Skånskan > Nyheter

Wednesday, 17 July, 05:34

Skånskan - 11 jul 19 kl. 16:51

Första biotoptaket med solcellerMALMÖ De nybyggda hus som har utsetts till Sverige fulaste nybygge har nu fått Sveriges första kombinerade biotoptak med solceller.
Kvarteret Sofia i Rörsjöstaden med det rostfärgade cortenstålet i fasaden har tillägnats en surrande elproducerande ovansida.– Sex våningar upp, på taket, surrar nu solitära bin och humlor bland backnejlika och rödklöver samtidigt som vi kan utvinna 85 000 kilowattimme grön el per år.
– Det är lika mycket el som används i 34 lägenheter, berättar Anna Bernstad, miljöprojektledare hos MKB Fastighets AB. Solceller på taket blir mer och mer vanligt på nybyggen hos det kommunala fastighetsbolaget.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
MALMÖ De, Sverige, Sveriges, Sofia, Rörsjöstaden, Anna Bernstad, MKB Fastighets AB, MKB, Rise, Malmö, Arkitekturupproret

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Första biotoptaketmed , solceller
Kristianstadsbladet - 19 mar 14 kl. 09:43

Utveckla solceller i Kristianstad

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Att är positivt för klimatet och skulle stärka Kristianstads kommuns miljöprofil. Därför bör och börja utreda vilka tak som är lämpliga, anser de två socialdemokraterna Fredrik Winberg och Roland Sandelin.
Kristianstads kommun bör ha ett långsiktigt mål för att få ner kostnaderna och på samma gång förbättra miljön.

Cornucopia - 02 jun 19 kl. 13:04

Varför är verkningsgraden på solceller så viktigt?

När det talas om solkraft och solcellsteknik finns ett stort fokus på att öka verkningsgraden i hur mycket av energiinstrålningen vid optimala omständigheter, som själva cellerna kan ta upp. Det finns teoretiska maxima, och varför är verkningsgraden så viktig, när det räcker med 0.3% av jordens yta för att förse mänskligheten med hela sitt förädlade energibehov via solen?

YLE - 15 sep 15 kl. 04:30

Åbo Akademi utvecklar nya solceller

Finland borde nu satsa på solenergi av flera orsaker anser specialister i förnybar energi. Vid Åbo Akademi har man under det senaste året varit med och utvecklat fjärde generationens solceller och i Raumo ska Finlands hittills största solcellspark stå klar om ett år. Antagligen redan nästa sommar kan de 26 800 nya solpanelerna vara i bruk i Raumo.

Dagens PS - 12 okt 17 kl. 10:12

Så fungerar solceller nu när mörkret kommer

SPONSRAT AV EON: Regn, rusk och kyliga somrar. Går det verkligen att ha solceller i Sverige, eller är vädret helt enkelt för dåligt? Bra förutsättningar Om du har funderat på att installera solceller i ditt hem kommer här lugnande besked.

Supermiljöbloggen - 27 jan 16 kl. 17:20

Priset på solceller fortsätter rasa

Priset på solceller har sjunkit med cirka 10 procent per år sen 1980. Det är sannolikt att priset på solceller kommer att fortsätta sjunka med cirka 10 procent per år under de kommande 15 åren. Prisraset på solceller gör att solenergi kan stå för 20 procent av världens energikonsumtion redan år 2027, enligt en rapport som Europeiska kommissionen  och det amerikanska departementet för solenergi finansierat.

Dagens PS - 20 mar 18 kl. 17:15

”Hellre investera i solceller än pengar på banken”

Intresset för att producera egen el ökar, och allt fler installerar solpaneler på sina tak. Ove Stein, 82 år, är en av dem som nyttjar solens energi, och ser fram emot att få miljövänlig el under många år framöver. – När solceller kom upp som ett alternativ som gör skillnad för både plånboken och miljön, kändes det som ett självklart val, säger han.

Trelleborgs Allehanda - 18 maj 12 kl. 06:30

Solceller ska minska elkostnader

Foto: Scanpix
Under hösten kommer Trelleborgshem att montera solceller på taket till huvudkontoret på Västergatan. Solcellerna väntas producera el som täcker halva fastighetens energibehov.
?

Skånskan - 21 mar 16 kl. 06:00

”Solceller skämmer miljön”

KRONBORG Ännu en bostadsrättsförening får ett nej på sin begäran att sätta upp solceller på taken.
Trist, tycker föreningens ordförande.
– Kommunen vill ju gärna uppmuntra till miljömedvetenhet.

Supermiljöbloggen - 12 jul 16 kl. 19:45

Allt fler svenskar installerar solceller

Förra året ökade privata solcellsanläggningars kapacitet med 42 procent, enligt nya siffror från Energimyndigheten. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om solenergins växande marknad i Sverige. Ett år senare har intresset fortsatt att växa i takt med att priserna sänkts.

Cornucopia - 22 maj 18 kl. 09:15

Timmätning av elköp för elbil och solceller?

Med installerade solceller är elmätaren utbytt mot en timmätare, vilket gör att man kan ha maximalt rörligt elpris, prissatt och mätt per timme. Med solceller under högtaxa morgon och dagtid, samt elbilsladdning nattetid är min tanke att elkostnaderna kan sänkas rejält.
Fjortonde maj, med elbilsladdning nattetid och solkraftproduktion dagtid.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 30 minuter sedan

Kollade inte mejlen – missade över­kla­gan

Malmö Un­der åtta må­nader kon­trol­lerade inte kommunen en e-post­lå­da. Men när en över­kla­gan om att byta god man inte kom fram an­mäldes kommunen.En per­son i Malmö med god man an­sökte un­der bör­jan på 2018 till kommunen om att få byta god man.

Skånskan - 30 minuter sedan

Allmänhetens tur att spela

Skurup Några gäster vid Svaneholms slott strosar vid vattenbrynet, två andra springer fram och tillbaka framför slottet.
Nu får allmänheten spela tennis på konstgräset i parken.– Det är en riktigt trevlig bana, riktigt bra.

Skånskan - 30 minuter sedan

Fullt på sista turerna in i kärnkraftverket

Barsebäck Den som har fått plats på en guidad visning inne på Barsebäck bör hålla hårt i biljetten. Sommarens vandringar är nämligen fullbokade och inga fler guidningar planeras. Nästa år startar nämligen rivningen av kärnkraftverket.

Skånskan - 30 minuter sedan

Bykrogen har fått nya krögare

Blentarp Blentarps byakrog har fått nya krögare – Pauline Nilsson och hennes pojkvän Marcus Sahlé planerar att öppna i mitten på augusti.Restaurangen har stått tom sedan den tidigare krögaren Sofia Håkansson och hennes föräldrar stängde 28 oktober i fjor. Hon drabbades av mjölallergi och familjen valde att sälja restaurangen.

Skånskan - 30 minuter sedan

Blev vittne till rånarflykten

RÖSTÅNGA Mitt på ljusa eftermiddagen slog de två rånarna till mot Icabutiken i Röstånga.
Bybon Ylva Persson fick en skymt av en av de maskerade rånarna under flykten efter dådet.
– Han hade något scarfaktigt knutet över ansiktet.

Skånskan - 30 minuter sedan

”Att ständigt ifrågasättas kan knäcka vem som helst”

HÖRBY Nu slår även de fackliga organisationerna i kommunen larm om chefskrisen. Kommunal backar upp kravet på att en utredning måste tillsättas och tänker lyfta frågan med de andra fackförbunden.
– Det är givet att kommunen måste titta på varför det har blivit så här, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

Skånskan - 9 timmar sedan

The­re­se hjälper kvin­nor stärka mam­ma­kroppen

The­re­se Carlsson har all­tid levt ett liv i rö­rel­se. Men när hon blev gra­vid och se­dan drabbades av för­loss­nings­ska­dor för­stod hon att det inte gick att köra på som van­ligt med trä­ningen.
Nu hjälper hon andra kvin­nor att få en stark kropp ef­ter att ha fött barn.

Skånskan - 9 timmar sedan

Misstänkt skottlossning

Malmö Under tisdagskvällen inkom ett larm om misstänkt skottlossning på Sevedsplan, MalmöEn person med misstänkta skottskador har inkommit till akutmottagningen i Malmö. Polispatruller är på plats och genomför en teknisk undersökning. Texten uppdateras.

Skånskan - 9 timmar sedan

Nattvandrare samlar till klasskassan

Skurup Nattvandring Skurup har startat en tävling där pengar till klasskassan finns i potten.
Vuxna som nattvandrar drar in pengar till elevers klasskassor.På torsdag, fredag och söndag hålls informationsmöten på Skurups Sparbanks arenas kansli för vuxna som vill veta mer om tävlingen och anmäla sig.

Skånskan - 9 timmar sedan

Byalaget ställer in höstmarknaden

Lövestad Bygget på marknadsplatsen i Lövestad gör att höstmarknaden tvingas ställas in.
– Det känns tråkigt, men vi var tvungna att ta det beslutet, säger Pia Åhman, ordförande i Lövestadbygdens byalag.Bouleplanen är på plats, även huset där det ska gå att grilla.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.