Cornucopia > Ekonomi

Wednesday, 19 June, 00:43

Cornucopia - 10 jun 19 kl. 08:14

Ellevio: Elnätbrist i Stockholm fram till 2027 - stopp för tillväxtEllevios elnätansvarige uppger till fPlus att kapacitetsbristen i elnätet i Stockholm kvarstår fram till år 2027. Idag tar det 10-12 år från beslut till färdig elledning, inklusive att Anders Ygemans utredning ska på sin höjd kapa tider med 1-2 år.
Läs mer på Cornucopia
Läs mer om:
Stockholm, Fplus, Anders Ygemans, Skåne, Svenska Kraftnät, Ellevios, Mälardalen, Göteborg, Malmö, Ellevio, Dalälven

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ellevio, Elnätbristi , Stockholmfram till , 2027, stoppför , tillväxt
Cornucopia - 03 maj 19 kl. 13:29

Bloomberg: Elnätbrist hotar svensk tillväxt - OS i Stockholm ska köra på dieselreservkraft

Bloomberg har en omfattande artikel om den svenska elnätbristen och nedstängningen av svensk kärnkraft. Bland annat skriver man att vinter-OS i Stockholm planerar att ha reservkraftaggregat på arenorna (=dieselkraftverk) för att kunna försörja OS med el i elnätbristens Stockholm.
Två dieselkraftverk i ett svenskt bergrum.

Cornucopia - 28 maj 19 kl. 08:01

Ellevio: Elnätbristen hotar ny tunnelbana och Förbifart Stockholm

Ellevio uppger nu till Dagens Industri att frånvaron av elnätskapacitet in till Stockholm gör att man kan behöva avslå elnätanslutning för den nya tunnelbanan Nacka, Barkaby och Arenastaden, samt tunnlarna för Förbifart Stockholm, elbussar, laddstolpar för elbilar och ett nytt reningsverk. Spiken i kistan är nedläggningen av Stockholm Exergis kraftverk i staden.
Kungsträdgårdens tunnelbanestation.

Cornucopia - 04 jun 19 kl. 07:23

Elnätbrist stoppar Pågen i Malmö - "U-land"

Pågens bageri i Malmö tvingas med sina 800 anställda stoppa en expansion från 85 000 ton bröd om året till 120 000 ton på grund av brist elnätkapacitet. Bolagets VD jämför Sverige med ett u-land och överväger att etablera sig på en annan plats än Malmö, som kanske hade behövt några hundra industrijobb till.
Bröd.

Cornucopia - 24 maj 17 kl. 13:56

Replik från Ellevio: "Aldrig höjt priset med mer än 9%"

Ellevio replikerade i en kommentar förmiddagens inlägg om att de inte höjer priserna för första gången någonsin. Tillfälligt, förstås. Vanan trogen höjs repliken till ett separat inlägg.

Cornucopia - 09 jun 19 kl. 11:35

Elnätbristen en chans för norra Sverige

Elnätbirsten i södra rikshalvan kommer bli långvarig och ge avsevärda problem för nyetableringar av verksamheter och fortsatt expansion av befolkningen i storstadsområdena. Detta är en möjlighet för Sverige norr om Dalälven, där det inte råder brist på elnätkapacitet, marken är billig, liksom bostäderna och ingen kommer hindra nyetableringar. "Gråt er en kraftverksdamm" konstaterar den C-märkta debattören Hanna Wagenius riktat till storstadsområdena.

Cornucopia - 25 feb 19 kl. 09:08

Elbrist i Stockholm från 2021 - stoppar bostadsbyggandet

Den eftersatta och ignorerade svenska infrastrukturen kommer nu ikapp det expanderande Stockholm. 2021 väntas det vara elbrist i Stockholm, och kapaciteten blir tidigast utbyggd till år 2027. Däremellan riskerar all elberoende nyetablering, inklusive arbetsplatser, kontor, affärer, kollektivtrafik och förstås bostadsbyggande stoppas, då det inte finns elnätkapacitet för fler kunder.

Cornucopia - 24 maj 17 kl. 10:19

FLASH: Ellevio höjer inte elnätpriserna utanför Stockholm

Elnätmonopolisten Ellevio har beslutat att inte höja elnätpriserna utanför Stockholm för första gången. Fast det handlar bara om att man inväntar ett myndighetsbeslut om att få höja elnätpriset så alla betalar lika mycket.
Nu blev det konstigt.

Cornucopia - 19 maj 19 kl. 16:17

Ellevio: Stopp för nya elanslutningar i Stockholm redan hösten 2019

Elnätbolaget Ellevio skriver i en debattartikel hos SvD att man sätter stopp för nya elnätsanslutningar i Stockholm redan till hösten, tidigare än väntat på grund av att Stockholm Exergi stänger ett av sina lokala kraftvärmeverk och ökar Sveriges CO2-utsläpp via utländsk kolkraft. Elnätanslutningsstoppet innebär stopp för ny spårbunden kollektivtrafik, nya arbetsplatser och nya bostäder i Stockholm.
Skulle kunna vara en förebild och stänga ner vid högbelastning av elnätet.

Cornucopia - 05 jul 15 kl. 13:51

Skäliga elnätpriser? Ellevio 93% dyrare än grannen

En läsare har tittat på hur mycket dyrare elnätavgifter vederbörande har för att bo på fel sida om kommungränsen Kungsbacka - Varberg. Det landar i att Ellevios elnätpriser i Kungsbacka är 93% dyrare än Varbergs Energis elnät tre kilometer bort. Priserna kallas ändå för skäliga och är alltså tillåtna.

Cornucopia - 05 jul 16 kl. 10:40

Ellevio: Det kan bli lägre elnätpriser på landsbygden

Ellevio ser möjligheter för lägre elpriser på landsbygden framöver, sedan ett domstolsutslag gett dem möjlighet att börja en utjämning mellan elnätpriserna mellan stad (Stockholmsområdet främst) och landsbygden. Dock vill man på sikt få högre avkastningskrav än de 4.53% som är reglerat tillåtet idag, vilket i så fall kommer höja allas elnätpriser.

Fler nyheter från Cornucopia

Cornucopia - 7 timmar sedan

Tjugotal magsjuka i Majorna - boende uppmanas koka dricksvattnet - är hipstertrenden över?

Ett tjugotal personer i hipstermeckat Majorna och Kungsladugård, Sandarna och Stigberget i Göteborg har insjuknat i magsjuka och boende uppmanas nu av Göteborgs Stad att koka dricksvattnet, även om vattenprover inte visat på något onormalt. Och är hipstertrenden slutligen död?
So Majorna, much hipster, such wow!

Cornucopia - 13 timmar sedan

Facebook lanserar Libra - privat global valuta med omedelbara transaktioner

Facebook lanserar nu en egen privat valuta, Libra, som baserar sig på blockkedjeteknik, men utan skalbarhetsproblemen och utan volatiliteten i de spekulationsvalutor som funnits. Med i projektet finns i princip alla globala aktörer som betyder något i sammanhanget, inklusive Visa, Mastercard och Paypal.
Libra ska backas upp av tillgångar och därmed ha ett stabilt värde, samt genom att inte alla användare ska dela på alla information om alla transaktioner, även undvika problemen med skalbarhet.

Cornucopia - 13 timmar sedan

Fortsatta omfattande telefonistörningar hos Tele22

Efter att under gårdagskvällen haft avbrott i sina telefonitjänster fortsätter nu problemen hos Tele2.  Bland annat ska det inte gå att ringa SOS Alarm 112.
Infoga generisk bild på något telekomrelaterat, t ex en av Teracoms slavsändarmaster för radio- och teve.

Cornucopia - 15 timmar sedan

Icke-inflationen möter överbyggnationen: Gräddhyllan Lomma höjer VA-avgiften med 9%

Icke-inflationen fortsätter fira strålande segrar och möts i Lomma med överbyggnationen. Således höjer Lomma sina avgifter för vatten och avlopp med 9% nästa år efter att 2019 året höjt med 7.5% på monopolverksamheten.

Cornucopia - Igår: 20:47

Lång dag i Stockholm - spelat in reklamfilm för Fallet åt Storytel

Jag har spenderat dagen i Stockholm, där jag spelat in en reklamfilm för Fallet åt Storytel. Därav har det inte blivit så mycket aktivitet på bloggen, och eftersom jag gick upp vid 04-snåret för att hinna med morgonfakiren, så är jag nu trött och mycket mer än så här blir det inte.Åk till Stockholm, sa de.

Cornucopia - Igår: 14:30

Trögt med bilannonseringen på Bromma

Det går fortsatt trögt med bilannonseringen på Bromma. Bilburen har nu stått tom sedan åtminstone april. Om bilmärkena inte ens orkar med att marknadsföra sig kanske det inte är så konstigt att bilförsäljningen dyker.

Cornucopia - Igår: 08:06

FI: Amorteringskraven har inte drabbat unga

"Tänk på barnen!"Tvärt emot vad de så kallade bostadsutvecklarna hävdar i sin lobbying om att hushållen inte ska behöva betala av delar av sina skulder, så har inte unga drabbats av de höjda amorteringskraven. Enligt finansinspektionen är det i själva verket fler unga som tar lån och köper bostad än tidigare, vilket är ett rimligt utfall av lägre priser.

Cornucopia - I förrgår: 20:54

Global energikonsumtion 2018: 85% fossila bränslen, fossila bränslen ökar mest

De fossila bränslena stod för 85% av mänsklighetens globala energikonsumtion 2018. Fossila bränslen ökade också mest, nästan dubbelt så mycket som förnyelsebar energi och kärnkraft tillsammans.
Global energikonsumtion 1965 - 2018 (miljoner ton oljeekvivalenter) Data: BP Statistical Review of World EnergyFossila bränslen fortsätter att stå för den absoluta majoriteten av mänsklighetens energikonsumtion (energianvändning, energi kan förstås inte förbrukas utan bara omvandlas via användning kommer någon med personliga utmaningar påtala, medan resten förstår vad som avses).

Cornucopia - I förrgår: 16:13

Hög underrättelsechef åtalad för koppleri

En fd mycket hög chef inom svensk underrättelsetjänst och antiterrorism har åtalats vid Nacka Tingsrätt för grovt koppleri. Mannen förnekar brott, men detta aktualiserar en potentiellt enorm säkerhetsrisk inom svensk underrättelsetjänst - vad ska ske med mannen oavsett om han är oskyldig, frias eller fälls?
Foto från museum.

Cornucopia - I förrgår: 13:06

Globala CO2-utsläpp ökade med fjorton Sverige 2018 - Kina ökade med fyra Sverige

De globala CO2-utsläppen från fossila bränslen ökade med fjorton Sverige under 2018. Enbart Kinas ökning stod för fyra gånger Sveriges totala CO2-utsläpp.
Globala CO2-utsläpp (miljoner ton CO2).

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.