DN > Opinion

Wednesday, 26 June, 10:25

DN - 12 jun 19 kl. 15:32

”Betygskriterier är mode – normalfördelning är evig”SLUTREPLIK DN DEBATT 6/6. Efter min artikel har jag fått mängder av positiv respons samt två genmälen i DN. Louise Westerberg och Louise Ankarkrona tycker att jag är naiv som tror att betygsinflationen kan självläka. Troligen har de rätt.
Läs mer på DN
Läs mer om:
SLUTREPLIK DN DEBATT, DN, Westerberg, Louise Ankarkrona, Gerholm, Lars Melin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Betygskriterierär , mode, normalfördelningär , evig
Cornucopia - 19 sep 14 kl. 18:23

Fredagsmys: Mode, smink och blomsterarrangemang!

Dags för lite härligt 70-talist fredagsmys igen! Mmm, känner ni den? Fredagen!

Ekonomistas - 14 dec 18 kl. 09:58

Könsskillnader, Peterson och normalfördelningen

Lite sen på bollen är det dags för en kommentar kring den debatt om könsskillnader och könsroller som blossade upp i samband med Jordan Petersons Sverigebesök för någon månad sedan. Peterson hänvisade då bland annat till en studie i Science som finner att könsskillnaderna i diverse preferenser tenderar att öka när länder blir rikare och mer jämställda. Studien har tidigare presenterats här på bloggen och resultaten är på intet sätt nya; redan 2010 diskuterade det norska populärvetenskapliga programmet Hjernevask en variant av fenomenet som kallas The Gender Equality Paradox.

Cornucopia - 24 jun 14 kl. 10:04

De matriarkala (mode)strukturerna slår till

Två av våra svenska modeskapare går till hårt angrepp mot män, som klär sig i shorts på stan hos SVT Debatt. Den så avskydda kulturmannen och seminariemannen får nu sällskap av den lika hatade shortsmannen. Slutsatsen i debattartikeln är kvinnor ska få klä sig som de vill, män ska klä sig i långbyxor året om och män som klär sig i shorts är kvinnliga1.

Ekonomistas - 22 okt 18 kl. 10:08

Statistiskt trolleri i världsklass

Det sägs ibland att allt går att bevisa med statistik. Talesättet syftar nog främst på att det är lätt att luras med statistik. Men faktum är att statistisk analys i varierande grad alltid vilar på antaganden.

Cornucopia - 03 sep 16 kl. 11:50

Utfallet av aktiv portföljförvaltning i PPM

Pensionsmyndigheten publicerar årligen sin Orange Report (PDF), som dokumenterar tillståndet i pensionssystemet. Dit räknas PPM, som är ett lysande exempel på hur hushållen själva förvaltar, eller väljer att inte förvalta fonder. Därmed kan man studera att alla kan inte klå börsindex.

Cornucopia - 01 jun 15 kl. 14:24

Bloggläsarnas självbild: Otränade överintelligenta besserwissers

Dags att redovisa resultatet från gårdagens enkäter om de kära bloggläsarnas självbild. Det visar sig att ni är otränade överintelligenta besserwissers och bättre bakom ratten än i sängen. Enligt er själva, alltså.

Cornucopia - 23 nov 16 kl. 14:04

Sverigedemokrat: SD kan få egen majoritet i upp till 40 kommuner enligt intern analys

Den sverigedemokratiska läsaren med pseudonymen "Gustav" hävdar att SD i en intern analys identifierat ca 40 kommuner där man kan få egen majoritet i kommunalvalet 2018. Man gör bedömningen att detta kommer lyckas i ca 20 kommuner. En analys av Socialdemokraternas och Moderaternas valresultat i kommunvalen 2014 visar dock att detta är orealistiskt.

Kristianstadsbladet - 11 dec 13 kl. 07:47

Gör eleverna sina läxor eller skummar de över uppgifterna?

Problemen bakom nedgången i resultat från Pisa-undersökningen är större än att skylla dem på nuvarande skolminister och alliansregeringen. Först bör frågan ställas om eleverna gör sina läxor tillräckligt noga eller ”skummar de över uppgiften”. För att få kunskap på en förståelsenivå måste man plugga ambitiöst.

YLE - 17 sep 15 kl. 19:52

Motsättningarna kan stå Finland dyrt

Kaj Björkqvist, är professor i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi Vasa. Han forskar i konflikter och aggressioner. Han ser att Finland är på väg in i en allt djupare konflikt där arbetsgivare och arbetstagare glider från varandra.

YLE - 29 aug 16 kl. 04:00

Glöm vitsorden, nu förnyas bedömningen i grundskolan. Se hur eleverna bedöms i din kommun

Den nya läroplanen uppmuntrar skolorna att införa en mer mångsidig bedömning. Vitsorden ska inte vara lika viktiga och man kan slopa sifferbetygen ända upp till årskurs åtta.
Kommunerna har gått in för väldigt olika sätt att bedöma i lågstadiet.

Fler nyheter från DN

DN - 19 timmar sedan

”Orealistiskt tro att FN kan få igenom en effektiv global koldioxidskatt”

Filip Johnsson och Lars Zetterberg: Skulle FN få till stånd en global koldioxidskatt skulle den troligen landa på en ineffektivt låg nivå..

DN - 21 timmar sedan

”Lasta inte kvinnor i världens fattiga länder för utsläppen”

REPLIK DN DEBATT 19/6. Den snabba befolkningsökningen är ett hot mot världens miljö och klimat, men att föreslå familjeplaneringsprogram som en lösning på detta är både felaktigt och kan vara farligt, skriver generaldirektören för Sida Carin Jämtin med flera..

DN - Igår: 21:00

”Gör det straffbart att inneha och se på terrorpropaganda”

Klas Friberg, Säkerhetspolisen: Vid varje tillslag mot terrorism hittar vi filmer och bilder med oerhört grova våldshandlingar och avrättningar..

DN - Igår: 17:45

”Missvisande att bara peka ut befolkningstillväxten”

REPLIK DN DEBATT 19/6. Lars Arvid Boisen med flera skriver att befolkningsökningen, särskilt i Afrika, är den främsta orsaken till våra globala miljö- och klimatproblem. Vi anser att det är viktigt att väga in andra faktorer, såsom överkonsumtion i rika länder, i den diskussionen, skriver tre forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet..

DN - Igår: 17:49

”Bekämpa fattigdom i stället för rikedom”

REPLIK DN DEBATT 20/6. SSU:s ordförande Philip Botström lägger fram flera förslag om skattehöjningar för vad man kallar ”den rikaste eliten”. Han visar tydligt att målet är att bekämpa rikedom.

DN - Igår: 17:52

”Arbetskraftsinvandringen är inte problemet”

REPLIK DN DEBATT 24/6. De problem som finns kring arbetskraftsinvandringen handlar om att vi på godtyckliga grunder kastar ut människor som försörjer sig och som företag vill ha. En restriktiv hållning skulle skada Sveriges arbetsmarknad och leda till ett stelare, fattigare och mer stängt Sverige, skriver Caspian Rehbinder och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro..

DN - Igår: 17:41

”Klimatpolitiken kan inte baseras på önsketänkande”

SLUTREPLIK DN DEBATT 17/6. I mina ögon framstår Mattias Goldmann, Anna Lindén och Jakob Lagercrantz som klimatpopulister som vägrar att erkänna vidden av den utmaning vi står inför. Att basera klimatpolitiken på önsketänkande håller inte.

DN - I förrgår: 21:00

”S bör välja linje 2: både hjärta och hjärna i asylpolitiken”

Daniel Färm, tankesmedjan Tiden: Sveriges och EU:s nya asyl- och migrationspolitik riskerar att haverera om den tillåts präglas av högeridéer..

DN - 22 jun 19 kl. 21:00

”Låt FN:s klimatkonferens ­införa global koldioxidskatt”

Nationalekonomen Mats Persson: Det behöver inte vara smärtsamt och svårt att hejda klimatkatastrofen. Det kan tvärtom vara ganska enkelt..

DN - 20 jun 19 kl. 21:00

”Höger-vänster består alltjämt i svensk politik”

Leif Lewin: Mitten­partierna håller, precis som man kunde vänta sig, på att ätas upp av det stora socialdemokratiska partiet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.