YLE > Svenskfinland

Tuesday, 23 July, 13:05

YLE - 11 jul 19 kl. 13:13

Teaterrecension: Fina skådespelarprestationer när Oravais teater lägger upp Under liten himmel – om sömnpredikanten Maria Åkerbloms fängslande livOravais teater lyckas väl i sin uppsättning av väckelserörelsens och den finländska kriminalhistoriens kändaste kvinna, anser Vilhelmina Öhman i sin recension..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Oravais, Under, Maria Åkerbloms, Vilhelmina Öhman

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Teaterrecension, Fina, skådespelarprestationernär , Oravais, teaterlägger upp Under , liten himmel om sömnpredikanten Maria Åkerbloms fängslande liv
YLE - 25 feb 16 kl. 08:51

Tim Sparv: Från Oravais till Old Trafford

Ikväll leder Tim Sparv som lagkapten ut sitt FC Midtjylland på gräsmattan på drömmarnas teater, Old Trafford i Manchester. Det är något av en pojkdröm som går i uppfyllelse för Sparv. När Yle Sporten för första gången stiftade bekantskap med Tim Sparv var det sensommar år 2003.

YLE - 22 jun 16 kl. 12:36

Tre kärlekar återvänder till Oravais teater

Det blir en repris av Lars Molins pjäs, Tre kärlekar, på Oravais teater i sommar. Repetitionerna är i full gång och premiären blir sjätte juli. Ladda ned Tre kärlekar handlar om en familj som lever på gränsen mellan den nya och gamla tiden och om skillnaderna mellan de yngre och äldres värderingar.

YLE - 07 jun 14 kl. 22:00

Duvteatern får årets Antonia-pris

De nominerade för Antonia-priset 2014 1. Teater Viirus i samarbete teater 90°: Där vi en gång flått
Hejdlöst fördomsfri lek med former och influenser. En föreställning som kritiserar exploatering och kvartalskapitalism, och utan tvekan ligger i tiden.

YLE - 27 jul 17 kl. 07:00

Röda kvinnor höjer sina röster

Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete. Tidigare i sommar skrev Yle Kultur om hur finlandssvenska sommarteatrar helst sysslar med det lättsamma och konventionella.

YLE - 07 nov 15 kl. 09:00

Vill ditt barn träffa BUU-klubbsledarna? BUU-turnén sparkar i gång i Österbotten

Den årliga turnén inleds med en sväng i Österbotten 11–14.11, där det blir elva shower och BUU-dagen i Korsholm innan BUU-gänget styr kosan söderut. Staffan Gräsbeck, Eva Fyrqvist och Jontti Granbacka är alla med på turnén.

YLE - 23 jun 16 kl. 15:23

Jesse och Mocki steg till täten i X3M-tipset

Jämna fina prestationer gör att Jesse från Kristinestad och Mocki från Larsmo numera delar förstaplatsen i X3M-tipset, där idén är att förutspå vad som händer i Europamästerskapet i fotboll. De har femton poäng var. EM har hittills bjudit på en hel del överraskningar - exempelvis Ungerns och Islands framgångar.

YLE - 17 jul 16 kl. 10:12

Finlandssvenska sommarteatrar skrivs och styrs av män

Amatörteatrar är beroende av många faktorer - väder, talkoanda, kaffekokare, scenbyggare, frivilliga skådespelare, publik, sponsorer och regissörer. Det är en delikat process och en fantastisk kulturform, eftersom den gör det möjligt för människor med olika bakgrund och ålder att skapa något tillsammans. Något som - vilket årets pjäser på olika håll i landet har visat - ofta uppvisar fina konstnärliga kvaliteter.

YLE - 02 jun 17 kl. 13:55

Serge Atakayi: Jag vet att min chans kommer

Den 18-årige Serge Atakayi kom redan under sin första säsong i Skottland svidande nära att debutera för Glasgow Rangers seniorlag. För Yle Sporten berättar Atakayi om en utmanande första säsong som sett honom växa både som spelare och människa. När Yle Sporten träffar Serge Atakayi, 18, är det över en tekopp i hans tidigare hemstad Jakobstad.

YLE - 08 jul 17 kl. 09:00

Alla tiders lärare: Lärarna vi minns - finns din lärare med?

Här samlas alla minnen av lärare som inspirerat oss, sporrat oss och påverkat våra liv. En del av materialet kommer att bearbetas vidare till olika slags personporträtt och inslag under hösten 2017. Tack för alla fina och gripande historier - fortsätt gärna tipsa oss!

YLE - 10 apr 15 kl. 15:06

"Bengttägobbins" hus flyttade till Furirbostället

Furirbostället invid minnesmärket av slaget i Oravais har fått en nygammal granne. Det är Mårten Lassus hus som har fått ny adress. - Furirbostället fick vi i gåva år 1995, berättar Göran Backman.

Fler nyheter från YLE

YLE - 6 timmar sedan

Thailändska bärplockare skadade i krock mellan minibuss och personbil i Peräseinäjoki – personbilsföraren misstänks för grovt rattfylleri

I Peräseinäjoki i Södra Österbotten inträffade en allvarlig trafikolycka vid femtiden. Sammanlagt elva personer skadades i en kollision mellan en minibuss och en personbil. Passagerarna i minibussen var thailändska bärplockare som var anställda hos Polarica Oy.

YLE - 2 timmar sedan

Misshandlar i Skolparken i Jakobstad – polisen bevakar extra

Polisen fick in anmälningar om fem olika fall av misshandel under veckoslutet 12–14.7. En person hotades med kniv och offren blev även utsatta för slag och fasthållning.

YLE - 3 timmar sedan

Efterlysningen 23.7

I veckans Efterlysningen är man på jakt efter allt från lökar och hö, till möbler och lekstugor..

YLE - 5 timmar sedan

Fortfarande badförbud vid Smulterö

Badförbudet vid Smulterö badstrand är fortfarande i kraft. På onsdagen är resultaten från de nya vattenproverna klara och situationen kommer bedömas då..

YLE - 6 timmar sedan

Brand i stockbil på riksåttan mellan Pörtom och Närpes

En liten brand uppstod i en stockbil på riksväg 8 mellan Pörtom och Närpes. Branden var släckt när räddningstjänsten kom till platsen. Larmet kom vid sextiden..

YLE - 6 timmar sedan

Elva personer skadade i krock mellan minibuss och personbil i Peräseinäjoki

I Peräseinäjoki i Södra Österbotten inträffade en allvarlig trafikolycka vid femtiden. Flera personer skadades allvarligt och några lindrigt i en kollision mellan en minibuss och en personbil. Olyckan inträffade på Virtaintie i Kihniänkylä..

YLE - 7 timmar sedan

Upprustningen av FantaSea i Jakobstad har inte kommit igång

Vattenparken FantaSea i Jakobstad är stängd under sommaren och enligt planerna skulle byggnadsarbeten göras på området under tiden. Hittills har inget skett och det är öppet när arbetena kan inledas. Anledningen är brist på personal vid tekniska verket som kan leda projektet..

YLE - 8 timmar sedan

Elbilsägaren Tomas Bäck vill se fler laddningsstationer i Österbotten

Tomas Bäck har haft elbil i över ett år och är mestadels nöjd, men han skulle vilja se fler allmänna laddningsstationer längs riksvägarna. Ska man köra långa vägar måste man planera och se ifall det finns laddningsstationer, säger Bäck..

YLE - 17 timmar sedan

Den kristna bluesmusikern Glenn Kaiser får publiken att öppna sig: "I Tirmo ville två män prata om sin osäkerhet och svårigheter att visa sina känslor"

Glenn Kaiser blev känd på 1970-talet genom Resurrection Band, ett amerikanskt kristet hårdrocksband. I sommar reser han runt i Finland med frun Wendi, spelar blues på cigarrlådor och pratar om Jesus..

YLE - 19 timmar sedan

Premiär för musikevenemanget Augustinatten i Vasa - unga artister tar plats på scen

Om knappt två veckor ordnas musikevenmanget Augustinatten för första gången i Vasa. Grundtanken är att låta unga, lokala artister få möjlighet att uppträda inför en större publik. I Ekenäs har evenemanget snabbt blivit populärt, nu hoppas man på det samma i Vasa..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.