Nyan > Svenskfinland

Tuesday, 23 July, 14:24

Nyan - 12 jul 19 kl. 09:30

ÅMHM stänger glassmaskinÅMHM förbjuder en glasskiosk i centrala Mariehamn från att använda sin mjukglassmaskin. Det beslutade myndigheten i fredags. I slutet av juni gjorde ÅMHM en inspektion där man konstaterade att glassmaskinen inte var rengjord och att den anställda inte fått veta hur det skulle göras eller hur ofta. En vecka senare gjorde man ett mjukglassprov, vilket visade att glassen innehöll så mycket misstänkta koliforma bakterier att livsmedelssäkerheten äventyrades. Glassmaskinen får användas igen när man kan visa godkända analyser av glassen.
Läs mer på Nyan
Läs mer om:
Åmhm, Mariehamn, ÅMHM, Nyan

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: ÅMHM, stänger, glassmaskin
Nyan - 05 maj 15 kl. 08:00

Fifax fick ja av ÅMHM

Företaget Fifax, som ska starta landbaserad fiskodling i Eckerö, har fått godkänt av ÅMHM för den miljögranskning som Effector Sca ab i Mariehamn har ansökt om. Kravet på avloppsrening i den slutna anläggningen där vattnet recirkuleras är att den totala mängden övergödande ämnen som får släppas ut i havet med avloppsvattnet begränsas till maximalt 200 kilo fosfor och 1 500 kilo kväve per år. Prover ska tas tolv gånger per år.

Nyan - 13 jul 16 kl. 06:30

Fifax måste åtgärda utsläpp

Fifax renar inte sitt avloppsvatten tillräckligt. Det fick ÅMHM veta sedan allmänheten inkommit med klagomål om illaluktande och grumligt vatten. Nu visar ÅMHM:s egna tester att utsläppen överskrider de tillåtna gränsvärdena.

Nyan - 14 jul 16 kl. 13:00

Så ska Fifax minska utsläppen

Utvidgad sandfiltrering av bassängvattnet och ny kylutrustning för att sänka vattentemperaturen. Det är två av de saker som ska lösa utsläppsproblematiken vid Fifax i Eckerö. Det skriver bolaget i sitt svar till ÅMHM.

Nyan - 28 jul 16 kl. 23:51

Inlägg om hundmisshandel sprider oro

Inlägg om två hundar som blir misshandlade sprider sig på Facebook. ÅMHM känner till inläggen, men kan inte göra något så länge ingen officiell anmälan finns.

– Naturligtvis gör vi en inspektion om någon anmäler, säger Ketzia Karring, veterinär på ÅMHM.

YLE - 15 jun 16 kl. 15:33

Åland: Många säljer tobak utan ålderskoll

Ungdomar under 18 år har inte några problem att få tag på tobak och i många fall kan de köpa det själva. Det visar en undersökning som Fältarna i Mariehamn och Ålands hälso- och miljömyndighet (ÅMHM) har gjort tillsammans med studerande i Ålands yrkesgymnasium. Hela 66 procent av försäljningsställena på Åland som var med i undersökningen säljer tobak till unga personer utan att kontrollera om köparen är fyllda 18 år.

Nyan - 21 okt 16 kl. 06:41

Stadspub prickades för berusade gäster

En gäst fick hjälp med att dricka alkohol ur sitt glas. En annan trillade in i trubaduren som fick hjälpa honom upp. Nu har puben fått skriftlig anmärkning av ÅMHM.

Nyan - 04 mar 19 kl. 18:00

Vite på 4 500 euro för vattenbolag

Vattenbolaget Sundets Vatten riskerar vite på 4 500 euro eftersom bolaget inte till alla delar följer gällande miljötillstånd. ÅMHM har gett bolaget till till den sista juni för att rätta till missförhållandet. ÅMHM har flera gånger påtalat att Sundets Vatten måste vidta åtgärder för att kontrollera hur mycket råvatten som tas ut från Borgsjön jämfört med den mängd råvatten som kommer in till vattenverket.

Nyan - 03 sep 18 kl. 16:00

Dricksvattentäkterna på lägsta uttagsnivå

Både Markusbölefjärden och Långsjön är inne på sina sista vattencentimetrar. Men att bara stänga av vattenuttaget är problematiskt. – Om vi stänger vattenledningar så leder det till att vi får stillastående vatten och det leder till bakterietillväxt och hygieniska problem, säger Ålands vattens vd Christian Nordas.

Nyan - 31 jul 17 kl. 09:16

Många badstränder är fortfarande algfria

Öra simstrand i Hammarland är den enda badplatsen på Åland där ÅMHM konstaterat alger sommar. Alla övriga badstränder på Åland är algfria.
De två senaste veckorna har extra miljöinspektör vid Ålands miljö och hälsoskyddsmyndighet, Vesna Mladenovic, besökt alla badplatser på Åland för att kontrollera algläget.

Nyan - 07 okt 14 kl. 08:00

Övergiven hund får ett nytt hem

Ålands miljö och hälsoskyddsmyndighet har bestämt att en hund ska få ett nytt hem. Bakgrunden är att myndigheten fem gånger i år tagit tillvara hunden eftersom hunden sprungit lös.
Vid samtliga tillfällen har tagit länge för ägarna att hämta hunden och förutom vid ett tillfälle har ägarna inte betalat fakturorna för förvaring och skötsel.

Fler nyheter från Nyan

Nyan - 2 timmar sedan

Positivt beslut om torskfiske

EU-kommissionen gick på Havsforskningsrådets rekommendationer. Beslutet om stopp av torskfiske enbart omfattar de södra delarna av Östersjön.  
Idag publicerades kommissionens beslut om att anta en genomförandetakt med syfte att stoppa fisket av torsk i delar av Östersjön.

Nyan - 2 timmar sedan

Risk för kraftig algblomning

Under helgen tog algblomningen rejäl fart – och de närmaste dagarna kan kombinationen sol, värme och lugnt vatten ge upphov till kraftiga ansamlingar. Vid Tjudö är det redan gott om giftiga mikrocystiner i vattnet. .

Nyan - 3 timmar sedan

Nu guidar slottshistoriens figurer dig

Det är en ny version av guidningar som erbjuds vid Kastelholms slott den här sommaren. .

Nyan - 4 timmar sedan

Polisen tog full hotellgäst

En hotfull och kraftigt berusad person som nyss hade checkat ut från ett hotell i stan hamnade i polisens förvar på måndagen. – Personen var uppenbarligen inte redo för sin nyvunna frihet, och får fundera över sitt beteende i några timmar till då denne sitter gripen för skydd mot brott och störande beteende, rapporterar polisen. Polisen tog också hand om en misstänkt snattare i stan som var efterlyst.

Nyan - 5 timmar sedan

Stor åverkan vid inbrott på Röda korsgården

För andra gången i år utsätts Röda korsgården för inbrott. .

Nyan - 7 timmar sedan

Två kryssare gör tre besök i veckan

Kryssningsfartyget Silver Spirit med cirka 600 engelsktalande gäster kommer till Mariehamn i dag tisdag och ligger vid kaj klockan 11–18. Silver Spirit var här också den 3 juli. På fredag klockan 09.

Nyan - 8 timmar sedan

Flera klagomål om helikopterljud

Firandet av Ålands sjödagarna stördes av det höga oljudet från den helikopter som cirkulerar runt staden. .

Nyan - 18 timmar sedan

Sjöräddare hjälpte två farkoster

Sjöräddningen ryckte ut två gånger på måndagen. .

Nyan - 19 timmar sedan

Barkbåtsbygge och sjöräddning

På söndagen var det barnens dag på Sjödagarna i Sjökvarteret i Mariehamn. .

Nyan - 22 timmar sedan

Snygga bilar lockade många

Oldtime Cruisers bilutställning i Badhusparken, som i år firar 30 år, lockade fler besökare än vanligt. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.