Ekonomistas > Ekonomi

Monday, 17 June, 20:59

Ekonomistas - 23 maj 19 kl. 07:02

Varför ökar populismen i Europa?I en träffande kolumn i DN i förra veckan konstaterade journalisten Andrev Walden häromdagen att det är mycket som kallas populism i dagens politiska diskussion. Ordningsbetyg i skolan; att blockera försök att höja EU-avgiften; ”att inte vara konstruktiv”, och att förespråka kärnkraft, med mera, har de senaste veckorna kallats för ”populism” av politiker i olika läger. Inget av detta är dock ”populism” i ordets rätta bemärkelse. Ordet har en ganska specifik betydelse (som vi kommer till). Men att ordet används allt flitigare kan nog förstås mot bakgrund av att populism, i ordets rätta bemärkelse, blivit allt vanligare i hela västvärlden (vilket också kan leda till att populistiska argument dyker upp även bland etablerade partier).
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Europa, DN, Andrev Walden, EU, William Riker, Liberalism, Populism,  mudde, Kessel, Populist Parties, Europe, Discontent, Supply, SITE, Herrera, Olle Folke, Persson, Johanna Rickne, SDs, Sverige, Dani Rodrik, VoxEU, Trumps, Autor, Ekonomistas

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Varför ökar, populismeni , Europa
SmålandsPosten - 09 jul 14 kl. 06:23

En smitta som ökar i Europa

Mässlingen ökar kraftigt i Europa. Flest fall finns i Italien, Holland, Rumänien, Storbritannien och Tyskland. I Sverige sker ingen inhemsk smittspridning, men runt om i Europa cirkulerar sjukdomen och blir åter allt vanligare.

Helsingborgs Dagblad - 16 jan 15 kl. 08:08

Nybilsförsäljningen ökar i Europa

För första gången på sju år ökar nybilsförsäljningen i Europa. Under 2014 registrerades över 13 miljoner nya bilar i EU och Efta-länderna Island, Norge och Schweiz. En ökning med 5,4 procent jämfört med året innan.

BT - 16 jan 15 kl. 08:05

Nybilsförsäljningen ökar i Europa

För första gången på sju år ökar nybilsförsäljningen i Europa. Under 2014 registrerades över 13 miljoner nya bilar i EU och Efta-länderna Island, Norge och Schweiz. En ökning med 5,4 procent jämfört med året innan.

SR - 15 nov 13 kl. 12:01

Resistenta bakterier ökar i Europa

Inför den europeiska antibiotikadagen på måndag, publicerar Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, nya siffror över hur de resistenta infektionerna ökar och motståndskraftiga bakterier sprider sig i Europa..

UNT - 16 jan 15 kl. 08:05

Nybilsförsäljningen ökar i Europa

För första gången på sju år ökar nybilsförsäljningen i Europa..

SvD - 16 jan 15 kl. 08:05

Nybilsförsäljningen ökar i Europa

För första gången på sju år ökar nybilsförsäljningen i Europa. Under 2014 registrerades över 13 miljoner nya bilar i EU och Efta-länderna Island, Norge och Schweiz. En ökning med 5,4 procent jämfört med året innan..

DI - 16 jan 15 kl. 08:20

Nybilsförsäljningen ökar i Europa

För första gången på sju år ökar nybilsförsäljningen i Europa. Under 2014 registrerades över 13 miljoner nya bilar i EU och Efta-länderna Island, Norge och Schweiz. En ökning med 5,4 procent jämfört med året innan..

GöteborgsPosten - 16 jan 15 kl. 08:07

Nybilsförsäljningen ökar i Europa

För första gången på sju år ökar nybilsförsäljningen i Europa. Under 2014 registrerades över 13 miljoner nya bilar i EU och Efta-länderna Island, Norge och Schweiz. En ökning med 5,4 procent jämfört med året innan..

SR - 18 okt 17 kl. 09:59

Stor opinionsmätning: Stödet för EU ökar i Europa

Stödet för EU ökar nu i Europa, men det är stora skillnader mellan länderna. Det visar en ny stor opinionsmätning som publiceras i dag..

SR - 30 okt 13 kl. 16:45

Risken för polio-utbrott ökar i Europa

Risken för utbrott av virussjukdomen polio har ökat markant i Europa, skriver den vetenskapliga tidskriften Nature och citerar uppgifter från European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i Stockholm..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 7 timmar sedan

Replik på DN Debatt: Finansinspektionen drar fel slutsatser

Replik publicerad på DN Debatt idag: Riskerna med hushållens skulder har överdrivits. Utländska erfarenheter beskrivs på ett missvisande sätt. Amorteringskraven har införts på felaktiga grunder.

Ekonomistas - 27 maj 19 kl. 12:00

Amorteringskraven: Felaktiga grunder och negativa effekter

Finansinspektionen har de senaste åren infört amorteringskrav och genomdrivit en övrig åtstramning på bolånemarknaden. Detta har skett på felaktiga grunder, har negativa välfärds- och fördelningseffekter och försämrar bolånemarknadens funktionssätt. Syftet har varit att öka bolånetagarnas motståndskraft och minska risken för djupare lågkonjunkturer, men i själva verket minskar amorteringskraven motståndskraften och snarast ökar risken för djupare lågkonjunkturer.

Ekonomistas - 21 maj 19 kl. 08:00

Varför finns det så konstiga skolor?

Även den som uppskattar konkurrens och privat utförande på skolans område ser nog skandalen kring Vetenskapsskolan som problematisk. Skolans VD har omhändertagits av Säpo, sannolikt beroende på radikalislamistiska kopplingar. Skolan är i sig en icke-konfessionell friskola driven i aktiebolagsform, men den verkar trots detta ha en salafistisk profil.

Ekonomistas - 17 maj 19 kl. 08:33

Välkommen Karolina!

Den uppmärksamma läsaren har kanske redan noterat att vi fått ett nytillskott på bloggen och vi är väldigt glada att kunna presentera professor Karolina Ekholm som ny skribent. Karolina har nyligen återvänt till Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet efter att ha varit verksam som statsekreterare på Finansdepartementet och som vice riksbankschef. Hennes första inlägg som fast skribent publicerades häromdagen vilket förhoppningsvis alla redan uppmärksammat.

Ekonomistas - 15 maj 19 kl. 12:43

Behövs kapitalkontroller för ett välfungerande globalt finansiellt system?

Världsekonomin tycks översköljd av finansiellt kapital som desperat söker en rimlig avkastning i en miljö där nominella och reala räntor är påfallande låga. Trots detta är det svårt att hitta finansiering till välbehövliga investeringar i infrastruktur, energi och utbildning i de fattigaste delarna av världen. Problemet är knappast hinder för internationell kapitalrörlighet.

Ekonomistas - 13 maj 19 kl. 07:00

Finanspolitiska rådet: Oron för hushållens skuldsättning och de makroekonomiska riskerna förefaller överdriven

Finanspolitiska rådet har kommit med sin rapport 2019. En sak som förtjänar att uppmärksammas är att rådet har ändrat sin bedömning av riskerna med hushållens skulder. I rapporten 2018 skrev man att ”rådets uppfattning är att den ökade skuldsättningen innebär en ökad sårbarhet som kan förstärka problem relaterade till eventuella obalanser på bostadsmarknaden”.

Ekonomistas - 04 maj 19 kl. 13:09

ESO-rapport föreslår justerad inkomstbeskattning

Nyligen presenterades en ESO-rapport om den svenska inkomstbeskattningen. Bakom rapporten står två av Sveriges mest framträdande akademiska skatteekonomer, Spencer Bastani och Håkan Selin. I detta inlägg diskuteras några av rapportens slutsatser.

Ekonomistas - 24 apr 19 kl. 07:00

Sverige är inte Danmark – prisfall på 40% kan krävas för att amorteringskraven inte ska utestänga unga

Erfarenheterna från Danmark av att avskaffa amorteringskraven har okritiskt tolkats som att unga inte skulle utestängas av amorteringskraven i Sverige. I Danmark hade alla bolån amorteringskrav före 2003. Detta år infördes amorteringsfria lån, som snabbt blev mycket populära bland alla bolånetagare, särskilt bland unga, låginkomsttagare och pensionärer.

Ekonomistas - 09 apr 19 kl. 08:00

Befogade och obefogade statsbidrag

Efter att den ymniga floran av statsbidrag riktade till skolan under flera år ifrågasatts från diverse håll annonserades i dagarna ett nytt, denna gång avseende lärarassistenter. Regeringen och dess stödpartier avser att lägga 500 miljoner kronor per år för att få skolorna att anställa personal vars uppgift är att avlasta lärarna. Detta ger anledning att fundera lite kring när riktade bidrag kan vara befogade och inte.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.