DI > Ekonomi

Tuesday, 18 June, 20:42

DI - 12 jun 19 kl. 08:03

Fel håll för Ingves – inflationsförväntningar sjunker i juniInflationsförväntningarna på längre sikt föll något i juni enligt Kantar Prospera. På två års sikt väntas inflationen ligga på 1,9 procent och på fem års sikt på 2 procent..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Ingves, Kantar Prospera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fel, hållför , Ingves, inflationsförväntningar, sjunkeri , juni
Ekonomistas - 28 okt 14 kl. 08:00

Doyle har fel om Riksbanken

Peter Doyle var tidigare anställd vid IMF och under några år chef för den delegation som årligen besökte Sverige för IMF:s s.k. Article-IV-rapport om Sverige.

Ekonomistas - 23 jun 14 kl. 09:58

Varför ”att luta sig mot vinden” är fel penningpolitik för Sverige

I en ny uppsats, ”Why leaning against the wind is the wrong monetary policy for Sweden”, som jag presenterade på en NBER-konferens i Tokyo 20-21 juni, förklarar jag varför ”att luta sig mot vinden” är fel penningpolitik för Sverige – något som jag diskuterat i flera tidigare Ekonomistas-inlägg.[1]  Enligt Riksbankens egna beräkningar är ”intäkten” av denna politik i form av möjliga lägre risker med hushållens skuldsättning helt obetydlig jämfört med kostnaden i form av högre arbetslöshet och lägre inflation. Genom att inflationen blivit betydligt lägre än inflationsmålet och hushållens förväntningar har politiken tvärtom ökat hushållens reala skuldbörda och om något ökat eventuella risker med hushållens skuldsättning.

TA - 07 nov 13 kl. 11:24

Ingves: Bolånen blir dyrare

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att hushållen måste räkna med högre bolånekostnader framöver.Hushållens bild av kostnaderna skiljer sig från Riksbankens, enligt Ingves.
I en utfrågning i riksdagens finansutskott var det mycket tal kring hushållens höga skuldsättning och Stefan Ingves konstaterade att "inget är gratis i de här sammanhangen".

Kristianstadsbladet - 07 nov 13 kl. 11:24

Ingves: Bolånen blir dyrare

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att hushållen måste räkna med högre bolånekostnader framöver.Hushållens bild av kostnaderna skiljer sig från Riksbankens, enligt Ingves.
I en utfrågning i riksdagens finansutskott var det mycket tal kring hushållens höga skuldsättning och Stefan Ingves konstaterade att "inget är gratis i de här sammanhangen".

Opinionen.se - 07 nov 13 kl. 11:35

Ingves: Bolånen blir dyrare


Riksbankschefen Stefan Ingves anser att hushållen måste räkna med högre bolånekostnader framöver. Hushållens bild av kostnaderna skiljer sig från Riksbankens, enligt Ingves. I en utfrågning i riksdagens finansutskott var det mycket tal kring hushållens höga skuldsättning och Stefan Ingves konstaterade att "inget är gratis i de här sammanhangen".

TA - 07 nov 13 kl. 11:24

Ingves: Bolånen blir dyrare

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att hushållen måste räkna med högre bolånekostnader framöver. Hushållens bild av kostnaderna skiljer sig från Riksbankens, enligt Ingves.
I en utfrågning i riksdagens finansutskott var det mycket tal kring hushållens höga skuldsättning och Stefan Ingves konstaterade att "inget är gratis i de här sammanhangen".

BT - 07 nov 13 kl. 11:26

Ingves: Bolånen blir dyrare

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att hushållen måste räkna med högre bolånekostnader framöver. Hushållens bild av kostnaderna skiljer sig från Riksbankens, enligt Ingves.I en utfrågning i riksdagens finansutskott var det mycket tal kring hushållens höga skuldsättning och Stefan Ingves konstaterade att "inget är gratis i de här sammanhangen".

PrivataAffärer - 24 apr 19 kl. 10:00

Spännande räntebesked väntas på torsdag

Samtliga nio ekonomer som Infront Data har tillfrågat räknar med att Riksbanken kommer att meddela att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Riksbanken upprepade i samband med räntebeskedet i februari att ”nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019” (mest sannolikt i september enligt räntebanan). Räntebanan lämnades också oförändrad jämfört med i december med undantag för att den då sträckte sig ett kvartal längre (och indikerade att räntan då skulle stiga till 1,10 procent från 0,98 procent under fjärde kvartalet).

Ekonomistas - 14 apr 14 kl. 09:32

Deflation: Frågor och svar

Sverige har deflation, dvs. negativ inflation. Enligt SCB var KPI-inflationen i mars minus 0,6 procent.

Ekonomistas - 09 nov 14 kl. 07:01

Jonung och sanningen

Den genomsnittliga inflationen i Sverige har sedan inflationsmålet på 2 procent började gälla 1995 blivit betydligt lägre än målet. I en uppsats som kommer att publiceras i januari i tidskriften American Economic Journal: Macroeconomics har jag visat att detta har medfört att den genomsnittliga arbetslösheten under 1997-2011 har blivit ungefär 0,8 procentenheter högre än om Riksbanken hade uppfyllt inflationsmålet, motsvarande ungefär 38 000 fler arbetslösa. Lars Jonung har sen i våras upprepade gånger påstått att detta resultat inte  håller om man tar hänsyn till tidsvarierande inflationsförväntningar, senast i Svenska Dagbladet den 7 november.

Fler nyheter från DI

DI - 15 minuter sedan

Industribolaget: ”Vi ska vara bäst i branschen”

Kapprustningen för att leda gruvindustrins digitala omställning och samtidigt leverera branschens bästa resultat accelererar för Epiroc som firar ett år på Stockholmsbörsen. ”Vi har branschens bästa lönsamhet och vi tänker inte ge upp den positionen”, säger vd Per Lindberg..

DI - 1 timme sedan

Shanahan säger nej till ministerposten

USA:s ställföreträdande försvarsminister Patrick Shanahan vill inte ta över på permanent basis. Han avsäger sig president Donald Trumps nominering..

DI - 1 timme sedan

Boris Johnsons tar ledningen i andra omröstningen

Den tidigare brexitministern Dominic Raab har eliminerats i den andra rundan av konservativa Tories partiledarval, där efterträdaren till Theresa May ska utses..

DI - 1 timme sedan

Göran Perssons andra stora saneringsjobb

LEDARE. Vid sidan av att hitta en ny vd ligger penningtvätt överst på agendan för Göran Persson. Det arbetet måste styras av effektivitet och inte bara synas verksamt..

DI - 1 timme sedan

Federley hoppar av ledarkamp i EU-grupp

Centerpartiets Fredrick Federley lägger ned sin kandidatur för att bli gruppledare för liberala Förnya Europa (RE) i EU-parlamentet..

DI - 1 timme sedan

Göran Persson: ”Den dagen jag kliver ut ska det vara färdigt”

På onsdagen väljs Göran Persson till ny ordförande i Swedbank, och han tänker inte lämna förrän det är färdigstädat i den krisande storbanken. ”Men jag inbillar mig inte ett ögonblick att det blir lätt”, säger han i en intervju med Di där han också avslöjar vem han söker som ny vd till banken..

DI - 1 timme sedan

Äntligen ordning i Swedbanks styrelse

Det är väl känt att storägarna i Swedbank genom valberedningen har gjort ett katastrofalt ägarstyrningsarbete de senaste åren.  Valberedningen har inte agerat tillräckligt kraftfullt, i flera fall agerat alldeles för senfärdigt och dessutom gjort högst tveksamma rekryteringar. Ett exempel är den förre finansmarknadsministern Peter Norman..

DI - 1 timme sedan

Tietos vd tar sikte utanför Norden efter norska affären

Finska it-konsultbolaget Tieto och norska motsvarigheten Evry går ihop och blir Tietoevry. Vd:n Kimmo Alkio siktar på att expandera utanför Norden i framtiden..

DI - 2 timmar sedan

Stordalen och Lennerhov bygger hotell tillsammans

Hotellkungen Petter Stordalen och Boris Lennerhov, vd för Gekås i Ullared, går samman i en hotellsatsning i Varberg, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden. .

DI - 2 timmar sedan

Google Calendar ligger nere i hela världen

Googles kalendertjänst Calendar ligger nere över hela världen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.