Världen Idag > Nyheter

Sunday, 26 May, 14:09

Världen Idag - 18 apr 19 kl. 13:01

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skolaHon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm al-Fahm. För israelerna är dessvärre Umm al-Fahm identiskt med israelisk-arabiska islamister och terrorister. Staden har länge varit huvudsätet för den mycket radikala norra grenen av den islamistiska rörelsen och är känd för sina våldsamma demonstrationer, där huvudvägen genom staden ofta spärras av – en mycket viktig genomfart som leder till och från Galileen vid Megiddo. Ital kommer från det närliggande Afula, och i en intervju med henne i Ynet säger hon att hennes rabbi var positiv till att hon skulle ta jobbet.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Ital Levy, Umm, fahm, Galileen, Megiddo, Afula, Ynet, Jat

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Judisk, ortodox, lärarinnablev , populär, arabisk, skola
DalaDemokraten - 21 jul 15 kl. 12:47

Med blick för hur fattigdom deformerar

Emmanuel Bove är ett märkligt författaröde. Pappan hette Bobovnikoff, en ukrainsk-judisk anarkist, hans mamma en tjänsteflicka från Luxemburg, tillsammans drog de sig fram i Paris. När fadern skilde sig och gifte om sig med en rik engelska, lämnades hustrun i misär.

Sydsvenskan - 16 apr 13 kl. 06:30

Söndersprängt motiv

En pojke sprängs i bitar när israelisk säkerhetstjänst jagar palestinska terrorister på Västbanken. Det blir utgångspunkt för en blodig historia i Kristina Ohlssons ?Davidsstjärnor?.

YLE - 25 maj 15 kl. 17:19

Finlandssvenska studenter väljer bort matematik och finska

Bland de som avlagt studentexamen vid de finlandssvenska gymnasierna är det många som inte skriver proven i finska eller matematik. För att bli student måste man avlägga provet i modersmål, utöver det måste man välja tre ämnen av matematik, det andra inhemska språket, ett främmande språk eller realen. Det betyder att man kan välja bort ett av de här proven och ändå bli student.

Världen Idag - 29 maj 15 kl. 00:00

Patriarken: Fortsätta att öppna dörren för utsatta minoriteter

Krisen i Mellanöstern stod högst upp på agendan när Ignatius Aphrem II Karim av Antiokia och hela östern på onsdagen höll ett anförande i en fullsatt andrakammare i riksdagen. Att framträdandet var populärt gick inte att ta miste på; jubel och applåder mötte den blott 50-årige patriarken när han gick in i kammaren, och frågorna efter hans anförande ville aldrig ta slut. Det var också en ovanlig uppvisning i syrisk-ortodox enighet, eftersom båda de svenska stiften stod bakom ar.

Kristianstadsbladet - 10 dec 12 kl. 13:45

Årets bästa böcker

Foto: Dan Hansson
Åtta litteraturskribenter fick samma fråga: vilka är dina tre favoriter från bokåret 2012? Här är hela listan med deras svar, 24 olika böcker som spänner från poesi till klassiker och svensk samtidslitteratur. Och en Augustvinnare.

Trelleborgs Allehanda - 19 sep 13 kl. 09:06

Marcel Reich-Ranicki död


En av världens mest inflytelserika litteraturkritiker har avlidit, uppger nyhetsbyrån Reuters. Den tyske skribenten och tv-personligheten Marcel Reich-Ranicki blev 93 år gammal.Reich-Ranicki, som var av judisk härkomst, överlevde med nöd och näppe andra världskriget och berättade i sin bästsäljande självbiografi "Mein Leben" om sin tysk-polska familjs umbäranden i gettot i Warszawa och koncentrationslägret Treblinka.

Kristianstadsbladet - 19 sep 13 kl. 09:51

Marcel Reich-Ranicki död


En av världens mest inflytelserika litteraturkritiker har avlidit, uppger nyhetsbyrån Reuters. Den tyske skribenten och tv-personligheten Marcel Reich-Ranicki blev 93 år gammal.Reich-Ranicki, som var av judisk härkomst, överlevde med nöd och näppe andra världskriget och berättade i sin bästsäljande självbiografi "Mein Leben" om sin tysk-polska familjs umbäranden i gettot i Warszawa och koncentrationslägret Treblinka.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Här tävlar "nazister" mot "judar" i ölpingisÖlpingis – Som det ska vara

USA. Egentligen skiljer sig nazist-versionen ingenting från en vanlig omgång ölpingis. Den enda skillnaden är att de två uppställningarna av muggar tar sig formen av svastikan och Davidsstjärnan.

BT - 14 jan 15 kl. 09:35

Kontroversiell komiker gripen

Den ökände franske komikern Dieudonné har gripits för att ha skrivit ett Facebook-inlägg där han sympatiserar med en av gärningsmännen i förra veckans attacker i Paris. Det uppger källor inom rättsväsendet till AFP. Åklagare började utreda fallet sedan Dieudonné i måndags skrev "I kväll, för egen del, känner jag mig som Charlie Coulibaly".

YLE - 25 jan 15 kl. 06:09

Fundamentalism - en spegel av samhället

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.
Amish - en strävan efter rötter Amish Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
Benämningen fundamentalism sägs ha sina rötter i strängt protestantiska kretsar i USA på 1890-talet där man protesterade mot den moderna naturvetenskapen och mot religionshistorikernas sätt att läsa Bibeln som en historisk text bland andra. De troende stödde kreationism, och ifrågasatte darwinismens bibelkritik.

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 2 timmar sedan

DI-profil nyanserade svensk abortdiskussion

Medan många svenskar förfasar sig över abortmotståndare i USA, finns det andra som ger en mer nyanserad bild. Att väldigt sena aborter är upprörande är inget konstigt, menade bland annat PM Nilsson, redaktör på Dagens Industri i en diskussion i Sveriges Radio nyligen..

Världen Idag - 5 timmar sedan

Uppsalatjejerna som blev bäst i världen

Den 24 april 2019 vann Sverige VM-guld i cheerleading i USA. Världen idag har träffat två av tjejerna från Team Sweden – laget som lyckades kasta sig upp till toppen..

Världen Idag - 6 timmar sedan

Konferens mot antisemitism ska hållas i Malmö

Regeringen ska nästa år hålla en internationell konferens mot antisemitism i Malmö. – Var än antisemitismen finns ska den belysas och bekämpas, säger statsminister Stefan Löfven (S)..

Världen Idag - 23 timmar sedan

Demokrat går mot ström – förbjuder sena aborter

Louisiana är på väg att få en ny lag som förbjuder abort vid ”hjärtslagsgränsen”. Den som kommer skriva under lagen är delstatens demokratiske guvernör John Bel Edwards. Guvernören har egen erfarenhet av frågan då han och hans fru blev rekommenderade att abortera sin dotter..

Världen Idag - Igår: 08:00

Håkan och Pia Westergård når ut genom tv-rutan

Håkan och Pia Westergård har i femton år målmedvetet arbetat med tv-sändningar. I Finland har de producerat mer än 700 program. Nu riktar de in sig på regelbundna sändningar även i Sverige..

Världen Idag - Igår: 08:00

Kristersson utmanar S: Gör upp med antisemitismen

Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att Socialdemokraterna agerar mot antisemitismen inom partiet. – Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar en vitbok över extremismen i sitt eget parti, säger Kristersson..

Världen Idag - Igår: 00:00

Få vill leva någon annans revolution

Måste man tycka som sina föräldrar? Svaret på denna fråga kan förstås variera – både beroende på vem man frågar och vilket område man syftar på. Men de flesta moderna svenskar skulle nog ändå säga: Tvärtom!

Världen Idag - Igår: 00:00

Kulturen påverkar åt båda håll

Du är ju kristen bara för att du vuxit upp i Sverige. Hade du fötts i Irak hade du varit muslim. Så hur kan du tro att din tro är den rätta?.

Världen Idag - Igår: 18:19

Försvarar abort – vill inte se film om ingreppet

De flesta svenska partiföreträdare talar sig varma för den svenska abortlagstiftningen. Partiföreträdare som Världen idag har talat med säger samtidigt att det inte ser någon anledning att se en film som visar hur en abort kan se ut. – Jag tycker inte att det är nödvändigt att göra det, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt, som var en av få partiföreträdare som ställde upp på Världen idags intervju..

Världen Idag - Igår: 18:19

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för att höra om det kan se ut så i Sverige. Hon medger att fostret kan se ut som i filmklippet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.