - 12 nov 12 kl. 16:37

Skånes historia från A till Ö

Foto: Tommy Svensson
Författaren Per Erik Tell och tecknaren Börje Berglund har gjort en ABC-bok om Skånes historia. Den börjar med Ales stenar och slutar med Öresundsbron. På torsdag har de bokfest på Regionmuseet.

Kristianstadsbladet - 15 nov 12 kl. 11:05

Skånsk historia - bokstav för bokstav

Författaren Per Erik Tell och konstnären Börje Berglund har gjort en ABC-bok om Skånes historia. Den börjar med Ales stenar och slutar med Öresundsbron. I?

YLE - 05 dec 16 kl. 14:22

Nedslag i det självständiga Finlands historia

Nedslag i det självständiga Finlands historia Nationen Finland började skapas redan under den svenska tiden, och som storfurstendöme under Ryssland (1809-1917). Hur har den självständiga nationens historia sett ut? Vi gör några nedslag i 1900-talet och 2000-talet.

TA - 16 mar 11 kl. 13:34

Resa i historia och nutid med oplanerade inslag

Sharm el Sheikh, stenstaden Petra och Neboberget i Jordanien. Det var några platser som Per Ingvar Jönsson från Trelleborg besökte i slutet av förra året under en resa från Egypten till Jordanien. Här är hans reseberättelse från ett bibliskt och än i dag högaktuellt område.

Helsingborgs Dagblad - 13 dec 11 kl. 11:44

Stort intresse för Höganäs historia

Intresset för bokverket "Höganäs historia" är stort och hittills har drygt 520 böcker sålts. Boken, som handlar om Höganäs historia från stenåldern till nutid, har tagit flera år att ta fram. Kommunens stadsantikvarie Henrik Ranby har varit redaktör och boken har tryckts i en första omgång i 2 000 exemplar.

Skånskan - 16 apr 16 kl. 14:00

Historia och nutid i spännande form

Ung kultur Vad hade hänt om en pojke kommit att bo i Hitlers hus, i Örnnästet, uppe i Alperna? John Boyne är författaren som rönte stor uppmärksamhet med Pojken i randig pyjamas som handlar om vänskapen mellan sonen till kommendanten i Auschwitz och en judisk pojke i lägret. Nu har han skrivit Pojken på bergets topp, B Wahlströms, en bok från samma tidsepok.

Fler nyheter från UT

UT - 9 timmar sedan

Inga politiska direktiv inför projekteringen av Stadsbiblioteket

Först får projekteringen av nya Stadsbiblioteket komma igång, innan politikerna ger sina eventuella synpunkter på de frågor som väntas komma upp under den fortsatta processen..

UT - 9 timmar sedan

Handboll: Seger i första träningsmatchen

Ulricehamn/Borås tog en klar seger i den första träningsmatchen inför handbollssäsongen i division 3. .

UT - 12 timmar sedan

UIFK fick inte spela – ”Oerhört trist”

Division 2-ledaren UIFK skulle ha tagit emot Vinninga hemma på Lassalyckan under söndagen. Men motståndarna lämnade walk over..

UT - 15 timmar sedan

TV: Jordbruksmaskiner från förr lockar tusentals till Trädet

En söndag varje år blir Trädet till ett levande museum när gamla traktorer, grävmaskiner och jordbruksredskap får nytt liv i samband med Maskinträffen. Arrangemanget lockar varje år tusentals besökare som .

UT - 21 timmar sedan

Snart går startskottet för Ulricehamn Pride

På måndag startar Ulricehamns första Pridevecka. Programmet bjuder på både föreläsningar, filmvisning och utställningar. Veckan avslutas med parad och konserter.

UT - Igår: 10:00

Skolan får 300 000 för internationellt utbyte – ”Jätteglad”

Totalt får 24 elever på Stenbocksskolan åka på en utbytesresa till Spanien, Tyskland eller Frankrike. Det är möjligt tack vare ett beviljat EU-bidrag för projektet. .

UT - Igår: 06:00

Flygfältet minner om Alvars dröm

Testpiloten var nere på två meters höjd innan han avbröt. Det är det närmaste ett flygplan varit Ölsremma airport..

UT - Igår: 01:00

Bo Högborn: Vandring i de dödas stad

På stadens kanske vackraste plats ligger den, längst upp i den gamla stadsdelen, med en hissnande utsikt över berg och hav. Att gå runt bland gravmonumenten där är som att vandra i de dödas egen stad..

UT - Igår: 20:38

Grinigt värre när Dalstorp åkte på ny hemmaförlust

1–0 i baken för fjärde gången i rad. Det vill sig verkligen inte för Dalstorp hemma på Dalshov i år. — Jag tycker att vi är värda minst en poäng, säger Anton Johansson..

UT - Igår: 19:13

Fotboll: TV hämtade hem underläge i soldränkt derby

Södra Ving ledde med 0–2 och såg ut att gå mot säker seger. Men TV hämtade hem och kom i kapp. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.