SVT > Utrikes

Friday, 19 July, 12:03

SVT - 10 jul 19 kl. 17:48

Ubåt utanför Norge avger strålning – sjönk för 40 år sedanEn ubåt som sjönk utanför Norge 1989 avger fortfarande strålning. Det säger forskare till nyhetsbyrån Reuters som undersökt vraket under en expedition..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Norge, Reuters

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ubåtutanför , Norge, avger, strålning, sjönkför 40 , årsedan
SVT - 10 jul 19 kl. 19:38

Ubåt sjönk för 40 år sedan – avger fortfarande strålning

En ubåt som sjönk utanför Norge 1989 avger fortfarande strålning. Det säger forskare till nyhetsbyrån Reuters som undersökt vraket under en expedition. I klippet ovan kan du se bilderna från när forskarna undersökte ubåten..

Cornucopia - 02 mar 17 kl. 14:16

USA:s Constant Phoenix spanade efter strålning utanför Kaliningrad

Det ena amerikanska Boeing WC-135C Constant Phoneix spanade igår efter strålning utanför den Ryska Federationens exklav i Königsberg1. vid Östersjön. Detta efter att tidigare spanat efter strålning vid norska gränsen mot Ryssland och Barents Hav.

Cornucopia - 13 jul 16 kl. 09:56

Prepping: Svårt mäta joniserande strålning

Det finns numera hyfsat billiga Geigermätare för att mäta joniserande strålning ("radioaktiv strålning"). Det är dock inte så enkelt som man kan tro och kräver kompetens och kunskap om vilka olika slags fel man kan göra.

Jag skippar här de generella allmänbildningsdelarna om vad joniserande strålning är för något.

TA - 18 jun 13 kl. 06:30

Vi vill skydda barnen från strålning i skolan

Nu ska läsplattor för en miljon kronor inhandlas till Trelleborgs skolbarn - om Femklöverns förslag till budget går igenom i kommunfullmäktige den 19 juni.
I Trelleborgs skolor liksom i de flesta skolor i landet har man trådlösa nätverk. De undantag vi hittar är hos Waldorfskolor, där de har trådbundna datorer och laptops, främst av hälsoskäl, men också för att det fungerar bättre med trådbundet.

BT - 15 aug 14 kl. 12:45

Salt mätte strålning i Fukushima

Svenska forskare har mätt radioaktiv strålning efter kärnkraftsolyckan i Fukushima med hjälp av vanligt salt. Nu är förhoppningen att kunna använda salt för att mäta strålning efter exempelvis ett utsläpp. - Om någon har gått med salta nötter i fickan så kan vi mäta radioaktivitet på det, förutsatt att det varit mörkt, berättar Maria Christiansson, doktorand vid institutionen för kliniska studier vid Lunds Universitet.

Kristianstadsbladet - 15 aug 14 kl. 12:45

Salt mätte strålning i Fukushima

Svenska forskare har mätt radioaktiv strålning efter kärnkraftsolyckan i Fukushima med hjälp av vanligt salt. Nu är förhoppningen att kunna använda salt för att mäta strålning efter exempelvis ett utsläpp.
- Om någon har gått med salta nötter i fickan så kan vi mäta radioaktivitet på det, förutsatt att det varit mörkt, berättar Maria Christiansson, doktorand vid institutionen för kliniska studier vid Lunds Universitet.

BT - 15 jul 14 kl. 08:39

Dröm om ofarlig strålning

Ofarlig strålning, eller inte? Kalle Hellberg berättar hur han drömt om att telekomindustrin sopar undan alla negativa rapporter om den trådlösa teknikens biologiska påverkan på människan. Eller kan hans berättelse vara mer än en dröm?

YLE - 12 nov 12 kl. 16:57

Stuk: Uranet från Talvivaara har låg strålning

Finlands miljöcentral, Syke, Strålsäkerhetscentralen Stuk samt Institutet för hälsa och välfärd THL höll gemensam presskonferens angående utsläppen från gruvan i Talvivaara nära Sotkamo. Enligt Timo Jouttijärvi från Syke har det runnit hundratals kilo tungmetaller ut i naturen den senaste veckan. - Mest bekymmersamt är det om tungmetallerna, främst nickel, kommer ut i vattendragen.

Helsingborgs Dagblad - 24 apr 15 kl. 08:34

Strålning på japansk lekplats

I Japan ökar oron för barnens hälsa sedan extremt höga nivåer av strålning upptäckts på en lekplats i Tokyo. Som mest har strålningsnivåer på upp till 480 mikrosievert per timme uppmätts. För någon som är direkt utsatt innebär det att den maximala dos av strålning som Japan rekommenderar på ett år skulle absorberas på två timmar.

Sydsvenskan - 24 apr 15 kl. 08:34

Strålning på japansk lekplats

I Japan ökar oron för barnens hälsa sedan extremt höga nivåer av strålning upptäckts på en lekplats i Tokyo. Som mest har strålningsnivåer på upp till 480 mikrosievert per timme uppmätts. För någon som är direkt utsatt innebär det att den maximala dos av strålning som Japan rekommenderar på ett år skulle absorberas på två timmar.

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

Nederländska högsta domstolen om landets ansvar i Srebrenica

I den bosniska staden Srebrenica mördades 8000 män och pojkar i juli 1995, trots att staden var under beskydd från FN. På plats fanns över 300 nederländska soldater, som lämnade sin bas. Den nederländska högsta domstolen medger nu att landet delvis är ansvariga för massakern..

SVT - 7 timmar sedan

Hus i Nya Zeeland sprängt i luften – flera allvarligt skadade

Minst sex personer har skadats allvarligt vid en gasexplosion i Christchurch i Nya Zeeland..

SVT - 8 timmar sedan

Ingen borgen för finansmannen Jeffrey Epstein

Den 66-årige amerikanska finansmannen Jeffrey Epstein som anklagas för sexuell trafficking – människohandel – kommer forsätta att vara häktad i väntan på rättegång. Det beslutade en domare på torsdagen..

SVT - 15 timmar sedan

Trump tar avstånd från publikens slagord

USA:s president Donald Trump sa på torsdagen att han är oense med de som ropade slagorden ”Skicka tillbaka henne!” på Trumps politiska möte i North Carolina i går kväll. Slagorden var riktade mot den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar..

SVT - 16 timmar sedan

Eldsjälar försöker rädda de sista orangutangerna

Borneos orangutanger är idag akut hotade på grund av skogsskövling, jakt och fångst. Några eldsjälar har därför startat räddningscenter på olika platser på Borneo. Ett av dem är International animal rescue på sydvästra delen av ön..

SVT - 16 timmar sedan

Palmoljeproduktionen stort hot mot orangutangerna

Orangutangerna på Borneo är idag rödlistade som akut hotade enligt IUCN. Ett av de största hoten mot dem är efterfrågan på palmolja. Industrin hugger ner deras hem och gör att de blir lättare byten för tjuvjägare..

SVT - 19 timmar sedan

Skandinaviska kvinnor mördades i Marocko – nu kommer domen

28-åriga Maren Ueland från Norge och 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark hittades mördade i Atlasbergen i Marocko i fjoI. Nu döms tre män för terrorbrott och mord på de skandinaviska kvinnorna till dödsstraff i en Marockansk domstol, uppger Danmarks Radio..

SVT - 22 timmar sedan

Iran har beslagtagit oljetanker – anklagas för smuggling

Det iranska revolutionsgardet har beslagtagit en oljetanker som anklagas för att smuggla olja, uppger Iransk statlig tv. Beskedet kommer fyra dagar efter att en oljetanker baserad i Förenade Arabemiraten försvann från radarn när den befann sig på internationellt vatten utanför Iran..

SVT - 23 timmar sedan

Trump-supportar skanderade: ”Skicka tillbaka henne”

Under ett väljarmöte i Greenville, North Carolina, gick Donald Trump återigen till verbala angrepp mot de fyra demokratiska kongressledamöter som han i tidigare twittermeddelanden uppmanat att ”åka tillbaka” till ”länderna från vilka de kom”. Under en passage där presidenten särskilt kritiserade den somalisk-födda politikern Ilhan Omar började publiken högljutt ropa: ”Skicka tillbaka henne”..

SVT - Igår: 06:01

Många skadade i japansk studio – man gripen

Japanska myndigheter meddelar att minst 38 personer skadats vid en brand i en studio i Kyoto. En man har gripits, rapporterar nyhetsbyrån AP..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.