Skånskan > Nyheter

Saturday, 24 August, 07:20

Skånskan - 13 aug 19 kl. 05:00

Efter stölden – nu minns man åter slaget vid Borst



Hörby/Sjöbo Vid Borstbäcken slaktades 500 bönder 1644.
374 år senare stal någon minnesskylten över dem.
Nu är en ny skylt på plats, tack vare Östrabys bygdeförening.Året var 1644 och Skåne var danskt.
Det ville svenskarna ändra på, så den 14 februari tågade fältmarskalk Gustav Horn in i Skåne från Markaryd tillsammans med en 11 000 man stark armé.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Borst, Sjöbo Vid Borstbäcken, Östrabys, Skåne, Gustav Horn, Markaryd, Lund, Hans Wachtmeister, Sverige, Gårdstånga, Frosta, Borstabäcken, Färs, Vomb, Borstbäcken, Ingrid Persson, Stellan Persson, Frosta Sparbanksstiftelse

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Efter stöldennu , minnsman , åter, slagetvid , Borst
Länstidningen i Jämtland - 27 sep 15 kl. 18:06

Nälden möter ÖIK i DM-final

När Järpen hoppade av lilla-DM blev det bara Nälden, Strömsund och Bräcke som jagade DM-guldet och den åtråvärda DM-finalmatchen mot ÖIK..

ÖstersundsPosten - 27 sep 15 kl. 18:06

Nälden möter ÖIK i DM-final

När Järpen hoppade av lilla-DM blev det bara Nälden, Strömsund och Bräcke som jagade DM-guldet och den åtråvärda DM-finalmatchen mot ÖIK..

Kristianstadsbladet - 03 feb 14 kl. 18:55

Minns inget av klädstöld för 100 000 kronor

29-åringen från Östra Göinge var så full att han inget minns av händelsen. Men blodspåren och DNA-bevisningen gör att han erkänner stölden av kläder för ett inköpsvärde på över 100 000 kronor från en klädbutik i Osby. En tid senare hittade han dit igen, för en ny stöld.

Västerbottens Folkblad - 11 apr 14 kl. 12:32

Påverkad tjuv minns inte bilstölden

28-åringen var så påverkad att han inte kommer ihåg bilstölden. Nu döms han för bilstölden, en stöld på Netonnet i Umeå, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Straffet blir tre månaders fängelse.

YLE - 08 jul 17 kl. 09:00

Alla tiders lärare: Lärarna vi minns - finns din lärare med?

Här samlas alla minnen av lärare som inspirerat oss, sporrat oss och påverkat våra liv. En del av materialet kommer att bearbetas vidare till olika slags personporträtt och inslag under hösten 2017. Tack för alla fina och gripande historier - fortsätt gärna tipsa oss!

Nerikes Allehanda - 18 apr 17 kl. 04:48

Överfallet på krogen gjorde Johan blind på ena ögat – ”det finns dagar då jag bara ligger inne och gråter”

Johan Thomasson minns inget av slaget där det tjocka glaset krossades mot hans ansikte.
I dag är han nästan blind på ena ögat och lever med ständig smärta och ångest.
– Jag är en annan Johan numera, säger han..

YLE - 28 maj 13 kl. 11:33

Stadsdirektörerna måste betala tillbaka lönepåslaget

I den nuvarande stadsstyrelsen finns inte tillräcklig politisk vilja för att höja stadsdirektörernas löner. Det här uppger stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml). Det redan utbetalade lönepåslaget måste nu betalas tillbaka.

YLE - 23 apr 16 kl. 09:51

Så minns vi Tjernobyl - här är publikens minnen

Många av oss minns var de var när de fick höra om Tjernobylolyckan. En del satt vid sandlådskanten med sina barn andra hängde upp byket. Tystnaden kring nyheten var det mest skrämmande.

Skånskan - 29 apr 17 kl. 06:00

Vill levandegöra Slaget vid Lund

Lund Katedralskolan vill levandegöra Slaget vid Lund genom ett arrangemang med kulor och krut i centrala stan den 10 juni. ERWP.fif(0)Tanken är att engagera den militärhistoriska uppvisningstruppen Bohus Elfsborghs Caroliner som iförda tidsenliga uniformer ska komma med hästar, kanoner och musköter.

YLE - 06 feb 15 kl. 15:35

Qatars VM-succé delade åsikterna i Slaget efter tolv

En debattör tyckte framgången var jättetrist medan en annan blev varm till sinnes. Diskussionen gick het när landslagsidrott och nationalism debatterades i Slaget efter tolv, med utgångspunkt i Qatars VM-silver. - Helt ärligt tycker jag det var jättetrist.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 15 minuter sedan

”Underbart obehagligt”

Köttets tid
Författare: Lina Wolff
Förlag: Albert Bonniers FörlagEfter succén med De polyglotta älskarna, som gav henne Augustpriset 2016 för det årets bästa svenska skönlitterära bok, kommer nu Lina Wolff med romanen Köttets tid. En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa skrivprojekt. Hon träffar en man, Mercuro, som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow, som han medverkat i.

Skånskan - 1 timme sedan

Bioramabiljett ska kosta mer

SKURUP Kommunala biografen Biorama gick back förra året.
Nu höjer politikerna biljettpriset för att i år minska förlusten något.Förr var det videobutikerna, nu är det kanske möjligheten att streama film från nätet som gör att folk inte går på bio så mycket.

Skånskan - 1 timme sedan

Gav sig på tre på samma dag

sjöbo En 25-årig man misstänks för att ha gett sig på och misshandlat tre män under en och samma dag i Sjöbo centrum.
Nu har mannen, ett år senare, åtalats.Det var den 19 juli förra året som, enligt åklagaren, den 25-åriga mannen gav sig på tre män vid olika tillfällen men samma dag.

Skånskan - 10 timmar sedan

Hon följde sin designerdröm

modedesigner. Hon säger att hon alltid känt sig annorlunda och att ingen tog henne på allvar när hon berättade att hon ville bli modedesigner.Men i dag har Felicia Bexell från Ulvs utanför Perstorp en examen från Textilhögskolan i Borås och examenskollektionen kommer att visas både i Stockholm och i London.

Skånskan - 13 timmar sedan

Hel byggnadsställning stals

Hörby Byggarbetarna på ett bygge i nordvästra Hörby fick sig förmodligen något av en överraskning när de kom till jobbet onsdagen den 21 augusti.
Någon gång mellan föregående arbetsdagens slut tills dess att de kom till jobbet på onsdagsmorgonen hade en eller flera okända personer haffat en hel byggnadsställning ”med tillhörande delar såsom hjul och någon slags plattform” från bygget.
Hur stor ställningen var, hur mycket den var värd eller hur tjuvarna ens bar sig åt för att baxa bort hela ställningen är höljt i dunkel..

Skånskan - 13 timmar sedan

Bil fick framrutan krossad

Hörby Natten till den 16 augusti vandaliserade någon en personbil som stod parkerad i norra Hörby.
Personen har slagit hål i framrutan så att den spruckit.
Ingen är i nuläget misstänkt för skadegörelsen..

Skånskan - 13 timmar sedan

Miljökrav i fokus för nya bygget

eslöv På fredagen togs första spadtaget för Ebos bygge av 81 nya hyreslägenheter vid stadsbiblioteket. Projektet sticker ut som Ebos första miljöcertifierade hus.Det innebär att energiförbrukning, innemiljö, materialval och annat måste uppfylla högt ställda krav.

Skånskan - 13 timmar sedan

27-åring ny ägare till gård i Lövestad

Lövestad Torbjörn Erik Alexander Paulsson, 27, är ny ägare till lantbruksfastigheten på adressen Hölerödsvägen 62-30 i Lövestad. Gården omfattar ett hus med en boyta på 130 kvadratmeter samt en åkermark på 7 hektar. Dessutom står en ekonomibyggnad på 194 kvadratmeter på fastigheten.

Skånskan - 13 timmar sedan

65-åring ny ägare till 40-talshus i Höör

Höör Kurt Göran Ingemar Hansmar, 65, är ny ägare till fastigheten på adressen Sjunnerup 205 i Höör. Huset är byggt 1947 och har en boyta på 107 kvadratmeter. Säljare är Kjell Arne och Lena Ingegerd Persson.

Skånskan - 13 timmar sedan

Fram­ti­da möj­lig­heter med ny ac­kre­di­ter­ing

Lund Lunds Ekonomi­hög­sko­la har nu fått yt­ter­li­ga­re en kvalitettsstämpel. Ter­minens stu­denter tror att det kan öka deras kar­ri­är­möj­lig­heter.Eko­no­mi­hög­sko­lan i Lund till­hör nu en pro­cent av väl­dens ekonomi­hög­sko­lor som in­ne­har båda ac­kre­di­ter­ingarna EQUIS och AMBA.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder




Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.