SVT > Inrikes

Monday, 17 June, 22:40

SVT - 11 jun 19 kl. 17:32

Antarktis glaciärer smälter underifrånGlaciärerna på västantarktis smälter allt fortare och en plötslig kollaps kan orsaka en snabb havsnivåhöjning. Nu har svenska forskare för första gången i världen lyckats köra en obemannad undervattensrobot under en glaciär i helt okända områden. – Det är väldigt spännande. Det är det mest outforskade som finns på vår jord, säger oceanografen Anna Wåhlin..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Anna Wåhlin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Antarktis, glaciärer, smälter, underifrån
SVT - 20 nov 18 kl. 10:14

Kinas glaciärer smälter – miljarder kan drabbas av vattenbrist

Kinas glaciärer smälter snabbare än man tidigare trott, uppger Greenpeace. Om utvecklingen inte stoppas kommer två tredjedelar av Asiens glaciärer – och med dem närmare två miljarder människors vattenförsörjning – att försvinna under det här århundradet..

Expressen - 14 apr 19 kl. 00:14

Jordens glaciärer smälter snabbare än forskarna trott

Jordens glaciärer smälter snabbare än forskare tidigare trott, rapporterar AP. En ny studie visar att 369 ton is och snö smälter bort varje år. – Det här handlar tydligt om klimatförändringar, om man tittar ur ett globalt perspektiv, säger Michael Zemp, som lett studien vid World Glacier Monitoring Service.

GöteborgsPosten - 09 jan 19 kl. 18:01

Forskare från Göteborg mäter Antarktis glaciärer underifrån

Sex polarforskare från Göteborgs universitet ger sig nu av till Antarktis för att undersöka smältande glaciärer som en del i en stor forskningsexpedition. Till sin hjälp har de en självstyrande u-båt..

Kristianstadsbladet - 16 okt 14 kl. 10:48

Perus glaciärer smälter


Klimatförändringar ska ha fått Perus glaciärer att krympa med 40 procent under de senaste 40 åren, och smältvattnet har skapat nära 1 000 högt belägna nya sjöar sedan 1980, enligt regeringen i Lima.Nära 90 procent av det sydamerikanska landets 2 679 glaciärer är nu mindre än en kvadratkilometer, vilket gör att de löper stor risk att försvinna de närmaste åren, varnar Perus vattenmyndighet som just genomfört en glaciärinventering.På sikt befarar myndigheterna att tillgången till färskvatten i landet minskar på grund av klimatförändringarna, även om smältvattnet gör så att vattennivån i vissa sjöar stiger tillfälligt..

BT - 16 okt 14 kl. 10:48

Perus glaciärer smälter

Klimatförändringar ska ha fått Perus glaciärer att krympa med 40 procent under de senaste 40 åren, och smältvattnet har skapat nära 1 000 högt belägna nya sjöar sedan 1980, enligt regeringen i Lima. Nära 90 procent av det sydamerikanska landets 2 679 glaciärer är nu mindre än en kvadratkilometer, vilket gör att de löper stor risk att försvinna de närmaste åren, varnar Perus vattenmyndighet som just genomfört en glaciärinventering.På sikt befarar myndigheterna att tillgången till färskvatten i landet minskar på grund av klimatförändringarna, även om smältvattnet gör så att vattennivån i vissa sjöar stiger tillfälligt..

Länstidningen i Jämtland - 27 feb 17 kl. 13:00

Länets glaciärer smälter snabbt – de mest utsatta delarna har smält 20 meter på ett år

Landets sydligaste glaciärer finns i länet. De är belägna vid fjällmassiven Sylarna och Helags. Men nya lasermätningar från Lantmäteriet visar att de smälter snabbt..

Sydsvenskan - 24 okt 18 kl. 08:04

Himalayas glaciärer smälter fortare än anat

Glaciärerna i bergskedjan Himalaya är hårdare drabbade av klimatförändringarna än vad man hittills har trott. De stigande temperaturerna ökar glaciärsmältningen, vilket i sin tur ökar ismassornas rörelser, enligt ny forskning. Himalayas glaciärer ligger.

Helsingborgs Dagblad - 24 okt 18 kl. 08:04

Himalayas glaciärer smälter fortare än anat

Glaciärerna i bergskedjan Himalaya är hårdare drabbade av klimatförändringarna än vad man hittills har trott. De stigande temperaturerna ökar glaciärsmältningen, vilket i sin tur ökar ismassornas rörelser, enligt ny forskning. Himalayas glaciärer ligger.

Expressen - 04 feb 19 kl. 13:26

Glaciärer smälter – även om vi klarar klimatmålet

Även om klimatmålet uppnås kommer en tredjedel av Himalayas glaciärer att smälta bort. Resultatet blir en humanitär katastrof – 240 miljoner människor är direkt beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning. På fälten nedanför lever ytterligare 1,65 miljarder som också kommer att påverkas..

UNT - 16 okt 14 kl. 10:48

Perus glaciärer smälter

Klimatförändringar uppges ha fått Perus glaciärer att krympa med 40 procent under de senaste 40 åren, och smältvattnet har skapat nära 1 000 högt belägna nya sjöar sedan 1980, enligt regeringen i Lima..

Fler nyheter från SVT

SVT - 2 timmar sedan

”Naturkatastrofen” som förstör skörden i Frankrike

Under lördagen drabbades sydöstra Frankrike av ett oväder som ödelade odlingar. Jordbruksministern har lovat att utlysa krisläge för vad de kallar en naturkatastrof..

SVT - 15 minuter sedan

SVT:s meteorolog förklarar: Så fungerar jättehagel

Hagel stora som pingisbollar – varför uppstår det? SVT:s meteorolog Nitzan Cohen förklarar hur det går till..

SVT - 1 timme sedan

Så har Liberala förbunden röstat

Vem som blir Liberalernas nästa partiordförande avgörs under ett extra landsmöte den 28 juni, då 183 ombud röstar i en sluten omröstning. Men det ser redan nu ljust ut för partiledarkandidaten Nyamko Sabuni..

SVT - 3 timmar sedan

Tidning planterade ”David” i hbtq-forum och appar – polis, lärare och toppchef ville träffa 14-åringen

Övergrepp, sexköp av barn och grooming. På appar och forum för hbtq-personer söker män sex med barn, visar en granskning av Svenska Dagbladet. De har konfronterat männen som vill träffa David, 14.

SVT - 5 timmar sedan

Störningar i telefonnätet hos Tele2

Tele2 har stora problem med telefonnätet. Störningen drabbar kunder med ip-telefoni vilket framförallt är företagskunder. Vad felet beror på är fortfarande oklart..

SVT - 5 timmar sedan

Så här fungerar ett kärnvapen

Vad är skillnaden mellan en ballistisk robot och en kryssningsrobot? SVT Nyheter reder ut..

SVT - 5 timmar sedan

Se historien om den svenska atombomben

Sverige hade långt framskridna planer att skaffa kärnvapen under kalla kriget. Men projektet lades ner på 1970-talet i utbyte mot skydd av USA:s kärnvapenparaply. Det säger Robert Dalsjö på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)..

SVT - 7 timmar sedan

Markbrand vid Arlanda

Ett stort område brinner utanför Arlanda i Märsta, enligt Storstockholms brandförsvar..

SVT - 8 timmar sedan

Fem arter som hotar Sverige

Växter må vara vackra, men det finns förrädiska arter som hotar den svenska floran. Inkeri Ahonen på Naturvårdsverket listar fem arter som du akta dig för i trädgården och naturen..

SVT - 8 timmar sedan

Politiker och näringslivstoppar ger tummen upp för vinter-OS

Stefan Löfven, Cristina Stenbeck, Amanda Lind och Daniel Ek. Det är några av de namnkunniga politiker och näringslivstoppar som nu ställer sig bakom vinter-OS och Paralympics i Sverige..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.