YLE > Finland

Wednesday, 24 July, 04:13

YLE - 12 jul 19 kl. 08:12

Universitetens nya antagningssystem träder i kraft nästa år – Åbo Akademi välkomnar reformenNästa år antas nya studerande på basen av studentbetyget eller ett urvalsprov som inte kräver förberedelse. På Åbo Akademi tror man att det nya antagningssystemet kommer behandla sökande mer rättvist än det nuvarande..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Akademi, Åbo Akademi

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Universitetensnya , antagningssystem, träderi , kraftnästa , år, Åbo, Akademi välkomnar reformen
YLE - 01 apr 15 kl. 13:46

Kulturfonden stöder universiteten

Svenska kulturfonden stöder universitetens pågående medelanskaffningskampanj med 8,5 miljoner euro. Donationen fördelar sig så att Åbo Akademi får 4 miljoner euro, Helsingfors universitet 3 miljoner euro, Svenska handelshögskolan 1 miljon euro och Aalto-universitetet 0,5 miljoner euro. Donationen sker under treårsperioden 2015-2017 då medelanskaffningskampanjen pågår.

HBL - 01 apr 15 kl. 13:05

Kulturfonden stöder universiteten

Svenska kulturfonden stöder universiteten med 8,5 miljoner euro. Donationen genomförs under perioden 2015–2017, det vill säga under universitetens medelanskaffningskampanj.Åbo Akademi får den största donationen – 4 miljoner euro.

YLE - 26 nov 13 kl. 19:01

HU:s rektor vill ge halarmärke till snabba studerande

Nu kan en studerande slappna av och få fullt studiestöd efter 45 studiepoäng medan gränsen för universitetens finansiering går vid 55 poäng. Var sjunde studerande ligger mellan gränserna. Universiteten försöker med allt från halarmärken till läsordningar.

YLE - 10 feb 14 kl. 13:29

Ny finansiering för universiteten föreslås

Universitetens finansiering kan göras om från och med nästa år. Då ska också studerandena få en allt större roll. En arbetsgrupp föreslår att studerandena ska få fylla i en feedbackenkät.

YLE - 02 apr 15 kl. 04:30

Högskolornas nya frånvaroregler skapar osäkerhet

Den första augusti träder nya frånvaroregler i kraft vid landets universitet och yrkeshögskolor. Efter det är det inte längre möjligt att vara frånvaroanmäld utan lagstadgad orsak under det första studieåret. Tanken bakom beslutet har varit att försöka få flera att fortsätta studera efter gymnasiet och yrkesskolan och inte ta ett mellanår men nu verkar det som om osäkerheten med de nya reglerna leder till motsatt effekt.

SmålandsPosten - 02 sep 13 kl. 00:30

Omnia dici possint Latine

I veckan blev latinsk grammatik svensk politik. Det var Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som gett sin självbiografi en latinsk titel. Boken heter ?

YLE - 18 okt 15 kl. 13:00

Vetenskaplig publicering är stor business

– Ibland undrar jag hur mycket forskarens arbete styrs av publicering istället för producera ny information eller delta i samhällsdiskussionen, säger doktorand Tuure Tammi. Han kritiserar den viktigaste mätaren för forskningens kvalitet vid universiteten i dag – publicering. Hur mycket lyckas man publicera sig och var?

YLE - 17 nov 14 kl. 08:45

Elevprestationer blir viktigare för skolans ekonomi

I dag är det främst antalet elever som styr hur mycket pengar ett gymnasium får. Det här kommer ändå att ändras inom några år då elevernas prestationer blir allt viktigare för skolans ekonomi. Då den nya reformen träder i kraft kommer exempelvis hur snabbt eleverna studerar, hur bra de presterar i studentskrivningarna samt hur många som får studieplatser att påverka pengaflödet.

Dagensanalys.se - 11 jun 16 kl. 16:11

Regeringens digitaliseringspolitik svajar ordentligt

Stefan Löfvén tillsatte ett innovationsråd förra året som ska diskutera hur Sverige kan bli vassare på infrastruktur och forskning. Diskutera? Inga beslutsmandat, alltså.

YLE - 17 jan 13 kl. 07:45

Bara var tredje studerande färdig i tid

Förlängningen av arbetskarriärerna ser ännu inte ut att ha lyckats. Bara var tredje universitetsstuderande får sin magisterexamen färdig inom utsatt tid, alltså på fem år eller snabbare. Utgående från preliminär information ur universitetens studieregister beräknas tre av fyra studerande blir färdiga på högst sju studieår.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Lennart Nybergh byggde om sin bil så att den nu går på biogas - och fick 1000 euro av staten: ”En win-win grej”

När Lennart Nybergh för ett halvt år sedan gick in för biogas som drivmedel i sin bil drevs han av både hjärtat och plånboken. Dels ville dra sitt strå till stacken i kampen mot växthusgaserna och dels köra billigare..

YLE - 7 timmar sedan

Vindsbranden på Eriksgatan i Helsingfors har fåtts under kontroll - ingen skadades

En brand bröt på tisdag kväll ut i en vind i Kampen i Helsingfors centrum. Helsingfors räddningsverk meddelade strax efter klockan 20 att det är frågan om en stor byggnadsbrand på Eriksgatan 9..

YLE - 7 timmar sedan

Branden i vindslägenheten på Eriksgatan i Helsingfors har fåtts under kontroll - ingen skadades i branden

En brand bröt på tisdag kväll ut i en vindsvåning i Kampen i Helsingfors centrum. Helsingfors räddningsverk meddelade strax efter klockan 20 att det är frågan om en stor byggnadsbrand på Eriksgatan 9..

YLE - 7 timmar sedan

Vindslägenhet brinner på Eriksgatan i Helsingfors - släckningsarbetet pågår, finns risk för att branden sprider sig

En brand har brutit ut i en vindsvåning i Kampen i Helsingfors centrum. Helsingfors räddningsverk meddelade strax efter klockan 20 på tisdagskvällen att det är frågan om en stor byggnadsbrand på Eriksgatan 9..

YLE - 12 timmar sedan

Två skadade i skottlossning i Helsingfors centrum - utreds som tre mordförsök

Polisoperationen i Lappbrinken i Helsingfors är nu avslutad. Ungefär klockan 16 alarmerades polis till platsen efter att skott hade avfyrats på Sandviksgatan..

YLE - 12 timmar sedan

Polisen bekräftar skottlossning i Helsingfors centrum - utreds som tre mordförsök

En polisoperation är i gång i Lappbrinken i Helsingfors. Enligt ögonvittnen som Iltalehti har talat med hördes tre skott på platsen..

YLE - 9 timmar sedan

Tråkiga nyheter för Ed Sheeran-publiken på Malms flygplats - Svenska artisten Zara Larsson har ställt in sitt uppträdande

Den första av Ed Sheerans två konserter på Malms flygplats är i gång som bäst och dörrarna öppnades klockan 16. Den svenska artisten Zara Larsson skulle uppträda som förband på både dagens och morgondagens konsert, men har ställt in tisdagens uppträdande..

YLE - 10 timmar sedan

Så här bekämpar du mördarsnigeln

Den spanska skogssnigeln, mera känd som mördarsnigeln, är en trädgårdsplåga som hotar både naturens mångfald och plantorna på din bakgård. Miljöinspektör Jouni Stordell visar hur du tar kål på den..

YLE - 11 timmar sedan

Skog och mark brann i Lojo - nio enheter på plats

En brand bröt ut i terrängen på Karkalivägen i Lojo på tisdagen. Ett område på ungefär 1 000 kvadratmeter brann. Nio enheter från räddningsverket deltog i släckningsarbetena.

YLE - 12 timmar sedan

Polisen bekräftar skjutning i Helsingfors centrum - två skadade till följd av skottlossningen

En polisoperation är i gång i Lappbrinken i Helsingfors. Enligt ögonvittnen som Iltalehti har talat med hördes tre skott på platsen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.