Cornucopia > Ekonomi

Monday, 24 June, 20:00

Cornucopia - 10 jun 19 kl. 12:10

Komkunkturen - fortsatt fallande trend i hushållens konsumtionYtterligare ett tecken på konjunkturförsvagningen är trenden i hushållens konsumtion, som nu är nere på nivåer från svackan 2011 - 2012. På ett år har inte hushållens konsumtionsindikator stigit, och tar man bort den livsnödvändiga maten som ökar med befolkningens storlek har indikatorn fallit.
Läs mer på Cornucopia
Läs mer om:
SCBI, Coop Forum, ICA Maxi, Konjunkturinstitutets

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Komkunkturenfortsatt , fallande, trendi , hushållens, konsumtion
Ekonomistas - 02 nov 16 kl. 06:08

Hur påverkar pensionerna hushållens förmögenhetsfördelning?

Vem äger egentligen kapitalet i det moderna välfärdssamhället? Ett antal fördelningsstudier visar att ägandet av hus och finansiella tillgångar (dvs aktier och fonder) är skevt fördelat. Men denna bild har ifrågasatts, inte minst av Harvardprofessorn Martin Feldstein, för att vara alltför snäv.

Ekonomistas - 07 jan 14 kl. 09:30

Är hushållens boränteförväntningar för låga?

Sedan i somras har Riksbanken fört fram ett nytt skäl till en högre reporänta (Riksbankens styrränta). Riksbanken påstår nämligen att hushållen skulle ha för låga boränteförväntningar. Men en närmare granskning visar att det knappast finns grund för Riksbankens påstående.

PrivataAffärer - 06 mar 19 kl. 08:44

Hushållens förmögenheter sjunker

Nedgången i förmögenheten, som är den största i Sparbarometerns historia, berodde främst på fallande aktietillgångar. De svenska hushållens nettoförmögenhet sjönk med 595 miljarder kr, eller 3,7 procent, under fjärde kvartalet, till 15.393 miljarder kr.

PrivataAffärer - 18 jun 19 kl. 07:25

SBAB: Viktigt att nyansera bilden av hushållens skuldsättning

Han konstaterar att Sverige har haft kraftigt stigande bostadspriser och bolåneskulder under en längre tid. Flera länder där hushållens skulder har ökat kraftigt under en period har senare också fått stora problem med konsumtionsfall, förvärrade lågkonjunkturer och förhöjda risker i det finansiella systemet. Men till skillnad från länder som Danmark, Storbritannien och USA har vi i Sverige inte haft någon stor bolånefinansierad överkonsumtion, vilket är den centrala faktorn till kraftigt minskad privat konsumtion vid fallande bostadspriser i en lågkonjunktur.

Cornucopia - 30 dec 17 kl. 13:56

Hushållens skulder släpar efter bostadspriserna

Ökningen av hushållens skulder var på 12-månadersbasis stabil i november, trots fallande bostadspriser. Man ska dock komma ihåg att boprisstatistiken ligger ca 3 månader före skulderna, eftersom skulden uppstår vid tillträde, men boprisstatistiken gäller vid påskrift av köpeavtal. Det finns även andra störande faktorer, som skillnader i pristuvecklingen för villor och lägenheter, och att Stockholm inte är Sveriges navel.

Cornucopia - 28 apr 18 kl. 17:05

Hushållens skuldtillväxt och BNP

Det finns ett samband mellan hushållens skuldtillväxt och BNP, även om andra faktorer absolut kan spela in. Men de tre senaste nedgångarna i konjunkturen har gått hand i hand med minskande tillväxt i skulderna och det inkluderar den pågående avmattningen. Det intressanta blir vad som händer om bostadsbubblan imploderar och drar med sig skuldtillväxten nedåt, och med det hela vår lånedopade ekonomi.

Cornucopia - 15 jan 19 kl. 13:29

Hushållens konsumtionstrend negativ för första gången sedan 2008

Trenden i hushållens konsumtion är nu negativ för första gången sedan 2008. Detta torde vara ett väldigt tydligt konjunkturtecken, och talar för att den pågående konjunktursmällen blir den värsta sedan finanskrisen. En läsare rapporterar också om att gåvorna till välgörenhet verkar ha minskat kraftigt under 2018, och till exempel Musikhjälpen minskade för första gången och det med hela 32%.

Cornucopia - 04 okt 13 kl. 09:40

Hushållens riskindex enligt SBAB

SBAB har tagit fram ett riskindex för de svenska hushållen, där man väger in hur exponerade hushållen är mot risktillgångar, specifikt aktier, räntemarknaden och bostadsmarknaden. Rapporten finns att läsa som PDF och indexet kan enklast förklaras med ju högre man flyger, desto hårdare faller man.

Förenklat kan man väl säga att ju mer något stiger i värde, desto större riskexponering har hushållen.

Affärsvärlden - 23 sep 15 kl. 09:44

Hushållens förmögenhet minskar

Under andra kvartalet 2015 ökade hushållen sina lån med 66 miljarder kronor, vilket är historiskt högt. Samtidigt minskade värdet på hushållens finansiella tillgångar framförallt till följd av fallande börser, enligt SCB..

Ekonomistas - 23 sep 13 kl. 07:42

Skuldhysteri III: Skulder mest hos de rika? Vad säger disaggregerade data om hushållens balansräkningar?

I ett tidigare inlägg har jag påmint om att när det gäller eventuella risker med hushållens skuldsättning duger det inte att bara titta på skulderna. Man måste se på hushållens hela balansräkningar av tillgångar och skulder för att bedöma eventuella risker. Tidigare har jag rapporterat aggregerade data om hushållens balansräkning, vilka visar att det genomsnittliga hushållet har en stark balansräkning.

Fler nyheter från Cornucopia

Cornucopia - 1 timme sedan

Vinter-OS år 2026 gick till Italien!

Kommentarer överflödiga..

Cornucopia - 3 timmar sedan

GDPR - Företag behöver inte längre tillstånd för kameraövervakning

Sedan införandet av GDPR gäller inte längre den svenska kamerabevakningslagen på samma sätt som tidigare. Företag utanför allmänt intresse behöver inte längre tillstånd för kameraövervakning, utan i princip gäller bara tillståndsbehovet myndigheter eller verksamheter som sker genom myndighetspåbud, som skolor och sjukhus. Givet att man upprättar rätt skyltning och dokumentation är det i princip fritt fram för företag att installera kameraövervakning.

Cornucopia - 7 timmar sedan

Skräckbeskedet kan komma idag - Sverige riskerar få OS

I kväll ska IOK lämna besked om var vinter-OS år 2026 ska hållas. Tyvärr är Sverige och Stockholm-Åre kvar tillsammans med Italien, så risken är att katastrofbeskedet kan komma - att Sverige kan få OS. Förhoppningsvis har dock Italien tillämpat sin mutkultur och mutat IOK, och får evenemanget.

Cornucopia - 9 timmar sedan

Jobbat i Norge eller utomlands och flyttat hem igen - du kan vara utförsäkrad

Om man jobbat och varit skriven utomlands blir man utförsäkrad från svenska Försäkringskassan. Det räcker inte att flytta tillbaka till Sverige, utan du förblir utförsäkrad. I värsta fall kan detta innebära att du inte omfattas av sjukersättning ("förtidspension") om du förolyckas med skador för livet.

Cornucopia - 12 timmar sedan

Robotklippt gräs - kan det bli bättre?

God morgon. Så här i semestertider så vill jag bara slå ett upprepat slag för robotgräsklippare. Att ständigt ha en perfekt klippt gräsmatta är på sätt och vis obetalbart.

Cornucopia - 23 timmar sedan

Har du semester i sommar, och i så fall vilka veckor?

Dags för den årliga semesterenkäten, så jag kan ha koll på när trafiken återställer sig till normalt. Enkät nedan.Midsommar i ryska gruvstaden Barentsburg på Svalbard.

Cornucopia - Igår: 16:13

Jönköpings och Gotlands län har de militärt dugligaste ungdomarna

Utifrån Rekryteringsmyndighetens siffror kan man konstatera att de militärt dugligaste ungdomarna hittades i Jönköpings  och Gotlands län 2018. Detta när man väger samman både kvinnor och män, som inte diskvalificerade sig från att mönstras utifrån sina enkätsvar. Faktiskt uttagna till mönstring toppades av Gotland och Norrlandslänen, sannolikt på grund av den låga befolkningen i förhållande till behoven hos lokala militära förband.

Cornucopia - Igår: 14:06

Stillastående lägenhetspriser i Göteborg trots stark maj månad

Bostadsrättspriserna står stilla i  Göteborg och har inte rört sig på ett helt år enligt Valueguards kvalitetsjusterade prisindex för lägenheter i kommunen. Detta trots att uppgången i maj var starkare än normalt.
Säsongsmässig förändring 12 månader Valueguard prisindex bostadsrätter Göteborg 2006 - 2019.

Cornucopia - Igår: 11:49

Positiv midsommarvecka avslutar stark vårbörs

"Sälj till sillen och köp till kräftorna." - gammalt djungelordspråkMidsommarveckan avslutade den starka vårbörsen positivt på flera sätt.
Veckochart OMXS30.

Cornucopia - Igår: 10:31

Svensk myndighet: Göteborgarna mentalt odugligast i Sverige

Enligt svensk myndighetsstatistik är göteborgarna mentalt odugligast i Sverige, och hittas i bottenskiktet i såväl intelligens och allmänbegåvning, som i psyke och ledarskapsförmågor. Detta förklarar så mycket kring skitstaden Göteborgs politiker.
Rekryteringsmyndigheten, fd Pliktverket.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.