Cornucopia > Ekonomi

Wednesday, 21 August, 13:57

Cornucopia - 11 aug 19 kl. 13:21

Mer strålning i maten från Sovjets provsprängningar än från Tjernobyl"Kärnvapentester är vackra på håll, vi ses igen" - Kent, Vid din sidaStrålningshalten i maten (mjölk, landsmedelvärde) och människor (Stockholm) var betydligt högre under 60-talet efter Sovjetunionens provsprängingar av kärnvapen i atmosfären än efter Tjernobyl-haveriet. Skillnaden ligger även i frånvaron om allmän kännedom om detta.
Läs mer på Cornucopia
Läs mer om:
Sovjets, Tjernobyl, Sovjetunionens, Strålsäkerhetsmyndigheten, Bomba, Novaja Semlja, Sveriges, Sovjetunionen, PDF, Sverige, Novaja Zemlja, Under, Tjernobylolyckan, IPCC

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Mer, strålningi , matenfrån , Sovjets, provsprängningar, änfrån , Tjernobyl
DI - 13 aug 19 kl. 11:16

Ryssland: 16 gånger mer strålning efter explosionen

Strålningsnivåerna i staden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen på en militär testanläggning i förra veckan. Enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala efter olyckan på en havsplattform i Vita havet..

BT - 15 jul 14 kl. 08:39

Dröm om ofarlig strålning

Ofarlig strålning, eller inte? Kalle Hellberg berättar hur han drömt om att telekomindustrin sopar undan alla negativa rapporter om den trådlösa teknikens biologiska påverkan på människan. Eller kan hans berättelse vara mer än en dröm?

Kristianstadsbladet - 22 sep 14 kl. 12:27

Pigment omvandlar farlig strålning

Hudens pigment hjälper till att skydda dig från solens UV-strålning. I en kemisk reaktion skjuts den farliga strålningen ut likt en projektil i form av värme. Upptäckten kan ge effektivare solskydd, enligt forskare.

BT - 22 sep 14 kl. 12:27

Pigment omvandlar farlig strålning

Hudens pigment hjälper till att skydda dig från solens UV-strålning. I en kemisk reaktion skjuts den farliga strålningen ut likt en projektil i form av värme. Upptäckten kan ge effektivare solskydd, enligt forskare.

Cornucopia - 13 jul 16 kl. 09:56

Prepping: Svårt mäta joniserande strålning

Det finns numera hyfsat billiga Geigermätare för att mäta joniserande strålning ("radioaktiv strålning"). Det är dock inte så enkelt som man kan tro och kräver kompetens och kunskap om vilka olika slags fel man kan göra.

Jag skippar här de generella allmänbildningsdelarna om vad joniserande strålning är för något.

Cornucopia - 02 mar 17 kl. 14:16

USA:s Constant Phoenix spanade efter strålning utanför Kaliningrad

Det ena amerikanska Boeing WC-135C Constant Phoneix spanade igår efter strålning utanför den Ryska Federationens exklav i Königsberg1. vid Östersjön. Detta efter att tidigare spanat efter strålning vid norska gränsen mot Ryssland och Barents Hav.

TA - 18 jun 13 kl. 06:30

Vi vill skydda barnen från strålning i skolan

Nu ska läsplattor för en miljon kronor inhandlas till Trelleborgs skolbarn - om Femklöverns förslag till budget går igenom i kommunfullmäktige den 19 juni.
I Trelleborgs skolor liksom i de flesta skolor i landet har man trådlösa nätverk. De undantag vi hittar är hos Waldorfskolor, där de har trådbundna datorer och laptops, främst av hälsoskäl, men också för att det fungerar bättre med trådbundet.

BT - 15 aug 14 kl. 12:45

Salt mätte strålning i Fukushima

Svenska forskare har mätt radioaktiv strålning efter kärnkraftsolyckan i Fukushima med hjälp av vanligt salt. Nu är förhoppningen att kunna använda salt för att mäta strålning efter exempelvis ett utsläpp. - Om någon har gått med salta nötter i fickan så kan vi mäta radioaktivitet på det, förutsatt att det varit mörkt, berättar Maria Christiansson, doktorand vid institutionen för kliniska studier vid Lunds Universitet.

Kristianstadsbladet - 15 aug 14 kl. 12:45

Salt mätte strålning i Fukushima

Svenska forskare har mätt radioaktiv strålning efter kärnkraftsolyckan i Fukushima med hjälp av vanligt salt. Nu är förhoppningen att kunna använda salt för att mäta strålning efter exempelvis ett utsläpp.
- Om någon har gått med salta nötter i fickan så kan vi mäta radioaktivitet på det, förutsatt att det varit mörkt, berättar Maria Christiansson, doktorand vid institutionen för kliniska studier vid Lunds Universitet.

YLE - 24 sep 18 kl. 14:38

Ovanligt stor mängd UV-strålning i somras – 14 procent mer än genomsnittet de senaste 20 åren

Den gångna sommarens sammanlagda UV-strålningsmängd nådde rekordhöjder. I Södra Finland överskreds gränsen för stark strålning under tolv dagar..

Fler nyheter från Cornucopia

Cornucopia - 2 timmar sedan

Datainspektionen fäller skola för att ha testat ansiktsigenkänning på 22 elever - 200 000 i böter

Datainspektionen har för första gången delat ut böter ("sanktionsavgift") för brott mot GDPR. Det handlar om en gymnasieskola som testade ansiktsigenkänning på 22 elever under tre veckor, vilket  nu leder till 200 000:- SEK i böter.
Barcelona.

Cornucopia - 3 timmar sedan

82% av läsarna kan tänka sig betala extra för den egna offentliga välfärden

Gårdagens undersökning visar att mer än fyra av fem av bloggens läsare skulle vara beredda att betala extra för offentlig välfärd, om de var säkra på att pengarna var öronmärkta för de närmastes välfärd utan att pengar dras bort i andra ändan. Betalningsviljan finns alltså för välfärden, men då ska inte pengarna tillfalla andra. Gärna offentlig välfärd, men inte solidaritet.

Cornucopia - 5 timmar sedan

Väderfenomen - Anna Fock skildrar Tjernobyls okända föregångare

Min flerfaldigt prisbelönta författarkollega Anna Fock har i dagarna släppt sin nya roman Väderfenomen (Adlibris 198:- SEK, Bokus 199:- för inbunden och 105:- SEK för e-bok). Den skildrar världens tredje värsta kärnkraftskatastrof, den först helt nedtystade och än idag rätt okända Kysjtym/Majak. På sina sätt en värre katastrof än det HBO-aktuella Tjernobyl, eftersom nedtystningen och åtgärderna blev helt annorlunda på 50-talet än på 80-talet.

Cornucopia - 23 timmar sedan

Svensk medelklass villig betala mer för den egna välfärden?

I Sverige får vi inte själva betala för bättre välfärd, utan våra skattepengar omfördelas solidariskt från de som lyckats göra som staten vill - skaffa utbildning, jobb, lön, inkomst och betala skatt - till de som inte lyckats med detta. Annars är antagligen den svenska medelklassen - och även många andra - antagligen beredda att betala mer för välfärden. Den egna välfärden, om man vet att pengarna går till exempelvis de egna barnens skola utan att medel dräneras bakvägen, t ex via brukaravgifter.

Cornucopia - Igår: 12:49

Steve Keen: Sverige ekonomisk kriskandidat

Professorn och nationalekonomen Steve Keen varnar i en intervju hos SvD för att Sverige är en av kandidaterna för nästa ekonomiska kris, medan USA klarar sig undan en ny finanskris. Orsaken är den skyhöga svenska privata skuldsättningen, som är  betydligt högre än i USA. Orsaken är att vi kom lindrigt undan finanskrisen, och inte trimmat ner skulderna.

Cornucopia - Igår: 10:15

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam.
Revoluts förpackning för deras premium metallkort.Jag har fått ett erbjudande från fintechbolaget Revolut att ge bort 200:- SEK till den som tecknar sig för ett Revolutkort.

Cornucopia - Igår: 08:32

Bostadsrätterna i Sernekes Karlatornet försenas ett helt år

Göteborgs skrytprojekt Karlatornet, som byggs för att skymma utsikten från utsiktsplatsen Ramberget, försenas ett helt år rapporterar projektägaren och börsbolaget Serneke.
Karlatornet mellan Lindholme och Ramberget.De 485 bostadsrättsköpare som tecknat sig för en av de 594 lägenheterna i skrytprojektet får alltså vänta till andra halvåret 2022 innan de kan flytta in i detta bygge, som är "helt unikt".

Cornucopia - Igår: 17:45

Cornucopias boprisindikator - bloggläsarna tror på fallande bostadspriser, utom i Malmö

Resultatet från bloggläsarnas boprisindikator är nu inne. Kanske föga överraskande tror bloggläsarna på fallande bostadspriser i hela landet på ett års sikt, undantaget de som bor i Stor-Malmö. Mest negativa är man i Stockholm.

Cornucopia - I förrgår: 11:14

Topplisteplaceringar Fallet vecka 32-33


Min bostadsbubblethriller Fallet håller sig kvar på topplistorna även vecka 32-33. Bland annat de nationella topplistorna för skönlitteratur, e-böcker och ljudböcker. Även Höstregn letar sig in på nationella topplistor på pocketsläppet.

Cornucopia - I förrgår: 08:54

Trafikverkets hemsida nere

Sedan 08:20 i morse är Trafikverkets hemsida nere av okända anledningar. Detta har förstås små konsekvenser för allmänheten. Större konsekvenser har dock branden i Hässleholm, som lamslagit södra stambanan
Trafikverkets kontor i Karlstad.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.