YLE > Svenskfinland

Friday, 24 May, 11:18

YLE - 15 maj 19 kl. 12:43

Mindre åar svårt försurade – men ingen fiskdöd ännuSmå och medelstora åar í de österbottniska landskapen, i hela området söder om Vasa till Karleby i norr, har under våren varit svårt försurade. Situationen är den värsta på flera år, uppger NTM-centralen. Än så länge har ändå ingen fiskdöd upptäckts..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Vasa, Karleby, NTM

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Mindre åar, svårt, försurademen ingen , fiskdöd, ännu
HBL - 19 nov 13 kl. 17:41

Larsmo-Öjasjön riskerar ny fiskdöd

Återkommande belastning är det största problemet, visar en ny avhandling. Otaliga döda fiskar flöt upp i Larsmo-Öjasjön hösten 2006. Den konstgjorda sjön som ligger mellan Karleby och Jakobstad hade drabbats av en surchock.

YLE - 03 nov 15 kl. 19:00

Två möjliga orsaker till fiskdöden i Snappertuna

De fiskar som i somras hittades döda i Ersöströmmen i Snappertuna i Raseborg kvävdes troligtvis till döds. Exakt varför de kvävdes är inte klart, men det finns två sannolika förklaringar till händelsen. Den ena orsaken kan vara plötsliga förändringar i vattenkvaliteten.

YLE - 14 nov 12 kl. 12:00

"Kalkning kan förebygga större fiskdöd"

Om det sura vattnet kalkas kan en större fiskdöd undvikas, säger docenten i miljövetenskap Martin Lodenius vid Helsingfors universitet. I ett värsta scenario där alla fiskar i en sjö dör, kan det ta flera år för fiskbeståndet att repa sig. Myndigheterna meddelade i går att fiskdöd är att vänta i vattendragen kring Talvivaara.

Magazin24 - 22 sep 15 kl. 08:27

En hjälp för de försurade sjöarna

Flygkalkning under vecka 39.Nu, under vecka 39, kommer flygkalkning att genomföras av de försurade sjöarna i regionen. Detta gäller sjöar i Köping, Surahammar, Fagersta, Norberg, Sala och Skinnskattebergs kommun.

Kristianstadsbladet - 03 sep 14 kl. 18:30

Mystisk fiskdöd får förklaring


Den mystiska fiskdöden i Mexiko, som ledde till att tonvis med död fisk fick bärgas ur Cajititlán-lagunen i delstaten Jalisco, har fått sin förklaring.Dåligt renat avloppsvatten som runnit ner i lagunen är den bakomliggande orsaken, konstaterar myndigheterna efter att ha tagit prover i området. Avloppsvattnet orsakade övergödning som i sin tur fick fiskarna att dö av syrebrist.

BT - 03 sep 14 kl. 18:30

Mystisk fiskdöd får förklaring

Den mystiska fiskdöden i Mexiko, som ledde till att tonvis med död fisk fick bärgas ur Cajititlán-lagunen i delstaten Jalisco, har fått sin förklaring. Dåligt renat avloppsvatten som runnit ner i lagunen är den bakomliggande orsaken, konstaterar myndigheterna efter att ha tagit prover i området. Avloppsvattnet orsakade övergödning som i sin tur fick fiskarna att dö av syrebrist.

Barometern - 11 okt 18 kl. 14:24

Fiskdöd orsakades av kvävning till följd av skyfall

Det går inte att fastställa vad sommarens fiskdöd i Döderhultsbäcken och Applerumsån berodde på. Men en teori är att kraftiga regn kan ha fört med sig ämnen från urlakade marker som i sin tur bidrog till fiskdöden..

BT - 21 jun 12 kl. 09:28

Ännu ingen förklaring till fiskdöd

Fiskdöden i Sandaredsån för några veckor sedan har ännu inte fått sin förklaring. Miljöförvaltningen har skickat fiskar till laboratorium för analys av gälarna och dessförinnan har fiskar också obducerats. ?

NSD - 14 aug 12 kl. 15:13

Findus agerar efter fiskdöd

Utsläpp av syreförbrukande rester från ärtskörden på Findus i Bjuv har orsakat fiskdöd i Vegeå, rapporterar Helsingborgs Dagblad..

UNT - 14 aug 12 kl. 16:02

Findus polisanmäls efter fiskdöd

Utsläpp av syreförbrukande rester från ärtskörden på Findus i Bjuv har orsakat fiskdöd i Vegeå. Länsstyrelsen i Skåne har polisanmält Findus eftersom utsläppet kan innebära omfattande ekologiska skador. (TT).

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Tarja Parkatti anmälde missförhållanden på äldreboende och utses till årets österbottning

Årets österbottning 2019 är Tarja Parkatti. Hon avslöjade missförhållanden på Esperi cares vårdhem Ulrika i Kristinestad..

YLE - 6 timmar sedan

Nytt effektivt sätt att lappa vägar i Österbotten – "Enormt kostnadseffektivt och gör dessutom lappningar som håller"

En ny metod för att lappa hål i asfalt har visat sig vara effektiv på de österbottniska vägarna. Vi är jättenöjda, säger Anders Östergård, direktör på NTM-centralen i Södra Österbotten..

YLE - 6 timmar sedan

Värden sköt gäst med hagelgevär – åtalas för dråpförsök

Ett gräl som urartar på en fest leder till att en 27-årig man skjuts med hagelgevär. Polisens förundersökning är klar och en 41-årig man åtalas för dråpförsök..

YLE - 15 timmar sedan

SFP:aren Samuel Broman ny kommunstyrelseordförande i Korsholm – splittring i SFP-gruppen ledde till proportionella val för första gången i kommunen

SFP:aren Samuel Broman blir ny ordförande för kommunstyrelsen i Korsholm. Men istället för ett enhälligt val blev det proportionella val på grund av en splittrad SFP-grupp..

YLE - 19 timmar sedan

Migri har gjort mycket för att utveckla kritiserade asylintervjuer: "Vi utbildar personalen ständigt men asylsamtalen har blivit mer krävande, då fallen drar ut på tiden"

Migrationsverket utbildar ständigt sin personal för att öka deras kompetens att utföra asylintervjuer. Samarbete inleds därför med Åbo Akademi. Men fallen drar ut på tiden och de asylsökande mår allt sämre, vilket i sin tur kräver mycket av dem som intervjuar dem..

YLE - 23 timmar sedan

Philip Järvenpää är etta på Vegatoppen även denna vecka – rösta här!

Philip Järvenpääs segertåg på Vegatoppen fortsätter. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Ulf Lidman och René Gothóni?.

YLE - 23 timmar sedan

Ulf Lidman hittade inspiration i Graceland

Ulf Lidman besökte USA redan i mitten av 80-talet och sedan dess har han alltid haft en förkärlek för den amerikanska musiken och kulturen..

YLE - Igår: 10:59

Österbotten har högst sysselsättning – arbetslösheten fortsätter sjunka

Den färskaste statistiken är för april månad och om man jämför april med mars minskade antalet arbetslösa arbetssökande med 272 personer..

YLE - Igår: 08:07

Firarsvängen 23.5

Här kan du hälsa och gratulera..

YLE - Igår: 04:31

Förlikning i återvinningstalan i Nextjethärvan

En förlikning har nåtts mellan parterna i återvinningstalan i Nextjet konkursen. Förlikningen skedde i mitten av maj..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.