Realtid > Ekonomi

Wednesday, 22 May, 23:29

Realtid - 14 maj 19 kl. 14:59

Riksbankens tidigare chefekonom ångrar inflationsmåletKrister Andersson, tidigare chefekonom på Riksbanken och han som “höll i pennan” när inflationsmålet sattes till 2 procent, ångrar sig idag över att målet blev så exakt formulerat och uttolkat, säger han i en intervju med Realtid..
Läs mer på Realtid
Läs mer om:
Andersson, Riksbanken, Realtid

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Riksbankenstidigare , chefekonom, ångrar, inflationsmålet
Ekonomistas - 28 aug 17 kl. 07:36

Penningpolitik och full sysselsättning utan att åsidosätta inflationsmålet

Målen för penningpolitiken har blivit en aktuell fråga. Riksdagen har tillsatt en kommitté med uppdrag att göra en översyn av det penningpolitiska ramverket och Riksbankslagen, inklusive penningpolitikens mål och medel. Full sysselsättning är det främsta målet för den ekonomiska politiken i Sverige.

Ekonomistas - 28 okt 13 kl. 09:40

Hur kan Finansutskottet och andra avgöra om Riksbanken uppfyller eller åsidosätter inflationsmålet?

Hur kan Finansutskottet och andra avgöra om Riksbanken uppfyller eller åsidosätter sitt prisstabilitetsmål? Riksbanken har ju inte perfekt kontroll över inflationen och inflationen kan inte alltid ligga precis på målet. Jo, genom att jämföra genomsnittlig inflation under en längre period med inflationsmålet och även jämföra med andra länder med inflationsmål för att avgöra vad som är möjligt.

Ekonomistas - 23 dec 13 kl. 09:57

Är det ”orealistiskt” att försöka uppfylla inflationsmålet?

English translation. Tidigare har jag redovisat en s.k.

Ekonomistas - 03 jan 14 kl. 11:30

Problem på bostadsmarknaden ingen ursäkt för Ingves att missa inflationsmålet

I en stort upplagd intervju i DN den 3 januari oroar sig riksbankschefen Stefan Ingves som vanligt för hushållens skulder och föreslår en bred kommission för att reformera bostadsmarknaden. För Riksbankens del menar Stefan Ingves att en bättre fungerande bostadsmarknad skulle ta bort ett bekymmer som i dag lägger börda på penningpolitiken. Då ökar utrymmet att ännu tydligare inrikta räntebesluten på att ”i någorlunda närtid” nå inflationsmålet, menar han.

Alliansfritt Sverige - 26 nov 13 kl. 14:03

Riksbanken missar inflationsmålet – Moderaterna vill fylla ledningen med ännu fler jasägare

Det har stormat en del kring Riksbanken den senaste tiden och nu är det kanske så att stormar kring Riksbanken inte alltid är de mest lättförståeliga eller spännande. En som gör de senaste turerna enkla att förstå är ekonomen Agenta Berge på Politism. Kortfattat har Riksbanken fått kritik för att missa sitt inflationsmål under en längre tid.

Helsingborgs Dagblad - 05 aug 15 kl. 18:45

Inflationsmålet är bakvänt.

Riksbanken ska inte ta hänsyn till hushållens skenande skuldsättning. Tidigare gjorde riksbankschefen Stefan Ingves det. Han kritiserades då för att driva upp arbetslösheten och hålla tillbaka svensk ekonomi.

Sydsvenskan - 05 aug 15 kl. 18:45

Inflationsmålet är bakvänt.

Riksbanken ska inte ta hänsyn till hushållens skenande skuldsättning. Tidigare gjorde riksbankschefen Stefan Ingves det. Han kritiserades då för att driva upp arbetslösheten och hålla tillbaka svensk ekonomi.

Cornucopia - 16 maj 17 kl. 10:14

Det tog fem dagar - Riksbanken ändrar inflationsmålet

Det tog bara fem dagar efter att KPI-inflationen rapporterats in som 1.9%. Riksbanken går nu ut med ett pressmeddelande att man överväger ändra inflationsmålet.

DN - 25 feb 15 kl. 00:05

”Inflationsmålet viktigt för pris- och lönebildningen”


Räntesänkningarna ger effekt. Beslutet om minusränta har ifrågasatts och ­inflationsmålet kritiseras. Men vår bedömning är att pris- och lönebildningen mår bra av stabilitet och förutsägbarhet, vilket inflationsmålet ger.

GöteborgsPosten - 05 maj 17 kl. 16:00

Inflationsmålet på väg formuleras om

Riksbankens förslag till ny målvariabel för inflationsmålet presenteras om drygt tio dagar, enligt bankens kalender. Det som väntas är att Riksbanken går över till ett underliggande inflationsmått med ett toleransintervall..

Fler nyheter från Realtid

Realtid - 6 timmar sedan

Därför tvekar marknaden om budet på Oriflame

Familjen af Jochnicks slutgiltiga bud för att köpa ut Oriflame från börsen ligger på 227 kronor per aktie.Realtids krönikör Claes Folkmar tycker att det verkar som om marknaden tycker att budet är för lågt och opportunt..

Realtid - 7 timmar sedan

”Det har varit en bra investering för oss”

Per Colleen, chef för aktieförvaltningen på fjärde AP-fonden, är inte förvånad över familjen af Jochnicks beslut att köpa ut Oriflame från börsen. AP-fonden ska nu analysera budet..

Realtid - 7 timmar sedan

Baker McKenzie biträder vid investering i fintech-bolag

Baker McKenzie är legal rådgivare när investmentbolaget Zenith investerar i fintech-bolag.

Realtid - 7 timmar sedan

IG Group spår 17 procent lägre tradingintäkter i år

Finansföretaget IG Group räknar med att tradingintäkterna för helåret 2019 kommer att minska med 17 procent till omkring 475 miljoner pund, motsvarande 5,8 miljarder kronor, skriver Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen. .

Realtid - 8 timmar sedan

Nordnet: Nu är toppen på investeringspuckeln passerad

Nordnet, som 2017 köptes ut från börsen av Öhman och Nordic Capital, har fullt fokus på sin nya webbtjänst som ska börja lanseras före sommaren. Banken räknar nu med en lägre kostnadsnivå efter förra årets uppgång i investeringar..

Realtid - 9 timmar sedan

Danske Bank vill utbilda all svensk personal inom AI i år

Danske Bank har ambitionen att alla medarbetare i Sverige ska utbildas i artificiell intelligens (AI) i år med en omfattning på mellan 15 till 30 timmar per person, säger Anna Sundblad, presschef för bankens svenska verksamhet, till Realtid.  .

Realtid - 11 timmar sedan

EU:s revisionspaket sätter käppar i hjulet för the Big Four

Beskedet att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs väljer revisionsbyrån Mazars efter nästan ett århundrades samarbete med PWC har slagit ned som en bomb i revisionsvärlden. “Vi är stolta” säger Marianne Sandén-Ljungberg, vd för Mazars i Sverige, till Realtid. .

Realtid - 12 timmar sedan

Ny CFO på Coor 

Klas Elmberg tillträder som CFO och IR-direktör i Coor och efterträder Olof Stålnacke som valt att lämna bolaget..

Realtid - 12 timmar sedan

"Sannolikheten för bud ökar om det finns en pressad kurs"

Carl-Fredrik Lorenius, förvaltare till två av Roburs fonder som äger aktier i Oriflame, ska nu tillsammans med sina kollegor analysera budet från familjen af Jochnick..

Realtid - 12 timmar sedan

Amgen lägger jättebud på Nuevolution

Amgen lägger ett bud på noterade bioteknikbolaget Nuevolution. Priset på 32,50 kronor innebär en premie på 169 procent..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.