Dagens Medicin > Nyheter

Wednesday, 19 June, 20:12

Dagens Medicin - 12 jun 19 kl. 06:00

”Det är genant att folk dör av mässling i EU”Från en anonym kontorsbyggnad strax norr om Stockholm styrs EU:s smittskyddsarbete. Ökande antal mässlingsfall och mer nonchalanta sexvanor är några av sakerna som generaldirektör Andrea Ammon oroar sig för..
Läs mer på Dagens Medicin
Läs mer om:
EU, Stockholm, Andrea Ammon

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det är genantatt , folk, dörav , mässling, i EU
YLE - 31 mar 17 kl. 03:57

Risk för mässling också i Finland - "oansvarigt att inte vaccinera sina barn"

Över 500 fall av mässling upptäcktes i Europa i januari i år och det tros finnas minst lika många insjuknade i februari, men de exakta uppgifterna är inte klarställda. Immuniteten mot mässling i Europa har minskat och det kan även finnas risk för en mässlingsepidemi i Finland. I Finland är MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund en rekommendation för alla och målet är att 95 procent av befolkningen skulle vara vaccinerade mot mässling.

YLE - 03 nov 16 kl. 04:31

Med tuberkulos och mässling i kappsäcken - sjukdomar ser inte till landsgränser

Enligt professor Jussi Mertsola har invandring från länder där tuberkulos är vanligare nu aktualiserat vikten av att tidigt upptäcka tuberkulosfall, och hindra att sjukdomen sprider sig. Men att låta bli att vaccinera mot mässling är fortfarande ett större hot mot folkhälsan, anser Merstola. För tio år sedan slopade man tuberkulosvaccinet i Finland och man övergick till att vaccinera endast barn som tillhörde en riskgrupp.

BT - 28 dec 17 kl. 17:56

Efter utbrottet – fler boråsare oroar sig för mässling

Mässlingsutbrottet i Göteborg gör att allt fler hör av sig till vården med frågor om sjukdomen. – Vi har märkt att folk har frågor, säger Anette Brunander Sjöberg, sköterska på Cityläkarna i Borås. .

BT - 06 jan 18 kl. 10:12

Fler mässlingfall att vänta: ”Folk ringer hela tiden”

Fler fall av den mycket smittsamma sjukdomen mässling är att vänta i Västra Götaland. Intresset för att vaccinera sig är rekordstort..

YLE - 05 feb 15 kl. 08:31

Het debatt om mässlingsvaccin i USA - viktig fråga även här

En het medicinsk debatt rasar i USA just nu om vaccinering av barn mot mässling. Under 1980- och 90-talen fanns det endast en handfull mässlingsfall i USA och vid millennieskiftet trodde man att mässlingen var utrotad i landet. Men nu har många nya fall uppdagats och debatten går het.

YLE - 09 feb 17 kl. 05:09

Högre risk för epidemier i Raseborg - vart tionde barn utan MPR-vaccin

Det finns ett visst motstånd mot MPR-vaccinet i Västnyland. I Raseborg är vaccinationstäckningen för MPR-vaccinet bland det lägsta i Finland bland småbarn. I Ingå är det främst lite äldre barn som inte har fått vaccinet.

YLE - 08 jul 15 kl. 14:18

Toroidion kan bli Västnylands nya bilindustri

Superelbilen Toroidion i Skuru i Pojo väcker stora förväntingar i Västnyland. Det känns otroligt fint att vi har sådan kunskap på vårt område, säger Carl-Johan Sandström som är vd för näringslivsbolaget Novago. Det är med stort intresse som Sandström följer utvecklingen i Pojo.

BT - 21 jun 12 kl. 14:54

Farlig smitta sprids i Järna

Tolv fall av röda hund har rapporterats hittills i år i landet. Det är det högsta antalet sedan 1996. Samtliga insjuknade har en koppling till Järna, söder om Södertälje, uppger Smittskyddsinstitutet.

BT - 18 sep 14 kl. 15:27

Syriska småbarn dog vid vaccinering

En grupp syriska småbarn skulle få skydd mot mässling - i stället dog de av allergisk chock. Vaccin misstänks ha blandats ut med muskelavslappnande medel. Barnens små kroppar svullnade upp alltmer medan läkarna arbetade desperat för att rädda dem.

DN - 31 jan 15 kl. 08:52

USA varnar för mässlingsutbrott


Utbrottet av mässling i USA, som började på Disneyland, är det största på två decennier – och nu uppmanar amerikanska smittskyddsmyndigheten folk att vaccinera sig. En särskild varning utfärdas för att åka på Super Bowl, där den luftburna sjukdomen befaras kunna smitta många..

Fler nyheter från Dagens Medicin

Dagens Medicin - 2 timmar sedan

Oproffsiga kirurger kan utgöra patienthot

Patienter tycks få fler komplikationer efter operationer om kirurgen beter sig illa på arbetsplatsen, enligt ny data som publiceras i tidskriften Jama Surgery..

Dagens Medicin - 7 timmar sedan

Immunkombo i första linjen vid svår njurcancer

NT-rådet rekommenderar immuncheckpointhämmarna nivolumab och ipilimumab som primär behandling till vissa vuxna med avancerad njurcellscancer. Nu förändras svensk praxis..

Dagens Medicin - 8 timmar sedan

1,6 miljarder för kortare vårdköer

I dag presenterar socialminister Lena Hallengren (S) utformningen av den så kallade uppdaterade kömiljarden, som innebär satsningar för mer tillgänglig vård och kortare köer..

Dagens Medicin - 8 timmar sedan

TLV nobbar subvention efter omtalad prostatastudie

Det blir ingen utökad subvention för prostatacancerläkemedlet Xtandi (enzalutamid) vid icke metastaserad sjukdom där tumören slutat svara på konventionell hormonbehandling.   .

Dagens Medicin - 8 timmar sedan

Delar av Socialstyrelsens behörighetsavdelning kan få flytta

Härnösand kan vara den nya postadressen för 25 av de personer som handlägger ansökningar om legitimationer vid Socialstyrelsen..

Dagens Medicin - 8 timmar sedan

Protester mot sparförslag i Skaraborg

Läkarförbundet och Vårdförbundet oroas av ett sparförslag på Skaraborgs sjukhus som väntas ta bort 100 vårdplatser. Enligt Vårdförbundet har inte förslaget förhandlats..

Dagens Medicin - 9 timmar sedan

Socialstyrelsen vill granska donationsverksamhet

Den tilltagande bristen på donationsansvariga läkare och sjuksköterskor gör att Socialstyrelsen i samarbete med Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vill sätta landets donationsverksamheter under lupp..

Dagens Medicin - 9 timmar sedan

Antalet dödfödda barn ska minska i Skåne

Hälso- och sjukvårdsdirektören ska ta fram en strategi för att minska antalet dödfödda barn. Strategin ska redovisas i oktober i år..

Dagens Medicin - 13 timmar sedan

”Får alla en god och jämlik cancervård?”

Om den offentliga vården skulle leverera och uppfylla lagkraven skulle det inte finnas behov av vare sig privata sjukvårdsförsäkringar eller Alivias försäkring, skriver Alivias vd och medicinska direktör..

Dagens Medicin - 19 timmar sedan

Färre tumörer bland yoghurtätande män

Yoghurt minst två gånger i veckan kopplades till lägre sannolikhet för att män skulle få adenom som kan leda till kolorektal cancer, enligt ny data..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.