YLE > Finland

Sunday, 21 July, 02:08

YLE - 10 jul 19 kl. 17:01

Fraktfartyg får fortfarande dumpa avloppsvatten i Östersjön - trots att det är förbjudet för kryssningsfartygEnligt internationella beslut från sjöfartsorganisationen IMO är det nu förbjudet för kryssningsfartyg att dumpa sitt avloppsvatten i Östersjön, men fortsättningsvis tillåtet för fraktfartyg. Hur är det möjligt?.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjön, IMO

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fraktfartygfår , fortfarande, dumpa, avloppsvatteni , Östersjöntrots att , det är förbjudet för kryssningsfartyg
YLE - 04 mar 15 kl. 15:08

Kryssningsfartyg dumpar fortfarande smutsvatten i Östersjön

Bara vart tredje internationellt kryssningsfartyg tömmer sitt avloppsvatten i Östersjöhamnarna. Förbudet att dumpa smutsvatten i Östersjön är fortfarande i motvind. Världsnaturfonden WWF uppmanar internationella kryssningsföretag att ta itu med åtgärder för att rädda Östersjön.

YLE - 10 maj 15 kl. 19:50

Kryssarnas avloppsvatten i Östersjön - passagerarna omedvetna om problemet

Trots att övergödning är Östersjöns största utmaning, tömmer majoriteten av de internationella kryssningsfartygen sitt avloppsvatten direkt i Östersjön. Den internationella kryssningssäsongen har precis börjat och flera hundratusentals turister väntas vara på väg till Finland. I fjol fick Helsingfors besök av 261 kryssningsfartyg, som lämnade efter sig ett berg på 1 365 365 kilo avfall.

YLE - 01 aug 16 kl. 08:01

Helsingfors fick lyxkryssarna att tömma sitt avloppsvatten i hamnen

I sommar har allt fler lyxkryssare tömt sitt avloppsvatten i Helsingfors hamnar, istället för att tömma det ut i havet. En rabatt på avloppsavgiften gav önskad effekt. Att tömma avloppsvatten i hamnarna är helt gratis, men Helsingfors hamn uppbär en allmän avfallshanteringsavgift av alla fartyg.

HBL - 04 mar 15 kl. 15:00

Kryssningsfartygen fortfarande miljöbovar i Östersjön

Bara kring 30 procent av de internationella kryssningsfartygen lämnar sitt avloppsvatten i hamnarna. Det framgår av en rapport av Östersjöns skyddskommission Helcom.Internationella sjöfartsförbundet IMO fattade 2010 ett beslut om att förbjuda dumpning av avloppsvatten i Östersjön bara det finns kapacitet att ta emot vattnet i hamnarna.

Supermiljöbloggen - 17 nov 14 kl. 08:45

Mattias Rust, WWF: ”Att pumpa ut orenat avloppsvatten i Östersjön är en osmart affärsmodell”

Att kasta sopor i naturen slutade vi med för länge sedan. På 1980-talet täppte vi till avloppen på våra tåg. Men ute till sjöss är det fortfarande helt lagligt att tömma orenat avloppsvatten i havet.

YLE - 27 apr 16 kl. 11:55

Förordningen om avloppsvatten görs om - igen

I början av 2017 blir det äntligen en ändring i bestämmelserna om hushållens avloppsvatten. Det är en efterlängtad nyhet för inemot 200 000 fastighetsägare i glesbygdsområden, där man hittills ansett att direktiven varit alltför stränga. Förordningen om hushållens avloppsvatten trädde i kraft för tolv år sedan och utlöste omedelbart kraftiga protester på landsbygden.

Vimmerby Tidning - 18 apr 12 kl. 08:33

Avloppsvatten dumpas i sjön

Fastighetsägarens vägran att koppla upp sig på den gemensamma avloppsanläggningen och istället dumpa sitt avfall i Långsjön har fått miljö- och byggnadsnämnden att ilska till..

YLE - 01 nov 15 kl. 10:49

Greenpeace bordade fraktfartyg utanför Helsingfors

Greenpeace genomförde en aktion utanför Helsingfors tidigt i morse och lyckades få ett fraktfartyg som transporterade kol från Ryssland till Helsingfors att ändra kurs. Greenpeace vill att Helsingfors snabbt slutar använda stenkol. Aktivisterna tog sig med en gummibåt ut till fraktfartyget Alppila, och där bordade Sini Saarela fartyget.

HBL - 12 mar 14 kl. 05:27

Stort sug efter avloppsvatten

I dag renar vi avloppsvatten för att lagen kräver det. I morgon ska vi göra det för att det lönar sig. VTT jobbar för att Finland ska hävda sig i en allt resurssnålare värld.

YLE - 25 okt 13 kl. 05:05

Avloppsvatten i patientrum - ännu en byggnad töms på sjukhuset

En konditionsgranskning har visat att E-byggnaden på Vasa centralsjukhus är i så dåligt skick att den måste tömmas efter årsskiftet. Men redan nu är problemen i bottenvåningen så stora att den ska tömmas omedelbart. Avdelning EP har problem med inomhusluften, men också läckande vatten- och avloppsrör som nu gör att man inte kan vänta med att flytta.

Fler nyheter från YLE

YLE - 8 timmar sedan

AC Kajaani vann i fotbollsettan i Ekenäs - tunga slutminuter i första halvleken fällde EIF

Första halvlekens tunga slutminuter blev Ekenäs IF:s fall i division 1-matchen mot AC Kajaani på lördag kväll. Gästerna gjorde två mål och for iväg med seriepoängen från Ekenäs..

YLE - 9 timmar sedan

Borgåbon Aleksi Kirjonen har dragit två personbilar, gjort bakåtvolter och simhopp – allt i rullstol: ”Begränsningar finns bara i ditt huvud” är hans motto

26-åriga Aleksi Kirjonen har varit förlamad i nedre kroppen hela sitt liv. Samtidigt har han alltid gillat att leva ett fartfyllt liv..

YLE - 10 timmar sedan

Ung man omkom i en krock i Kurikka

Sent på fredagskvällen krockade en personbil och en lastbil på Vasavägen i Kurikka. Mannen i personbilen omkom i olyckan..

YLE - 11 timmar sedan

Efter 4 000 ledare går John-Erik Jansén i pension: ”Förr eller senare kommer papperstidningen att dö”

Mycket har hänt sedan John-Erik Jansén började jobba på tidningen Västra Nyland för nästan 40 år sedan. Tidningens roll i regionen har minskat de senaste åren men Jansén anser att det var rätt beslut för Västis att bli en del av mediakoncernen KSF Media..

YLE - 13 timmar sedan

Adobe gjorde bildbehandling tillgängligt för alla - nu släpper bolaget appar för att tämja sitt monster

Ändrar det här på antalet fejkade bilder på internet?.

YLE - 14 timmar sedan

Motorbåt körde mot ett båthus i Nådendal - tre personer skadades och transporterades med helikopter till ÅUCS för vård

Många enheter från sjöräddningen deltog i uppdraget där en motorbåt körde mot ett båthus i Nådendal på fredag vid lunchtid. Tre personer skadades och polisen har startat en utredning av händelsen..

YLE - 15 timmar sedan

En kula genom ett fönster ledde till en stor polisoperation i Björneborg - flera polisenheter och ett pansarfordon tillkallades till platsen

En kula for genom ett lägenhetsfönster i stadsdelen Paradisbacken i Björneborg på fredagskvällen. Polisen säkrade området och flera personer greps under operationen..

YLE - 15 timmar sedan

Alternativa festivaler blir allt populärare - "Vi har fria händer och gör så som vi vill"

Tuska, eller Puska? Alternativa festivaler växer varje år..

YLE - 15 timmar sedan

Efter brev från jurist och rättelseyrkan: Styrelsen för delägarlaget i Larsmo böjer sig gällande Ekofish

Jag var beredd att gå till tingsrätten om inte styrelsen kommit emot, säger en av delägarna, Maj-Len Enlund, som vill hålla fiskodlingen borta från Ådön. Styrelsen kommer att ordna en extra delägarstämma gällande arrendekontraktet..

YLE - 16 timmar sedan

Medborgarinitiativ för terapigaranti går till riksdagen - samlade 50 000 underskrifter

Medborgarinitiativet om så kallad "terapigaranti" fick 50 000 underskrifter sent igår kväll, vilket innebär att initiativet tas upp i riksdagen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.