BT > Nyheter

Monday, 19 August, 23:23

BT - 13 aug 19 kl. 07:19

FORSKARE: Tupplurar kan vara tecken på demensÅterkommande sömnperioder dagtid kan vara en varningssignal för Alzheimers sjukdom. Redan i ett tidigt skede bryter sjukdomen ner de områden i hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna, långt före de minnesproblem som annars är så förknippade med sjukdomen uppstår..
Läs mer på BT
Läs mer om:
Forskare, Alzheimers

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: FORSKARE, Tupplurarkan vara , tecken, demens
YLE - 16 aug 17 kl. 05:00

THL-forskare: Inga tecken på ökat vaccinationsmotstånd på rådgivningarna

Hälsovårdare på landets rådgivningar förhåller sig överlag positivt till vaccinering och är inte problemet bakom vaccineringsfientligheten i landet. - Man ska komma ihåg att vaccinationstäckningen nog är god i medeltal i Finland och just tack vare det goda jobb man gör på rådgivningar och har gjort länge, säger Jonas Sivelä, specialforskare på Institutet för hälsa och välfärd, THL. Sivelä kommenterar den färska omsorgsministern Annika Saarikkos (C) uttalande i tisdagens Helsingin Sanomat om vaccineringsmotståndet i Finland.

Expressen - 13 aug 19 kl. 06:37

Forskare: Tupplurar ett tidigt tecken på demens

Återkommande sömnperioder dagtid kan vara en varningssignal för Alzheimers sjukdom. Redan på ett tidigt skede bryter sjukdomen ner de områden i hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna, långt före de minnesproblem som annars är så förknippade med sjukdomen uppstår..

SR - 04 aug 15 kl. 06:58

Forskare länkar demens till avgaser

Det kan finnas en koppling mellan bilavgaser och demenssjukdomar, visar en svensk studie som Dagens Nyheter tagit del av..

Kristianstadsbladet - 25 sep 14 kl. 05:30

Minneslucka möjligt tecken på demens

Tillhör du dem som skämtsamt brukar säga att du har alzheimer när minnet spelar dig ett spratt? I så fall kan du vara något på spåren.
Små minnesproblem är en stark riskfaktor för att drabbas av demens långt senare i livet.

BT - 25 sep 14 kl. 05:30

Minneslucka möjligt tecken på demens

Tillhör du dem som skämtsamt brukar säga att du har alzheimer när minnet spelar dig ett spratt? I så fall kan du vara något på spåren. Små minnesproblem är en stark riskfaktor för att drabbas av demens långt senare i livet.

News55 - 19 sep 17 kl. 11:55

Så vet du om du är drabbad av demens

I dagsläget finns ingenting som helt kan bota demens. Det som står till buds är medicin som skjuter upp sjukdomen och gör att man kan leva längre. Ju snabbare behandling sätts in desto bättre är det och därför är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på sjukdom, det rapporterar Illustrerad Vetenskap.

BT - 07 nov 14 kl. 06:34

Sämre luktsinne kan avslöja demens

Lukten är ett av våra mest sårbara sinnen, och kan fungera som en slags barometer för hur hjärnan mår. Ett enkelt dofttest skulle kunna hjälpa till att upptäcka alzheimer i ett tidigt stadium, säger en forskare. Personer som lider av alzheimer och andra demenssjukdomar har betydligt sämre luktsinne än friska, jämnåriga personer.

News55 - 18 apr 16 kl. 14:58

Forskning: Gift dig smart – minska risken för demens

Det har varit känt länge att sysselsättningar som korsord och läsning stimulerar hjärnan på ett positivt sätt som kan bidra till att förhindra demens. Nu hävdar professor Lawrence Whalley vid University of Aberdeen att även en intelligent partner kan motverka att demens utvecklas. I en studie har man studerat hälsan hos identiska tvillingar och upptäckt att deras omgivning genom livet haft stor betydelse i huruvida de utvecklat demens eller inte.

Sydsvenskan - 18 feb 16 kl. 05:04

Bekämpningsmedel kopplas till demens

Det verkar finnas ett samband mellan minnesstörningar och demens och bekämpningsmedel, enligt en ny studie som forskare vid Uppsala universitet gjort tillsammans med amerikanska och koreanska forskare, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).I studien har halterna av DDE, en nedbrytningsprodukt av miljögifterna DDT, transnonaklor och hexaklorbensen, från nästan 1 000 personer i 70-årsåldern i Uppsala undersökts. Ingen hade minnesstörningar när proverna togs, men under tio år utvecklade 75 av dem kognitiv svikt, Alzheimers sjukdom eller någon annan form av demensDe med högst andel DDE i blodet hade tre gånger högre risk att utveckla exempelvis demens än de med lägst andel.

Kristianstadsbladet - 17 feb 14 kl. 07:25

Sämre luktsinne kan tyda på demens


Att inte längre kunna känna dofter, till exempel från blommor eller god mat, kan vara ett första tecken på demens. Det visar en studie vid Stockholms universitet.Att det finns ett samband mellan försämrat luktsinne och demens är känt.

Fler nyheter från BT

BT - 15 minuter sedan

Oavgjort för Nilsson Lindelöfs United

En kalldusch i form av ett snyggt distansskott och en missad straff. Manchester United var det klart bättre laget i första halvlek men fick trots ledning och spelövertag bara med sig 1–1 från bortamötet med Wolverhampton..

BT - 15 minuter sedan

Kampanjmöte för att rädda träden på Åsbogatan

För att väcka opinion för att rädda träden på Åsbogatan från att huggas ner i samband med anläggningen av en ny och säkrare cykelbana ordnade Moderaterna i Borås ett kampanjmöte bredvid Bäckängsgymnasiets gymnastiksal..

BT - 45 minuter sedan

Thelin om norske debutanten: ”Den pusselbit vi sökt”

Kaptensmaterial, städgumma och defensiv sköld. Nyförvärvet Sivert Heltne Nilsen, 27, visade prov på det mesta i debuten hemma mot Östersund. – Det var fantastiskt att få en debut med tre poäng, det var allt jag hade önskat mig, säger han..

BT - 1 timme sedan

Borås: Ingen misstänkt efter skottlossning på Hulta

Under förra veckan sköts en man i benet vid ”Rondo” på Hulta. Det finns ännu ingen misstänkt i ärendet som utreds som mordförsök..

BT - 1 timme sedan

En helg i gröna kläder: ”Bättre än reklamkampanjer”

Nästa veckoslut genomförs Military Weekend i Borås. Ett tillfälle att prova på hur det är att arbeta inom försvaret. Kursen med 20 platser är redan fulltecknad..

BT - 1 timme sedan

Förslaget: Anläggning för att göra trädgårdsavfall till biokol

En biokolanläggning på Sobacken för att omvandla trädgårdsavfall till biokol. Det vill Vänsterpartiet i Borås utreda och har nu fått gehör i kommunstyrelsen. Frågan avgörs slutligen av kommunfullmäktige..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.