PrivataAffärer > Ekonomi

Tuesday, 18 June, 20:42

PrivataAffärer - 10 jun 19 kl. 14:08

Bolund: Hushållens skuldsättning fortsatt riskfaktor  Det sade finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund till journalister på måndagen, efter Finansiella stabilitetsrådets möte. I rådet, som möts två gånger per år, ingår regeringen, Riksgälden, Riksbanken och Finansinspektionen. Enligt Bolund har myndigheternas åtgärder för att dämpa hushållens höga skuldsättning haft effekt och ökningstakten för bostadspriserna har minskat ”ganska dramatiskt” och nu bättre följer inkomstökningarna, ett ”trendbrott kan man säga”. Bolund sade vidare att svenska myndigheter har deltagit i en nordisk-baltisk krisövning. ”Den visade på behovet av att vi behöver samordna oss”, sade han och tillade att en del handlade om en fiktiv bank som hade en filial i Baltikum som utsattes för höga nivåer av risker.
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
Per Bolund, Finansiella, Finansinspektionen, Bolund, Baltikum, Finanspolitiska

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bolund, Hushållens, skuldsättningfortsatt , riskfaktor
Affärsvärlden - 10 jun 19 kl. 14:07

Bolund: Hushållens skuldsättning fortfarande en riskfaktor

Den svenska ekonomin går bra och det finansiella systemet fungerar väl, "vi har en bra motståndskraft". Liksom tidigare är hushållens skuldsättning en riskfaktor, medan penningtvätt och framförallt cyberhot har kommit högre upp på dagordningen. Det sade finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund till journalister på måndagen, efter Finansiella stabilitetsrådets möte..

DI - 10 jun 19 kl. 13:50

Bolund: Hushållens skuldsättning fortsatt riskfaktor

Den svenska ekonomin går bra och det finansiella systemet fungerar väl, "vi har en bra motståndskraft". Liksom tidigare är hushållens skuldsättning en riskfaktor, medan penningtvätt och framför allt cyberhot har kommit högre upp på dagordningen..

PrivataAffärer - 13 timmar sedan

SBAB: Viktigt att nyansera bilden av hushållens skuldsättning

Han konstaterar att Sverige har haft kraftigt stigande bostadspriser och bolåneskulder under en längre tid. Flera länder där hushållens skulder har ökat kraftigt under en period har senare också fått stora problem med konsumtionsfall, förvärrade lågkonjunkturer och förhöjda risker i det finansiella systemet. Men till skillnad från länder som Danmark, Storbritannien och USA har vi i Sverige inte haft någon stor bolånefinansierad överkonsumtion, vilket är den centrala faktorn till kraftigt minskad privat konsumtion vid fallande bostadspriser i en lågkonjunktur.

Ekonomistas - 28 nov 14 kl. 06:00

Riksbanken och hushållens skuldsättning: Flodén svarar på Flams kritik

Det här är ett gästinlägg av Martin Flodén, vice riksbankschef och tidigare skribent på Ekonomistas. Harry Flam kritiserade förra veckan underlagen bakom Riksbankens syn på riskerna med hushållens skuldsättning. Harry menar att Riksbanken inte har underbyggt sin syn på riskerna med skriftliga underlag förrän i samband med stabilitetsrådets möte den 11 november.

Ekonomistas - 13 maj 19 kl. 07:00

Finanspolitiska rådet: Oron för hushållens skuldsättning och de makroekonomiska riskerna förefaller överdriven

Finanspolitiska rådet har kommit med sin rapport 2019. En sak som förtjänar att uppmärksammas är att rådet har ändrat sin bedömning av riskerna med hushållens skulder. I rapporten 2018 skrev man att ”rådets uppfattning är att den ökade skuldsättningen innebär en ökad sårbarhet som kan förstärka problem relaterade till eventuella obalanser på bostadsmarknaden”.

Ekonomistas - 07 dec 13 kl. 10:26

Läsvärd rapport om hushållens skuldsättning och bostadsmarknaden

En mycket läsvärd rapport av konsultföretaget Evidens, ”Om hushållens skulder och bostadsmarknaden”, presenterades torsdagen den 5 december vid ett seminarium i Riksdagens förstakammarsal. Rapporten diskuterar flera viktiga frågor och ger bra och väl underbyggda svar. Här är de frågor som diskuteras: Är bostadspriserna i Sverige övervärderade?

SvD - 03 okt 14 kl. 15:15

Bolund: finns ?bred oro? Över hushÅllens skuldsÄttning

Det finns en "bred oro" över ökningen i hushållens skuldsättning och det krävs en bred överenskommelse om åtgärder för att hantera skulderna..

DI - 04 dec 18 kl. 14:00

Stabilitetsrådet: Hushållens skuldsättning en sårbarhet

Hushållens skuldsättning var i fokus vid Finansiella stabilitetsrådets möte på tisdagen, men inga ytterligare åtgärder kommer i nuläget att vidtas, enligt finansmarknadsminister Per Bolund..

PrivataAffärer - 21 nov 18 kl. 10:23

Riksbanken: Hushållens skuldsättning största risken i ekonomin

”För att komma till rätta med problemen kring hushållens skuldsättning är det framför allt angeläget att åtgärder vidtas inom bostadspolitiken och skattepolitiken”, skriver Riksbanken. Banken betonar också vikten av att alla bolån omfattas av en gedigen kreditprövning och att makrotillsynen utformas på ett ändamålsenligt sätt. En större osäkerhet på bostadsmarknaden har lett till att hushållen blivit mer avvaktande till att köpa bostäder, vilket i sin tur har lett till färre försäljningar och nybyggnationer för i synnerhet små bostadsutvecklare.

DI - 01 dec 15 kl. 11:40

Hushållens skuldsättning fortsätter att skena

Hushållens skuldsättning fortsätter att stiga i hög fart och ökar dubbelt så fort som hushållens inkomster växer. Klarar inte hushållen av att betala av sina lån kan det i värsta fall leda till en finanskris. Det slår Finansinspektionens (FI) fast i rapporten om stabiliteten i det finansiella systemet som publicerades på tisdagen..

Fler nyheter från PrivataAffärer

PrivataAffärer - 2 timmar sedan

Uppgifter: Vita huset har undersökt möjligheten att avsätta Fed-chefen

Den amerikanska presidentadministrationen ska inte bara ha undersökt om det på laglig väg är möjligt att avsätta Federal Reserves ordförande utan också analyserat vilka potentiella följder som en sådan petning skulle få, skriver nyhetsbyrån. Enligt tidigare uppgifter har rådgivare rått presidenten att avhålla sig från att agera drastiskt i frågan, då en självständighet för centralbankens penningpolitik anses vara ett fundament i konventionell demokratipraxis. En talesperson för Federal Reserve säger i ett uttalande att en ordförande i centralbanken endast kan avsättas på en orsaksmässig grund.

PrivataAffärer - 4 timmar sedan

Nordea: Riksbanken kan sänka räntan runt årsskiftet

  ”Som prissättningen ser ut i dag skulle jag personligen tro att mycket talar för att Riksbanken kan sänka tillbaka reporäntan till -0,50 procent igen runt årsskiftet. Det handlar inte om att svenska data skulle vara dåliga utan att globala centralbanksförväntningar faller som en sten. Majoriteten i direktionen verkar inte ha sett något problem med en reporänta på -0,50 så varför inte återgå till det om sakerna fortsätter att träffa fläkten globalt”, säger han.

PrivataAffärer - 4 timmar sedan

Bekräftat: Trump och Xi möts på G20

Det meddelade Donald Trump via Twitter på tisdagen. ”Våra respektive team kommer påbörja samtal före mötet”, skrev han vidare..

PrivataAffärer - 6 timmar sedan

”Soffliggarfonden” svartlistar cannabisbolag

De sju bolagen är Aurora Cannabis, Brookfield Asset Management, Canopy Growth, Evergy, Posco, Posco International samt Rosneft Oil. Med antalet 28 är ”involvering i kärnvapen” den vanligaste orsaken till att företag befinner sig på AP7:s svarta lista, och därmed är exkluderat från fondens investeringssfär. Inom denna uteslutningskategori återfinns bolag såsom Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Rolls-Royce Holdings, Toshiba, United Technologies och Honeywell International.

PrivataAffärer - 7 timmar sedan

Rekordutdelningar ger starka Rysslandsfonder

I snitt delar de ryska börsbolagen ut 7 procent i år. Det är främst ”väldigt positiva nyheter när det gäller bolagsstyrning” som ligger bakom, enligt Fredrik Colliander, som också framhåller att många ryska bolag beräknas betala ut rekordutdelningar under sommarmånaderna. – Bolagen i Ryssland blir helt enkelt bättre.

PrivataAffärer - 7 timmar sedan

Airbnb på väg ta över i Norgen

”Airbnb går mot att ta över övernattningsmarknaden på flera ställen i landet”, säger organisationens vd Kristin Krohn Devold. Medan Norges hotell i fjol ökade antalet övernattningar med blygsamma 2 procent växte Airbnb med 45 procent, enligt en rapport från analysföretaget Capia. Det innebar att nästan 4,5 miljoner övernattningar bokades i privata rum, lägenheter, hus och stugor via plattformen.

PrivataAffärer - 9 timmar sedan

Trading Direkt: Teknisk analys på 23 tittarönskemål

Därefter intervjuar vi reporter Michael Bernander om varför man inte följer priset på virke lika noga som exempelvis oljan och vad man istället kan hålla koll på vad gäller skogsbolagen. Största delen av programmet består av teknisk analys på över 20 aktier med, som vanligt, Tobbe Rosén. Dessutom gästas vi av makrochefen Mikael Sandbladh som bland annat diskuterar centralbankernas räntekapplöpning och situationen mellan USA och Iran.

PrivataAffärer - 10 timmar sedan

De flesta vet inte hur deras pension ser ut

Skillnaderna i sparandemönster mellan olika grupper i samhället är dessutom mycket stora. Allt enligt en rapport från Movestic Liv & Pension som publiceras i dagarna. Rapporten har rubriken ”Sparande och Pension 2019” och är baserad på en undersökning utförd av Novus.

PrivataAffärer - 10 timmar sedan

SEB: Mycket osäker framtid för Global Gaming efter indragen licens

Global Gaming har en förhållandevis stor kassa, vilket ger bolaget tid att vidta kompenserande åtgärder, men framtidsutsikterna är ändå övervägande negativa. Det konstaterar SEB som räknar med att cirka 70 procent av bolagets intäkter i det första kvartalet kom från den svenska verksamheten. Intäkterna från de kvarvarande marknaderna uppskattar SEB till ca 50 miljoner i det första kvartalet.

PrivataAffärer - 10 timmar sedan

Carnegie ser stor uppsida i GHP

Riktkurshöjningen sker en dag efter GHP:s besked om uppdraget att driva sjukhus i Kuwait med intäkter på 35 till 45 miljoner kronor per år. Carnegie bedömer att kontraktet ger ett tillskott på rörelseresultatet om 15-20 miljoner kronor baserat på en marginal om 30-40 procent. Trots att det finns en risk att avtalet inte förlängs efter första avtalsperioden på fem år ser Carnegie mer uppsida i den internationella verksamheten under de kommande åren.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.