Expressen > Opinion

Wednesday, 17 July, 18:35

Expressen - 11 jul 19 kl. 12:30

Att tanka fossilfritt räddar inte planetenNär Miljöpartiet pratar om biodrivmedel som en ersättning till fossilt bränsle blockerar de den omställning vi behöver, bort från förbränningsmotorn och den infrastruktur som innebär att vi bokstavligen eldar upp planeten, skriver Lina Burnelius, Greenpeace. .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Miljöpartiet, Lina Burnelius

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Att tanka, fossilfritt, räddarinte , planeten
Supermiljöbloggen - 09 jul 16 kl. 13:56

Rockström: ”Vi håller på att äta ihjäl både oss själva och planeten”

Johan Rockström,  chef för Stockholm Resilience Centre och ordförande för organisationen EAT, flyttade under Almedalsveckan fokus från klimatet till jordbruket. I en panel varnar han att matfrågan måste få samma prioritet som klimatfrågan - annars riskerar planeten att kollapsa. Det är inte första gången Johan Rockström lyfter maten.

Supermiljöbloggen - 13 dec 18 kl. 16:44

Nej, o-ekologisk mat räddar inte klimatet

I flera tidningar sprider sig nu nyheten att ekologisk mat är dåligt för klimatet, eftersom det tar större landytor i anspråk. Men rapporteringen missar viktiga aspekter - du räddar knappast klimatet genom att byta från ekologisk till konventionell mat. Det är mycket viktigare att tänka på vilken sorts mat du äter.

YLE - 28 feb 14 kl. 09:57

Finländarna vill inte tanka bilen billigt

Det är inte många finländare som kör omkring i gasbil. Endast drygt tusen gasbilar är i trafik i Finland. Erkki Rautio vid Finlands Biogasförening tycker det är tråkigt.

Supermiljöbloggen - 05 aug 15 kl. 10:19

Johan Rockström: ”Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna”

Supermiljöbloggen bad Johan Rockström att avsluta sommarens artikelserie som har handlat om möjligheterna att skapa ett fossilfritt Sverige till år 2030. Rockström, som är professor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre, svarar så här: 2015 är vår chans. Vår stora möjlighet att i dialog med alla världens länder lägga om kurs till en ny utvecklingslogik, där vi är framgångsrika och genererar välfärd för alla, inte på bekostnad av planeten utan i samspel med planeten.

Supermiljöbloggen - 09 dec 15 kl. 11:31

”Jag jobbar för att vi håller oss under 1,5 grad”

Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är på plats för klimattoppmötet i Paris. Hon är en del av den svenska delegationen som leds av Klimat- och miljöminister Åsa Romson, och är djupt insyltad i förhandlingarna. Klimatet har aldrig varit hetare, och klimatfrågan likaså.

Supermiljöbloggen - 28 apr 18 kl. 10:55

Gröna Bilister: ”Nya tider kräver nya idéer och begrepp”

Bilen fyller en viktig funktion i vårt avlånga land, men vi vet också att en bilism som är långsiktigt hållbar ser rejält annorlunda ut än dagens bilism. För att växande städer ska behålla sin vitalitet behövs definitivt inte fler bilister, snarare fler ”mobilister” som reser klimatsmart och är medvetna om att val av färdsätt påverkar både andra människors hälsa och samhället i stort, skriver Gröna Bilister idag i en debattartikel på SMB. Begreppet “mobilist är ett försök att definiera och beskriva en resenär som både är gångtrafikant, cyklist, kollektivresenär, bilist i olika kombinationer efter behov och möjlighet.

Supermiljöbloggen - 02 apr 15 kl. 09:04

Anna Borgeryd, Polarbröd: ”Vi behöver bygga om försörjningen”

Tänk om världsekonomin vore en långsiktigt styrd koncern? Vilken information skulle då den koncernledningen sitta med, och hur skulle de agera utifrån informationen? Vi har sedan ett par hundra år tillbaka vant oss vid att ha en världsekonomi som har växt exponentiellt.

Supermiljöbloggen - 22 aug 18 kl. 07:20

Partigranskningen: Vad vill KD göra för miljön?

Kristdemokraterna har inte profilerat sig inom miljöfrågan, vilket syns tydligt i deras budget och valmanifest. Vad skulle en kristdemokratisk miljöpolitik innebära för Sverige? Partiets politik Kristdemokraterna har inte profilerat sig i miljöfrågan.

Supermiljöbloggen - 11 mar 15 kl. 13:39

Palmoljeindustrin skövlar regnskog i Peru – Amazonas nära tipping point, varnar FN

Totalt 23.000 hektar hittills orörd peruansk regnskog ska skövlas för att ge plats år oljepalmer, rapporterar miljöorganisationer.  Expansionen av palmoljeindustrin i landet har varit dramtisk de senaste åren.

Dagens PS - 26 apr 19 kl. 17:57

Biltest: UX 250h – Lexus lilla hybrid SUV

SITGES, SPANIEN. Jag förstår att det är många läsare som börjar bli lite trött på alla SUV-tester men faktum är att de högbyggda bilarna börjar att ta över marknaden mer och mer inom alla segment. Lexus nya lilla tillskott UX 250h utmanar i segmentet där Volvo XC40 dominerar idag.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 2 timmar sedan

Tillåt privata aktörer att starta fängelser

När fängelserna är fulla behövs snabba och bra lösningar. Det finns goda möjligheter att driva bättre, mer effektiva anstalter och expandera fortare om privata aktörer tillåts starta fängelser, skriver Sten Storgärds, förbundssekreterare i Fria moderata studentförbundet..

Expressen - 7 timmar sedan

Miljöpartiet gör sig allt mer irrelevanta i EU-politiken

Att ytterkantspartierna röstade emot Ursula von der Leyen ser vi som ett hedersbetyg. Att Miljöpartiet och de gröna däremot gjorde det är anmärkningsvärt, skriver de moderata ledamöterna i Europaparlamentet..

Expressen - 12 timmar sedan

Sommaren är kort – men köerna till BUP desto längre

Unga HBTQ-personer löper större risk än andra unga att drabbas av psykisk ohälsa och är extra utsatta för de långa väntetiderna till Barn- och ungdomspsykiatrin. Detta kommer att vara en högprioriterad fråga för oss framöver, skriver Ebba Busch Thor, partiledare, KD, och Martin Hallander, ordförande, KDU..

Expressen - Igår: 12:21

Ska ”sunt förnuft” ersätta regelverken?

Om det är sunt förnuft att inte be på arbetstid och detta är ett problem av begränsad omfattning, vad finns det då för skäl att vara emot en komplettering av regelverket, skriver Jonas Andersson, SD..

Expressen - Igår: 06:20

Så kan vi minska aborterna i Sverige

Aborträtten hotas på flera ställen i västvärlden och den fria aborträtten i Sverige är odiskutabelt en viktig del av kvinnans frihet. Men samtidigt ligger Sverige klart högst i Norden vad gäller antalet aborter, trots att vi har alla förutsättningar att minska antalet oönskade graviditeter, skriver fyra överläkare i gynekologi..

Expressen - I förrgår: 12:30

De som vill sluta röka förtjänar bättre alternativ

Om vi inte bidrar med innovation lämnas många av dagens rökare kvar i den mest skadliga formen av nikotinbruk – cigaretterna. Som företag ser vi därför ingen motsättning i företagets vinst och folkhälsans intressen, skriver företrädare för Philip Morris..

Expressen - I förrgår: 06:20

Staffanstorp hånas men  har de verkligen fel?

Verkligheten kräver tydliga svar. Ska lagen följas eller känslorna styra? I Staffanstorp sätts lagens principer först, och kommunen får utstå hård kritik.

Expressen - 14 jul 19 kl. 14:30

Vill ni stötta damfotbollen – köp ett säsongskort

I en perfekt drömvärld tjänar alla lika mycket, men så länge fler är villiga att betala för att se herrarnas matcher live och på tv kommer fotbollsdamernas löner att ligga efter, skriver beteendevetaren Erika Ohlsson..

Expressen - 14 jul 19 kl. 13:00

Ett aningslöst raljerande över Busch Thors kritiker

Mattias Lindbergs raljerande över reaktionerna på Ebba Busch Thors agerande är aningslöst. Det finns tvärtom fler viktiga frågor att ställa sig än de som nämns.Vilka är till exempel svenska nog att bedöma vad som är en ”mångkulturell” företeelse, skriver författaren och advokaten Reine Nelson.

Expressen - 14 jul 19 kl. 07:00

Köttfria trenden hotar mångfalden i min mark

När Skolverket väljer enbart vegetariskt för klimatets skull undrar jag hur det är fatt med kunskapen. Artrika hagar är en förutsättning för fortsatt liv – och de kräver betande djur. Att i stället välja närproducerat för klimatet skulle ge oss en chans att fortsätta vårda våra marker, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.