DI > Ekonomi

Saturday, 25 May, 10:10

DI - 17 apr 19 kl. 19:38

Bolånebomben hotar statens finanserDet är hög tid att börja minska ned de generösa ränteavdragen i Sverige. Normaliseras räntorna skulle inte bara konsumtionen drabbas hårt – även statsfinanserna hotas av en veritabel bomb på grund av de senaste årens kraftiga skulduppbyggnad..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bolånebomben, hotar, statens, finanser
Ekonomistas - 10 feb 14 kl. 08:51

Har Riksbanken rätt i att bolånen hotar den finansiella stabiliteten?

[English translation.] Riksbanken kämpar i motvind för att i efterhand rättfärdiga den penningpolitik som, med för hög styrränta, lett till en inflation långt under målet och en arbetslöshet högt över en rimlig långsiktigt hållbar nivå. Det går inte så bra.

BT - 10 mar 13 kl. 10:14

"Hushållens ovilja att amortera hotar ekonomin"

Hushållens ovilja att amortera bolån hotar samhällsekonomin, enligt Riksbanken. Chefen Stefan Ingves vill se reglering om inte banker och kunder skärper sig Men det är inte självklart att amortering är bäst för plånboken. Svenskarnas skulder bara stiger och stiger.

BT - 10 mar 13 kl. 10:14

Ingves: "Hushållens ovilja att amortera hotar samhällsekonomin"

Hushållens ovilja att amortera bolån hotar samhällsekonomin, enligt Riksbanken. Chefen Stefan Ingves vill se reglering om inte banker och kunder skärper sig Men det är inte självklart att amortering är bäst för plånboken. Svenskarnas skulder bara stiger och stiger.

SvD - 28 maj 13 kl. 11:20

Bolånetorped hotar 70-talisters pension

?Man gör klokt i att amortera?..

Cornucopia - 20 aug 16 kl. 10:58

Kommer Riksbanken börja stödköpa bolåneobligationer?

Hos Schibsted/SvD spekuleras det nu kring huruvida Riksbanken kommer börja stödköpa bolåneobligationer för att Sverige inte ska tappa i tävlingen om vem som kan försvaga sin valuta mest. Enligt tidningen äger Riksbanken nu redan en tredjedel av de svenska statsobligationerna och det kan medföra likviditetsproblem på obligationsmarknaden. Likt bolånen är mycket större än statsskulden finns det betydligt mer bolåneobligationer att köpa än statsskuld, vilket kan lösa problemet.

E24 - 05 dec 16 kl. 18:00

Statens bank startar räntekrig på bolån

För stor andel av svenskarna har rörliga bolån, enligt Finansinspektionen. Nu startar statens egen bank, SBAB, ett räntekrig för att få folk att binda sin bolåneränta. Och fler banker kan följa efter, enligt experten.

Cornucopia - 29 mar 15 kl. 20:00

Räntorna tillfälligt stabila - nollränta på statens 5-åring

Efter Riksbankens räntesänkning till -0.25% i reporänta har marknadsräntorna nu stabiliserat sig och i stort sett inte rört sig den senaste veckan. Den statliga 2-åringen har fortfarande negativa ränta, och nu har även 5-åringen i princip nollränta, vilket gör att staten kan låna upp nästan gratis för hela mandatperioden.

DI - 11 okt 17 kl. 09:58

Analys: Orolig bomarknad hotar Swedbanks bolånemarginaler

Den svenska bostadsmarknaden är ett allt större orosmoment och hotar Swedbanks bolånemarginaler..

DI - 25 nov 13 kl. 14:19

SEB bromsar bolånen

Finansinspektionen hotar med nya regler som gör bankernas bolån dyrare. Då väljer SEB att dra ner på bolån för att skydda aktieutdelningen, skriver Svenska Dagbladet..

Fler nyheter från DI

DI - 10 minuter sedan

Världens bästa flygplats växlar upp – och hånas

Världens bästa flygplats växlar nu upp med en minst sagt spektakulärt shoppinggalleria, fyllt av skoj shopping och grönskande naturupplevelser. Men det singaporianska jättekomplexet lockar samtidigt till gliringar och hån..

DI - 1 timme sedan

Stefan Löfven: SD:s ledamöter röstar protektionistiskt i EU

DEBATT. SD sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen på EU-nivå. Partiets ledamöter har bland annat röstat nej till förslag som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med länder i EU:s närområde, skriver Statsminister Stefan Löfven..

DI - 1 timme sedan

Analytiker spår prisras: ”Bostadskarriärerna går åt skogen”

Nya prisfall väntar där bostadsmarknaden står som högst – det vill säga Stockholm. Vissa områden hotas av prisras på 10 procent eller mer, enligt en ny dyster rapport. ”Frågan är var köparna ska komma ifrån”, säger bostadsanalytikern Lars Strömqvist.

DI - 2 timmar sedan

Kärleken till rock'n'roll räddade hans företag

Han är den höjdrädde juristen som sadlade om och blev höghöjdsfixare på slott, herrgårdar och gamla kyrkor. Men utan kärleken till rock’n’roll hade Magnus Hedegård inte kunnat driva företaget i dag..

DI - 2 timmar sedan

”Grönländska barn bjöd mig på fredagsmys – valhud”

Victoria Dyring, tv-producent och programledare, berättar om sitt andra hem i världen och varför hon aldrig återvänder till Ulan Bator. .

DI - 3 timmar sedan

Analytiker: Huawei leveranser kommer rasa

Flera experter förväntar sig att Huaweis leveranser av mobiler kommer att rasa det kommande halvåret. Nedgången kan hamna mellan 4 och 24 procent, enligt Fubon Research och Strategy Analytics..

DI - 3 timmar sedan

Skop: SD största vinnarna i EU-valet

Sverigedemokraterna är åter största vinnare i Skops opinionsundersökning inför EU-valet på söndag. Enligt den senaste mätningen får partiet 17,1 procent, det är 7,4 procentenheter upp sedan valet 2014..

DI - 3 timmar sedan

Ny fas i handelskriget

Handelsbråket trappades upp rejält i veckan – vilket gav börsen skrämselhicka. På bolagsfronten drämde Sandvik till med ett nytt kaxigt marginalmål, medan pressade Veoneer fyller på kassan med närmare 6 miljarder kronor. Di:s experter guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter.

DI - 11 timmar sedan

En riktigt såsig sparrisfrossa

Visbys bästa restaurang ligger inte i Visby. Den unika gårdskrogen bjuder på sparrisfrossa mitt i spenaten – men det går så långsamt att tålamodet tryter..

DI - 11 timmar sedan

Gubbarna dominerar: PG Gyllenhammar är den typiske chefen

PG Gyllenhammar är den svenska sinnesbilden av en chef, visar en ny undersökning. Samtidigt är bara en person på topp tio kvinna – tidigare Swedbank-bossen Birgitte Bonnesen. ”Bilden av en chef måste bli mycket bredare”, säger Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.