Expressen > Nyheter

Tuesday, 16 July, 08:22

Expressen - 11 jul 19 kl. 08:37

Första samtyckesfallet får sin dom i Högsta domstolenEn man i Västerbotten hade samlag med en kvinna han övernattade hos. Han säger sig ha uppfattat att hon ville. Kvinnan däremot uppger att hon absolut inte deltog frivilligt.Nu kommer Högsta domstolens bedömning av fallet – vilken blir första gången HD prövar den nya samtyckeslagen..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Högsta, Västerbotten, HD

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Första samtyckesfalletfår sin , domi , Högsta, domstolen
Expressen - 07 jul 19 kl. 21:05

Första samtyckesfallet ska prövas i Högsta domstolen

Mannen dömdes i tings- och hovrätten för våldtäkt mot en kvinna som sagt att hon inte ville ha sex, vilket Sveriges Radio först rapporterade om.Men försvaret menar att samlaget var frivilligt och hävdar att det rör sig om ”tyst samtycke”. Nu tas målet upp i Högsta domstolen – vilket blir första gången samtyckeslagen prövas av HD.

Skånskan - 20 mar 18 kl. 11:22

Högsta domstolen avslår pappans överklagan

Domen mot den 23-åriga pappa som nyligen dömdes till flera års fängelse för synnerligen grov misshandel av sin baby står fast, meddelar Högsta domstolen. ERWP.fif(1)Högsta domstolen kommer inte att pröva det uppmärksammade spädbarnsmålet, där två föräldrar åtalades misstänkta för att ha tagit livet av sin dotter, meddelade domstolen på måndagen.

YLE - 22 sep 15 kl. 11:04

Högsta domstolen: Duo som utnyttjade berusad man frias

Mannen och kvinnan dömdes i tingsrätten och i hovrätten för grovt ocker, men frias nu helt av Högsta domstolen. I juni 2011 utnyttjade en man och en kvinna en berusad man genom att få honom att använda omkring 8 500 euro, varav duon använde över 8 000 euro för sina egna ändamål. Mannen som utnyttjades hade aldrig träffat mannen och kvinnan förut.

Skånskan - 18 sep 18 kl. 15:59

Knarkdom prövas inte av Högsta domstolen

Malmö Högsta domstolen kommer inte pröva den dom där en man dömts till sju års fängelse för att ha smugglat 780 kilo narkotika som var värt cirka 90 miljoner kronor.Det var Riksåklagaren som överklagade domen på sju års fängelse, som ansåg att fängelsestraffet borde vara längre.
– En pröv­ning av Högsta dom­stolen av på­följds­frå­gan i det­ta mål vore där­för av stor vikt för en rätt­vis och en­het­lig rätts­til­lämp­ning.

Skånskan - 10 jul 18 kl. 12:23

Högsta domstolen fäller Lilja för misshandel

Högsta domstolen konstaterar nu både tings- och hövrätten dom kring ishockeyspelaren Jakob Liljas crosschecking sen tre år tillbaka – det var misshandel. Det står nu klart att Jakob Liljas höjda klubba efter en crosschecking i motståndares nacke var misshandel efter att Högsta domstolen gått på tingsrätten och hovrättens linje kring ärendet. Det var 2015 när ishockeyspelaren Jakob Lilja spelade för Rögle som han under en match i mars mot Redhawks i Malmö arena höjde klubban efter att första ha crosscheckat Redhawksbacken Jens Olsson i nacken.

Nyan - 14 jul 16 kl. 09:28

Färjevåldtäkt till Högsta domstolen

Hovrätten friade tidigare i år två av de tre män som tidigare dömts för grov våldtäkt av tingsrätten. Nu överklagas hovrättens dom till högre instans.

”Vi ger oss inte”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i ett inlägg på instagram.

YLE - 17 nov 16 kl. 05:17

Uberchaufförer överklagar till Högsta domstolen

Två taxichaufförer som har kört för taxitjänsten Uber och som har dömts till böter i Helsingfors hovrätt har överklagat sin dom till Högsta domstolen. Tingsrätterna i Helsingfors och Esbo dömde i april i två skilda fall taxichaufförer som har kört för Uber för olovligt bedrivande av taxitrafik. De dömdes till dagsböter.

Alingsås tidning - 23 feb 16 kl. 12:04

Överklagar Vårgårdamord till Högsta Domstolen

24-åringen som har dömts till livstids fängelse för mordet på sin före detta flickvän i Vårgårda överklagar nu domen till Högsta Domstolen. Han vill ha ett tidsbestämt straff. Mannen dödade i augusti 2015 sin gravida ex-flickvän och greps efter ett par veckor då han var på flykt i Tyskland.

Cornucopia - 25 feb 16 kl. 09:02

Högsta domstolen: Falska bud på bostäder är bedrägeri

Högsta domstolen har nu fällt sitt avgörande kring falska bud vid budgivningar på bostäder. Det är kort och gott bedrägeri att lägga bud för att trissa upp priset.

Hovrätten har tidigare friat i fallet, men nu har alltså HD fällt en vägledande dom.

Skånskan - 30 maj 18 kl. 09:07

Ishockeyspelarens misshandelsdom tas upp i Högsta domstolen

  Under 2015 spelade ishockeyspelaren Jakob Lilja i Rögle. Under en match i mars samma år mot Redhawks i Malmö arena som Lilja höjde klubban efter att första ha crosscheckat Redhawksbacken Jens Olsson i nacken. Olsson fick lämna matchen på bår med blödningar i nacken.

UT - 31 okt 14 kl. 11:24

Mordbrand prövas inte i Högsta domstolen

Den kvinna som dömdes för mordbrand av tingsrätten i maj förra året får inte sin sak prövad i Högsta domstolen. Högsta domstolen meddelade i veckan att man inte ger prövningstillstånd och domen från Hovrätten för Västra Sverige står alltså fast. Högsta domstolen ger bara prövningstillstånd om det är viktigt för rättstillämpningen, eller i vissa undantagsfall.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 30 minuter sedan

Så hyllar Kvällspostens läsare Jesper Rönndahl

Intelligent. Roande. Oroande.

Expressen - 30 minuter sedan

Klart: Jesper Rönndahl är Årets skåning 2019

Nu är kampen om titeln ”Årets Skåning” avslutad och vinnaren är Jesper Rönndahl.Komikern, programledaren och tvåfaldige På Spåret-vinnaren har fått sin humor godkänd av självaste Säpo – och nu hyllas han av skåningarna.– Det här är inget jag vågat drömma om, eller jo det har jag kanske.

Expressen - 30 minuter sedan

Kokosmjöl med metallspån dras tillbaka

Risenta kokosmjöl återkallas eftersom det har hittats metallspån i mjölet..

Expressen - 1 timme sedan

Förslaget: Göteborg ska bli mer insektsvänligt

Naturskyddsföreningen i Göteborg kämpar med att göra staden mer vildvuxen.Det är att föredra framför den ordnade grönskan om man ska rädda en allt svagare bipopulation, menar man.– Det är viktigt att skapa boende till de pollinerande insekterna och då behöver vi fler ängar, säger Jan Gustafsson, vice ordförande på naturskyddsföreningen i Göteborg, till GöteborgDirekt..

Expressen - 45 minuter sedan

Sista orden inifrån planet före olyckan

Åtta fallskärmshoppare och en pilot tog sig upp i luften för att hoppa fallskärm på söndagen. – Klart att fälla! Det blev de sista orden någon skulle höra från planet.

Expressen - 45 minuter sedan

Nya bilbränder i Lund – hundpatruller söker gärningsman

Lund har på nytt drabbats av anlagda bilbränder.Under natten har det brunnit på två olika ställen och totalt fem bilar har skadats. Vid båda bränderna har polisens hundpatruller sökt efter misstänkta gärningsmän.

Expressen - 1 timme sedan

Polisens avlyssning av industrimiljardären utreds - av polis

Först utredde polisen miljardären Karl Hedin, 69, för att ha tjuvskjutit en varg.Nu utredes om polisen eller annan inblandad gjort sig skyldig till tjänstefel i jakthärvan.Polisens egen hemliga avlyssningar av Karl Hedins kan avgöra om någon myndighetsperson har begått brott.

Expressen - 1 timme sedan

MORGONENS NYHETER: Trump i stort rasistbråk • Två unga män skjutna • Explosion i flerfamiljshus

Donald Trump har gått hårt emot fyra demokratiska kvinnor och har av många anklagats för rasism. Bråket eskalerar med Trumps ord: ”Om du inte är nöjd i USA kan du lämna”.■■■Två män hittades under natten skottskadade i Göteborg – båda är förda till sjukhus.

Expressen - 2 timmar sedan

Brand i lägenhetshus – risk för spridning

Det brinner i ett lägenhetshus på Södermalm i Stockholm.Branden startade i ett hissmaskinsrum och har spridit sig till byggnadens tag.– Vi är på plats där med fyra stationer, med nästan trettio man, säger Ulf Tholén vid Storstockholm brandförsvar..

Expressen - 2 timmar sedan

Global uppvärmning hotar sköldpaddorna

Den globala uppvärmningen hotar beståndet av oäkta karettsköldpaddor som föds vid afrikanska Kap Verde.Enligt en ny studie kommer de högre temperaturerna leda till att alla sköldpaddor som föds blir honor, skriver The Independent. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.