DN > Opinion

Tuesday, 20 August, 05:35

DN - 12 aug 19 kl. 18:08

”Universiteten klarar sig inte utan ledarskap”REPLIK DN DEBATT 11/8. Alvesson har fel i att det inte behövs ledarskap. Granskar man våra universitet ser vi att bra ledarskap har stor betydelse för att bidra till god forskning och undervisning, skriver professor Mats Edenius och leg psykolog Anders Risling..
Läs mer på DN
Läs mer om:
REPLIK DN DEBATT, Mats Edenius, Anders Risling

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Universiteten, klararsig inte utan , ledarskap
YLE - 25 nov 13 kl. 05:07

Bara var tredje studerande klarar studietakten

Bara en tredjedel av högskolestuderandena får ihop så många studiepoäng som staten önskar, visar Svenska Yles öppna granskning. Istället för mer frihet vill studerande ha tydligare studieplaner och högre krav i undervisningen.– Det är mer struktur och mer obligatorisk närvaro på psykologi.

Supermiljöbloggen - 21 nov 14 kl. 08:48

Göran Carstedt & John Holmberg: ”Världen behöver nytt ledarskap!”

På fredag delas Göteborgspriset för en hållbar utveckling ut till Paul Polman, koncernchef i Unilever, för sitt banbrytande ledarskap. Polman driver en genomgripande kursändring mot en mer hållbar verksamhet. Målet är att, till år 2020, halvera företagets miljömässiga fotavtryck.

YLE - 30 sep 15 kl. 12:48

Universiteten knäar - men Björn Wahlroos har pli på Hanken

Aalto-universitetet och Konstuniversitetet drabbas hårt av att regeringen drar åt svångremmen. Däremot håller Hankens styrelseordförande Björn Wahlroos skutan flytande. För Konstuniversitetets del bjöd Utbildnings- och kulturministeriets preliminära uträkningar on universitetens budget på tråkiga överraskningar förra tisdagen.

YLE - 18 okt 15 kl. 13:00

Kalla handen för universiteten

Kampen om pengarna är stenhård vi vid universiteten och värre blir det. Universiteten går miste om hundratal miljoner euro under den här regeringsperioden. Universitetsvärlden står inför stora omställningar de kommande åren.

YLE - 18 mar 16 kl. 12:05

"Diskussionen om universiteten startade i fel ände"

Diskussionen om förändringarna för universiteten har börjat i fel ände, anser Vasa Universitets styrelseordförande Johnny Åkerholm. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) sade i Yles tv-program A-studio, att en del universitet och högskolor kommer att bli överflödiga i framtiden. - Vi ska inte starta diskussionen utgående från hur många universitet vi har och vilka universitet vi har.

YLE - 08 mar 17 kl. 08:29

Finländska universitet klarar sig bra i världsranking

Finländska universitet har klarat sig bra i den internationella jämförelsen QS World University Rankings. Flera universitet nådde top 50-listan i jämförelsen som rangordnar universiteten enligt läroämne. Helsingfors universitet placerade sig bland de 50 bästa universiteten inom sex olika läroämnen bland annat inom media- och kommunikationsforskning och antropologi.

BT - 17 aug 12 kl. 00:56

Ledarskap ? inte höjd skatt

En krona mindre i plånboken för Svenljungaborna lär inte lösa problemen Redan i maj aviserade allianspartierna i Svenljunga en skattehöjning med en krona. I veckan utvecklade man argumenten i en debattartikel. Fortfarande utpekas det statliga skatteutjämningssystemet som den största boven i dramat, inte den egna oförmågan att anpassa verksamheten efter pengarna.

Nerikes Allehanda - 02 sep 14 kl. 05:38

Ett nytt ledarskap är den absolut viktigaste frågan

Den viktigaste förändringen Kumla behöver är att få ett nytt ledarskap. En lyssnande kommunledning som hör vad personal, sakkunniga och invånare säger. Det är inget fel på orten Kumla, däremot ser jag stora brister i styrningen.

HBL - 26 jun 12 kl. 07:53

Universiteten fick för mycket pengar av staten

Staten har betalat ut för mycket pengar till så gott som alla universitet, visar en granskning som Statens revisionsverk har utfört. Det är fråga om felaktigheter i hur universiteten har tolkat statens motfinansiering. Kapitalinsamlandet som började år 2008 innebar att staten gav universiteten 2,5 gånger så mycket pengar som de har samlat in på egen hand.

YLE - 10 nov 16 kl. 23:06

EU-miljoner hjälper de sparkade från universiteten

Finland inväntar miljonstöd från EU för att dämpa uppsägningarna vid universiteten. Arbetskraftsmyndigheten i Nyland jobbar redan för fullt för att hjälpa dem som blivit uppsagda. Men starten har varit trög.

Fler nyheter från DN

DN - 8 timmar sedan

”Gränskontroller sämsta sättet förbättra nordiskt polisarbete”

Stephan Müchler och Per Tryding, Sydsvenska handelskammaren: Sverige har blivit de nordiska regeringarnas syndabock. Men gränskontroller är ineffektiva och dyra..

DN - 17 timmar sedan

”UNRWA cementerar det palestinska flyktingproblemet”

SLUTREPLIK DN DEBATT 8/8. Genom systemet med ärvd flyktingstatus och orealistiska krav på återvändande minskar möjligheterna till dialog och en fredlig lösning, skriver Lars….

DN - 19 timmar sedan

”Katederundervisning är inget gudasänt verktyg”

Högstadieläraren Maria Wiman: Dousa är välkommen till mitt klassrum när han vill för att undervisa, helst en sen eftermiddag med trötta tonårshjärnor..

DN - 19 timmar sedan

”Viktigt göra upp med myterna om ledarskap”

SLUTREPLIK DN DEBATT 11/8. Det är viktigt med en systematisk bekämpning av den funktionella dumhet som är utbredd: övertro på ledarskap, modeföljande, överanpasslighet, tänkande….

DN - 19 timmar sedan

”Felaktiga uppgifter om förslaget till ny biobankslag”

SLUTREPLIK DN DEBATT 5/8. Repliken från Stockholms läkarförening innehåller ett antal rent felaktiga uppgifter..

DN - Igår: 21:00

”Sveriges klimatpolitik måste EU-anpassas för att bli effektiv”

Magnus Nilsson: Jag föreslår två åtgärder i budgeten för 2020 för att politiken ska fungera bättre..

DN - I förrgår: 21:00

”Kvacksalveri styr skolan – inte hjärnforskning”

Benjamin Dousa, MUF: Jag föreslår fyra konkreta reformer för att påbörja återuppbyggnaden av ett skolväsende i världsklass..

DN - 16 aug 19 kl. 21:00

”Orimliga skillnader i hjälpen till olika grupper av hemlösa”

Hans Swärd och Per Eriksson: Regeringen måste ändra socialtjänstlagen så att äldre, barnfamiljer och andra i hemlöshet kan bo anständigt..

DN - 15 aug 19 kl. 21:00

”Det rasistiska bakgrundsbruset bakom det norska terrordådet”

Henrik Arnstad: Terrordådet i moskén i Norge ägde rum i ett samhälle där hatet mot muslimer antagit formen av ett ständigt pågående bakgrundsbrus..

DN - 15 aug 19 kl. 16:08

”Den svenska skogen gör störst klimatnytta om den står kvar”

SLUTREPLIK DN DEBATT 9/8. Politiska beslut som påverkar avverkningstakten är helt avgörande för hur väl vi lyckas minska utsläppen av växthusgaser den närmaste tiden, skriver fyra….Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.