Skånskan > Opinion

Sunday, 25 August, 08:37

Skånskan - 22 jul 19 kl. 05:30

Rika flyttar problemFör femton år sedan gick debattens vågor höga kring uttrycket ”social turism” där bland annat dåvarande statsminister Göran Persson uttalade sig om övergångsreglerna för de då nya EU-medborgarna. Nu använder en socialdemokratisk riksdagsledamot, Mikael Dahlqvist, uttrycket ”social export” i en intervju med Kvällsposten. Nu syftar orden på människor som bor i Sverige och som hänvisas till andra kommuner där det är lättare att hitta boenden. Ofta hänvisar socialtjänsten i rika kommuner till kommuner som har tomma hus, lediga lägenheter och med relativt låga hyror. Då blir det lätt en ond cirkel för kommunen som är mottagare, då deras socialtjänst kopplas in för försörjningsstöd och annan hjälp.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Göran Persson, EU, Dahlqvist, Kvällsposten, Sverige, Hagfors, Bjuv, New Yorks

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Rika, flyttarproblem
YLE - 09 feb 16 kl. 12:22

Stadsdelar förändras när rika tränger ut fattiga

Rikt folk flyttar in, fattiga flyttar ut, hyrorna stiger. När en stadsdel gentrifieras så förändras den. Brändö i Vasa är ett exempel.

YLE - 22 mar 16 kl. 04:17

De fattigaste flyttar till Raseborg och de rikaste till Ingå

Den senaste statistiken över medelinkomstnivån hos de som flyttar till och inom Nyland visar att Raseborg lockar låginkomsttagare, medan Ingå drar de förmögnaste invånarna. Uppgifterna som visar inrikesflytt kommer från Statistikcentralen. Raseborg är på näst sista plats strax före Pukkila med en medelinkomst på drygt 18 000 euro, medan Ingå befinner sig på andra plats strax efter Grankulla med en medelinkomst på nästan 26 000 euro.

Nyhetsverket - 11 okt 14 kl. 11:42

Rika fransmän flyttar ut förmögenheterna

PARIS. Under Francois Hollandes socialistregering sliter Frankrike ekonomiskt. Och Frankrikes rika gör sitt till att det inte blir bättre: Över 140 miljarder kronor har de 20 rikaste tagit ut och flyttat till grannlandet Belgien.

VA - 05 apr 17 kl. 10:37

Nu är Stockholms innerstad så dyrt att även de rika flyr – hit flyttar de istället

Nu har snart inte ens de rika råd att bo i Stockholm längre. .

Dagens PS - 20 feb 18 kl. 12:20

Sparproffset rasar mot rika skatteflyktingar

”Jag blir mer upprörd när jag hör det”, säger han till Di. I går meddelade Avanzas kände sparekonom Claes Hemberg att han lämnar nischbanken efter 20 år. Men om någon tror att det för den skull blir tyst från honom i affärspressen, så är det av allt att döma ett fel antagande.

Skånskan - 01 nov 18 kl. 13:09

Rika porträtt fängslar i Alice Munros roman

Litteratur/recension BOK
Kvinnors liv
Författare: Alice Munro
Översättning: Rose-Marie Nielsen
Förlag: AtlasAlice Munro är som bekant en av världens främsta novellister. Hennes karakteristiskt utformade berättelser ofta från kanadensisk landsbygd är ofta ”poänglösa” i så måtto, att de inte har någon speciell novellistisk turnering utan ger utsnitt ur mycket vanliga liv, som på ett märkligt sätt växer medan man läser. Hennes berättelser ger rymd och tyngd och allmängiltighet åt sina gestalter.

Nyheter 24 - 01 dec 11 kl. 16:00

M öppnar för bidragsredovisning - men flyttar fokus till lotterier


Sofia Arkelsten och Moderaterna har svängt igen - men vad är det egentligen de vill lagstifta om? STOCKHOLM. Redovisa bidragen - inte redovisa bidragen - redovisa bidragen igen.

Ekonomistas - 19 jun 17 kl. 09:53

Varför är rika länder rika?

Varför är vissa länder så mycket rikare än andra? Denna fråga ger Hannes Malmberg sig i kast med i den avhandling han lade fram för en dryg vecka sedan. Ett sätt att besvara frågan är att göra en slags bokföringsövning och räkna ut hur mycket ett lands resurser — dess kapital och humankapital — kan förklara av skillnaderna.

Cornucopia - 08 jul 19 kl. 17:01

Läsarna: Vanligast att bli rik på arbete och företagande - bostadsbubblan eller aktier har gjort få rika

Av de dryga hälft av läsarna som klassas som rika var det i särklass vanligast att blivit rik på lönearbete eller eget företagande. Endast en mindre del har blivit rika genom bostadsbubblan eller genom aktiehandel.
Pengar.

Ekonomistas - 21 nov 14 kl. 07:00

När rika barn möter fattiga

Att människor från olika grupper och samhällsklasser umgås kan öka förståelsen för andras villkor. Sådan förståelse kan i bästa fall bidra till ett mer tolerant och kanske generösare samhällsklimat. Eftersom barn sannolikt är mer påverkbara än vuxna är detta en anledning till att socialt blandade skolor ofta ses som ett mål i sig.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 13 timmar sedan

Unga konstnärer i fokus på Sevedsfestivalen

MALMÖ Seveds unga konstnärer bjöds in till Sevedsfestivalen på Skånes konstförening på lördagen.
Fotografen Vendela Bergman var en av dem.– Det betyder mycket för mig att få visa upp vad jag sysslar med och samtidigt kunna lyfta fram andra unga i Malmö och berättar vad de vill, säger Vendela Bergman.

Skånskan - 14 timmar sedan

Ynglingar togs för narkotika

Hörby Klockan elva på förmiddagen den 21 augusti såg en polispatrull ett gäng ungdomar.
Tre av dem, en 15-åring och två 17-åringar, verkade, enligt poliserna, påverkade och togs med till stationen för kroppsbesiktning.
Proverna är inskickade för analys, och alla tre ynglingar är misstänka för narkotikabrott..

Skånskan - 14 timmar sedan

Nya ägare till 90-talshus i Marieholm

Marieholm Frans och Joel Brodde, båda 27 år, från Vellinge, har köpt huset på adressen Trued Trallares Väg 3 i Marieholm av säljaren Thomas och Maria Bondesson. Köpesumman blev 2 350 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juli 2019. Huset byggdes 1991 och har en boyta på 167 kvadratmeter.

Skånskan - 15 timmar sedan

Seger för LBK mot topplaget

FOTBOLL Lunds BK har hittat formen på allvar och besegrade under lördagen topplaget Skövde med 2-1 i söderettan.– Vi har inte förlorat på sex matcher och vunnit de senaste fyra så det känns ganska stabilt just nu. Men det är en mycket jämn serie så det gäller att göra jobbet varje gång, sa ”Krubban”-tränaren Jack Majgaard Jensen efter matchen på Klostergårdens IP.

Skånskan - 15 timmar sedan

Flera bilar i trafikolycka

Hörby Under lördagseftermiddagen inträffade en trafikolycka i Killhult i östra Hörby. Två personbilar är inblandade. Ambulans och räddningstjänst är på väg till platsen.

Skånskan - 15 timmar sedan

Hus på 125 kvadratmeter från 1964 sålt i Eslöv

Eslöv 3 700 000 kronor fick Jonas och Annika Linnéa Madeleine Andersson, båda 48 år, ge för huset på Hundramannavägen 3 i Eslöv. Huset byggdes 1964 och har en boyta på 125 kvadratmeter. Köpet från säljaren Daniel och Johanna Olsson blev klart i juli 2019.

Skånskan - 15 timmar sedan

Seger i genrep för HK Malmö

HANDBOLL HK Malmö vann genrepet inför ligapremiären i handboll med stabila 29-25 hemma mot Kolstad.– Det såg bra ut. Vi höll ett högt tempo som vi vill göra, gick runt på många spelare och det var många som var bra, summerade HK Malmös assisterande tränare Konrad Rasmussen efter matchen.

Skånskan - 17 timmar sedan

Dundersuccé när folk gick husesyn

ESLÖV Det blev en omedelbar succé när allmänheten fick se den nya Carl Engström-skolan inifrån.– Vilket ställe! utbrast en man som precis lämnade lördagens öppet hus på den nybyggda skolan.

Skånskan - 17 timmar sedan

Vandring i färgstarka Istanbul

Galgatabron över Gyllene hornet förenar Istansbuls gamla kvarter och den norra stadsdelen. Att sitta och njuta av ett glas på någon av de hundratals restaurangerna på brons nedre plan, nästan i nivå med vattenlinjen, är en lisa för själen. Båtar och färjor lägger till och avgår, vågorna skvalpar, måsarna svävar på uppvindarna och stadens siluett växer runt dig mot himlen.

Skånskan - 17 timmar sedan

Nekas behandling hos Narconon

ESLÖV En 25-årig kvinna i Eslöv nekas socialbidrag till behandling för sitt missbruk hos Narconon i hemkommunen. Kammarrätten anser, liksom Eslövs kommun, att kommunens egna öppenvårdsbehandling är bra nog.Det är i en dom som kammarrätten fastställer vad Eslövs vård- och omsorgsnämnd tidigare har beslutat.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.