Barometern > Opinion

Tuesday, 18 June, 13:37

Barometern - 11 jun 19 kl. 06:00

Behörighet är det minsta man kan begäraAtt sänka kraven på gymnasiebehörighet skulle vara en katastrof för såväl de berörda som för skolväsendet som helhet..
Läs mer på Barometern

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Behörighetär det , minstaman kan , begära
BT - 25 sep 14 kl. 08:34

Krissiffror för lärarnas behörighet

Så mycket som varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje lärare i grundskolan saknar behörighet i de ämnen de undervisar i, visar statistik från Skolverket. Och fyra av tio legitimerade lärare jobbar inte inom skolan överhuvudtaget. De nya siffrorna visar i vilken grad de behöriga lärarna har tjänst som matchar deras kompetens.

Kristianstadsbladet - 27 aug 14 kl. 01:30

Akutsköterska utan behörighet


En man arbetade i två månader på akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping trots att han saknade legitimation för jobbet och därmed inte hade behörighet.Mannen studerar till sjuksköterska men har fått underkänt i flera kurser, ändå fick han ett semestervikariat vid sjukhuset.Hans Dahlberg, personalchef för Jönköpings sjukvårdsområde, säger till Jönköpings-Posten att kontrollen har brustit.

BT - 27 aug 14 kl. 01:30

Akutsköterska utan behörighet

En man arbetade i två månader på akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping trots att han saknade legitimation för jobbet och därmed inte hade behörighet. Mannen studerar till sjuksköterska men har fått underkänt i flera kurser, ändå fick han ett semestervikariat vid sjukhuset.Hans Dahlberg, personalchef för Jönköpings sjukvårdsområde, säger till Jönköpings-Posten att kontrollen har brustit.

TA - 25 sep 14 kl. 09:22

Krissiffror för lärarnas behörighet

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Så mycket som varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje lärare i grundskolan saknar behörighet i de ämnen de undervisar i, visar statistik från Skolverket. Och fyra av tio legitimerade lärare jobbar inte inom skolan överhuvudtaget.
De nya siffrorna visar i vilken grad de behöriga lärarna har tjänst som matchar deras kompetens.

Nyan - 02 maj 16 kl. 05:49

EU naggar på Ålands behörighet

Finland kan köra över Åland i frågor som egentligen är Ålands egen behörighet när det hamnar på EU-nivå. Det visar en färsk rapport från Ålands fredsinstitut.
Den uppfattningen som finns på Åland att EU-medlemskapet försvagat självstyrelsen har nu bekräftats av folkrättsjuristen Anna-Lena Sjölund.

Skånskan - 09 nov 16 kl. 17:40

Utbildningsministern pratade behörighet

Lund Tidiga stödinsatser, att läraryrket blir mer attraktivt och en jämlik skola. ERWP.fif(1)Det är enligt utbildningsminister Gustav Fridolin nyckelfaktorer för att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet.

YLE - 04 aug 17 kl. 14:42

OAJ vill ha offentligt lärarregister – föräldrar skulle kunna kolla lärarnas behörighet

Förslaget får medhåll också av Finlands Svenska Lärarförbund. Finland borde ta i bruk ett offentligt lärarregister. Det tycker undervisningssektorns fackorganisation OAJ.

HBL - 28 sep 14 kl. 09:26

HS: Få bostadsgranskare har behörighet

Bara en femtedel av dem som utför besiktningar av bostäders skick har särskild behörighet för det, skriver Helsingin Sanomat. Det finns inga formella behörighetskrav i branschen.Ett hundratal bostadsbesiktningsmän har behörighet som godkänts av Fise, som upprätthåller ett register över personkompetenser för byggnads-, VVS- och fastighetsbranschen.

SR - 29 sep 16 kl. 14:10

Låg behörighet till gymnasiet för senast nyanlända

Allt fler är behöriga till gymnasiet, förutom en grupp. Det gäller dem som är så nya i Sverige att de saknar personnummer. Knappt fyra procent av de senast anlända har behörighet till gymnasiet.

Regeringen - 07 sep 17 kl. 08:34

Remiss om utökning av gymnasieskolans yrkesprogram för grundläggande behörighet

Även gymnasieskolans yrkesprogram ska ge grundläggande behörighet till högre utbildning. Förslaget som Utbildningsdepartementet nu skickar ut på remiss innebär att yrkesprogrammen utökas från dagens 2 500 poäng till att omfatta 2 700 eller 2 800 gymnasiepoäng. Den föreslagna ökningen skulle innebära att elevernas möjligheter att läsa kurser som ger grundläggande behörighet till högre utbildning stärks utan att eleverna behöver välja bort yrkeskurser som är centrala för deras utbildning..

YLE - 08 apr 15 kl. 04:46

Ny linje men ingen ökad behörighet

Kandidatutbildningarna för utvecklingspsykologi och socialpolitik på Åbo Akademi slås ihop. Meningen är att få till stånd en bredare kandidatutbildning. Behörigheten ökar dock inte.

Fler nyheter från Barometern

Barometern - Igår: 06:00

Maria Abrahamsson: Skärpt tjänstemannaansvar är beställt

Varför dröjer regeringen med att införa ett utökat tjänstemannaansvar? frågar sig Maria Abrahamsson..

Barometern - Igår: 06:00

Stå upp mot Fastlandskina

Att yttre politisk påverkan har resulterat i inställt evenemang i Sverige visar på behovet av att aldrig vika sig för Kinas på påtryckningar. .

Barometern - Igår: 20:52

Överraskningarnas Sabuni

Nyamko Sabuni går mot en överraskande seger i partiledarstriden i Liberalerna. På söndagskvällen fick hon även Kalmarliberalernas stöd. .

Barometern - 14 jun 19 kl. 06:00

Samhället reagerar mot brotten

När polisen har fullt upp med att hantera grov kriminalitet tvingas resten av samhället göra vad som går för att skapa sin egen trygghet. .

Barometern - 12 jun 19 kl. 14:11

En skugga av sitt forna jag

Statsminister Löfven flyttar retoriken vänsterut medan Lööf angriper en tidigare borgerlig kollega..

Barometern - 11 jun 19 kl. 06:00

Ledare: Hamnarna ska vara svenska

Möjligheterna för främmande makt att ta över svenska hamnar och flygplatser stoppas, enligt förslag i en statlig utredning. Men staten bör ta än tydligare kontroll över strategiskt viktig infrastruktur..

Barometern - 10 jun 19 kl. 18:00

Public service en otjänst för konkurrensen

Regeringen skyddar inte kommersiella medier för konkurrens från public service..

Barometern - 05 jun 19 kl. 19:00

Det finns enkla jobb men inga sökande

Arbetsförmedlingen misslyckas med matchningen trots goda förutsättningar..

Barometern - 05 jun 19 kl. 06:00

Energipolitiken håller inte jämna steg med samhället

Energipolitiken bäddar för omfattande problem med energiförsörjningen. Elbristen har redan förhindrat investeringar i Sverige..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.