SR > Nyheter

Sunday, 26 May, 13:17

SR - 21 apr 19 kl. 03:00

Matsvinnet halverades med ny metodPå två år har köken i Göteborgs stad halverat matsvinnet. De lyckade arbetsmetoderna sprids nu i hela landet av Livsmedelsverket..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Göteborgs, Livsmedelsverket

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Matsvinnet, halveradesmed ny , metod
UNT - 28 mar 14 kl. 15:23

Matsvinnet halverades i Celsiusskolan

På några år har Celsiusskolans elever halverat den mängd mat som går till soptunnan. – Det betyder en besparing på minst 50 000 kronor om året, säger Gunilla Pernling, som drivit på förändringen..

SR - 01 dec 16 kl. 18:35

Ny metod halverar fantomsmärtor

Att drabbas av fantomsmärtor efter en amputation är vanligt - men svårbehandlat. Nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola testat en metod som behandlar smärtan med hjälp av en virtuell hand, något som ledde till att smärta i genomsnitt halverades..

Supermiljöbloggen - 08 apr 16 kl. 16:47

Minska matsvinnet centralt för klimat och matsäkerhet

År 2050 kan behovet av mat i världen ha ökat med det dubbla. Samtligt går en tredjedel av all mat som produceras till spillo. Så kan det inte fortsätta, menar en ny studie från Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Supermiljöbloggen - 01 jul 16 kl. 22:20

Matsmart: ”Så här minskar du matsvinnet rejält”

"Varje år slänger svenska konsumenter 494 000 ton mat – helt i onödan. Genom att öka kunskapen om skillnaden mellan hållbarhetsmärkningarna kan matsvinnet minskas rejält", detta skriver Karl Andersson, VD och en av grundarna till Matsmart i en debattartikel på Supermiljöbloggen idag.
Totalt slänger Sveriges hushåll 995 000 ton matavfall varje år.

Alingsås tidning - 19 okt 16 kl. 07:53

Tävling ska minska matsvinnet

– Man kan ju sätta upp någon skylt: ”Släng inte maten!”…
Vårbergseleverna siktar på att vinna kommunens matsvinnstävling och har redan börjat fundera på sätt att minska matavfallet. Miljö- och hållbarhetsarbete ska vara roligt.

Kristianstadsbladet - 21 maj 12 kl. 12:24

Kommunen har fått ner matsvinnet

Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix
Nu har en femte svinnmätning av maten på Östra Göinges kök gjorts sedan kostenheten inledde arbetet med att minska svinnet hösten 2010. Och resultatet visar en positiv trend.
De flesta skolorna i kommunen har minskat mängden mat som åker i soporna medan några få har ökat.

Supermiljöbloggen - 06 jan 14 kl. 19:05

Så kan vi minska matsvinnet

Tre nya rapporter från Naturvårdsverket visar hur matvsinnet kan minska. Med matsvinn avses mat som kastats men som egentligen skulle kunnas ätas. Enligt Livsmedelsverket slängs varje år 1 ton matavfall i Sverige, och en minskning med 20 procent per år skulle medföra samhällsekonomiska vinster på 3 200-5 700 miljoner kr/år.

YLE - 18 aug 15 kl. 10:24

Marthorna kämpar mot matsvinnet

Vi blir bättre men ännu har vi en lång väg att gå. Att leva ekologiskt må vara trendigt men ändå slänger vi bort var femte matkasse som vi köper. Det här vill Marthaförbundet råda bot på.

Supermiljöbloggen - 25 mar 16 kl. 09:45

Svenskarna allt bättre på att inte kasta mat – målet är att matsvinnet ska halveras till 2030

Nu behövs en nationell matsvinnsstrategi, menar flera myndigheter. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt förloras på vägen, någonstans mellan jord och bord. Det här innebär ett stort slöseri med resurser som vatten, mark, energi, arbetskraft och kapital, och det leder även till onödiga utsläpp av växthusgaser.

YLE - 09 jun 16 kl. 06:02

Riksdagsmotion vill minska matsvinnet

Matsvinnet i Finland uppgår till 400 miljoner kilo årligen enligt uppgifter i en aktuell lagmotion. Hur kan det här matsvinnet fås att minska, kunde maten istället nå personer som inte har råd att köpa mat? Lagmotionen om matsvinnet kräver en ändring i livsmedelslagen och remissdebatten i ärendet skedde i riksdagen i slutet av maj.

Fler nyheter från SR

SR - 15 minuter sedan

Nu röstar Sverige i EU-valet

I dag går Sverige till EU-val. Väljarna ska vaska fram 20 svenska ledamöter till EU-parlamentet. Vallokalerna öppnade klockan åtta i morse och håller öppet till nio i kväll..

SR - 15 minuter sedan

Just nu: Europa går till val

Ekot sänder direkt från EU-valet i Sverige och Europa. Hör från väljare och reportrar runt om i landet och rapporter från våra utrikeskorrespondenter som är på plats i flera av de europeiska huvudstäderna..

SR - 1 timme sedan

Rekordmånga har förtidsröstat i EU-valet

Rekordmånga väljare i Sverige har valt att förtidsrösta..

SR - 1 timme sedan

Kraftigt jordskalv i Peru

Peru har drabbats av ett kraftigt jordskalv som uppmätts till en magnitud på åtta. Skalvet har känts i stora delar av mellersta och norra Peru..

SR - 4 timmar sedan

Hotell svårt skadat i tornado i USA

I USA har en våldsam tornado svept i över staden El Reno i den amerikanska delstaten Oklahoma, rapporterar den lokala tv-stationen KFWTV-TV..

SR - 4 timmar sedan

Danmark samarbetar med junta om flyktingar

Danmark försöker att tvångsutvisa asylsökande till Sudan, genom att samarbeta med landets militärjunta, rapporterar Politiken..

SR - 5 timmar sedan

Sverige går till EU-val

Klockan åtta på morgonen öppnade vallokalerna till EU-valet i Sverige. Hittills har minst 1,4 miljoner väljare redan förtidsröstat..

SR - 5 timmar sedan

Relationen till EU i fokus när Polen går till val

Fem oppositionspartier har gått samman i en koalition inför EU-valet för att förbättra relationerna till EU som de anser blivit sämre under regeringspartiet Lag och rättvisa..

SR - 6 timmar sedan

Minister försenade flyg — avgår

Ett trafikflygplan fick vända på startbanan för att plocka upp Mexikos miljöminister. Nu avgår ministern..

SR - 6 timmar sedan

Misstänkt mord i Helsingborg

En svårt skadad man som hittades utomhus i Helsingborg under natten har avlidit, skriver Helsingborgs Dagblad..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.