SR > Nyheter

Sunday, 19 May, 16:23

SR - 16 maj 19 kl. 12:59

EU-kandidater vill minska kemikalier i jordbruketEU har stort inflytande över kemikaliepolitiken och lantbrukets bekämpningsmedel och de flesta kandidater talar om ett mer miljövänligt jordbruk..
Läs mer på SR

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: EU-kandidatervill , minska, kemikalieri , jordbruket
Skånskan - 11 apr 19 kl. 19:00

Plan ska minska kemikalier i Eslöv

ESLÖV Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en kemikalieplan som ska minska kemikalieanvändningen i Eslöv.Planens viktigaste åtgärd handlar om så kallad giftfri upphandling. Enligt den ska kemikaliekrav ställas när Eslövs kommun handlar upp varor och tjänster där statliga Upphandlingsmyndigheten tagit fram kemikaliekrav.

SR - 12 aug 14 kl. 06:00

Ny metod minskar kemikalier i odling

Institutet för jordbruk och miljöteknik, JTI, har utvecklat ett system som kan minska användning av kemikalier med upp till 70 procent för vissa odlingar. Det är i linje med striktare regler inom EU för kemikalieanvändning inom jordbruket..

Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer: Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä

YLE - 45 minuter sedan

Gel från ved ska rena vattnet från kemikalier - nytt forskningsprojekt har kört i gång vid Novia

I framtiden ska material från skogen förhoppningsvis kunna rena våra vattendrag på kemikalier och läkemedel. Vid yrkeshögskolan Novia pågår ett projekt för att ta fram ett gel som suger upp läkemedelsresterna..

Computer Sweden - 06 maj 19 kl. 14:27

Här är roboten som kan rensa ogräs – så man slipper kemikalier


Kan en stor orange robot vara det bästa sättet att minska kemikalierna i jordbruket? Med AI analyseras varje planta i robotens väg och de som inte ska vara där rycks bort..

YLE - 04 aug 14 kl. 04:00

Bättre återvinning skulle minska utsläppen från jordbruk

Det finns inga väsentliga skillnader i näringsutsläppen mellan ekologisk och konventionell odling, men ekologisk odling har större potential att minska utsläppen.
När man ser på jordbrukens näringsutsläpp och belastning på vattendragen finns det ingen större skillnad mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk. Jämför man näringsutsläpp per arealenhet är utsläppen mindre vid ekologisk odling, men ser man till producerad enhet är utsläppen från ekologiskt jordbruk till och med större eller lika som från konventionella jordbruk.

Supermiljöbloggen - 06 apr 15 kl. 18:40

Skatt på hushållsartiklar för att minska kemikalieexponering

Den 30 mars i år överlämnade Kemikalieskattutredningen sitt betänkande “Kemikalieskatt - Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier” till regeringen. Som namnet avslöjar handlar det just precis om beskattning av varor innehållandes kemikalier. Utredningen kom till på uppdrag av den tidigare alliansregeringen och har syftat till att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet och vilken typ av ekonomiskt styrmedel som anses ha bäst förutsättningar att vara verkningsfullt och kostnadseffektivt.

YLE - 26 nov 13 kl. 17:06

Kemikalier i vin oroar inte finländarna

Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade i slutet av veckan att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro. Vinproducenterna vill att vi ska uppfatta vinerna som naturliga, men i själva verket innehåller de allt annat än bara vindruvor och vatten.

YLE - 18 jul 16 kl. 14:32

EU överens om nytt stödpaket till jordbruket

EU-rådet för jordbruk och fiske beslutade på måndagen om ett nytt stödpaket på 500 miljoner euro för jordbruket. Mjölkproducenterna får 150 miljoner euro av hela paketet för att minska på produktionen. På mötet diskuterades speciellt marknadsläget inom jordbruket och åtgärder för att underlätta situationen.

YLE - 21 maj 17 kl. 05:46

Kemikalier i kläder kan ge upphov till allergibesvär: "Tvätta alltid nya plagg"

Har du för vana att tvätta nya kläder före du drar på dem för första gången? Om inte, kan det löna sig att börja göra det, säger Astma- och allergiförbundet. Irriterad hud, eksem eller nippor.

Fler nyheter från SR

SR - 15 minuter sedan

MSB: Lögner utifrån kan komma som blixtnedslag

Med några få dagar kvar till EU-valet så är flera svenska myndigheter vaksamma för påverkansförsök. Det kan handla om att utländska aktörer planterar en skarp lögn i Sverige som slår ned som en blixt, enligt MSB..

SR - 1 timme sedan

Explosion vid turistbuss i Egypten

Minst tolv personer ska ha skadats, de flesta turister..

SR - 4 timmar sedan

Förslag från sverigedemokrater: Sälj SVT2 och P3

En rad tunga sverigedemokrater föreslår att partiet ska fatta beslut om en ny politik för public service. De vill att en försäljning av SVT2 och P3 bör utredas, enligt den motion som Ekot har tagit del av..

SR - 5 timmar sedan

Biden betonar enighet och samarbete

I de tidiga opinionsmätningarna mellan demokratiska presidentkandidater leder just nu Joe Biden med bred marginal. I går höll han valmöte i Philadelphia där han baserar sin valkampanj..

SR - 6 timmar sedan

Flera brottsutredningar om valfusk i riksdagsvalet pågår

Det pågår idag sammanlagt 13 förundersökningar om eventuella brott i samband med riksdagsvalet i höstas..

SR - 8 timmar sedan

Protester mot nationalister i Italien

I Italien höll inrikesminister Matteo Salvini och hans parti Lega ett stort möte tillsammans med ytterligare tio nationalistiska partier från olika länder, som planerar att bilda en egen grupp efter EU-valet nästa söndag..

SR - 9 timmar sedan

Komplex industribrand i Gävle

En kartongfabrik i Gävle har eldhärjats under natten och trots insatser från sex räddningstjänster är branden ännu inte under kontroll..

SR - 10 timmar sedan

Två män skottskadade i Malmö

Ärendet utreds som försök till mord..

SR - 10 timmar sedan

Österrikare hoppas på nystart

I Wien välkomnar många beskedet om nyval. Videon som visar hur ledaren för koalitionspartiet FPÖ kohandlar med en rysk oligark var en i raden av skandaler som har belastat regeringen. Nu hoppas många österrikare på en nystart..

SR - 13 timmar sedan

Tre folkomröstningar i samband med EU-valet

Ett fängelse i Svedala och två kommuner istället för en på Öland, det är vad de lokala folkomröstningarna handlar om..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.