YLE > Svenskfinland

Friday, 19 April, 18:18

YLE - 16 apr 19 kl. 04:58

Sociolog Kjell Herberts: De urbana vindarna blåste inte över Vasa valkretsFå invalda kvinnor och inga gröna kandidater kom in i riksdagen från Vasa valkrets. Österbottningen är en konservativ väljare, konstaterar sociolog Kjell Herberts..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Kjell Herberts, Vasa

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sociolog, Kjell, HerbertsDe , urbana, vindarna, blåsteinte över , Vasa valkrets
YLE - 18 nov 14 kl. 10:19

Kjell Herberts: Tvåspråkighet är ingen dödsstöt för svenskan

I och med att också Korsnäs gått in för att ansöka om att bli en tvåspråkig kommun från och med nästa år finns det sannolikt inga enspråkigt svenska kommuner kvar på fastlandet år 2015. Redan tidigare har både Närpes och Larsmo bestämt sig för att bli tvåspråkiga. Kjell Herberts som är forskare vid Institutet för finlandssvensk samhällsforskning säger att tvåspråkigheten är en symbolisk fråga.

YLE - 02 jan 18 kl. 15:07

Sociologen Kjell Herberts: Vi måste fundera mer på hur vi kan skapa fungerande tvåspråkiga miljöer

Sociologen Kjell Herberts efterlyser flera modeller för en fungerande tvåspråkighet. - Den taxellska paradoxen fungerar inte som enda modell för tvåspråkighet, säger han..

YLE - 18 dec 16 kl. 14:48

Sociolog: Jourreformen pricken över i:et

Sociologen Kjell Herberts har inte upplevt ett lika stort engagemang i någon annan fråga än den om jourreformen. Den har blivit en symbolfråga för det svenska i Finland, säger Herberts. Regeringens jourreform har gett upphov till en riktig storm i Österbotten och då främst på svenskspråkigt håll.

YLE - 18 dec 16 kl. 14:48

Sociolog: Jourreformen sista droppen

Sociologen Kjell Herberts har inte upplevt ett lika stort engagemang i någon annan fråga än den om jourreformen. Den har blivit en symbolfråga för det svenska i Finland, säger Herberts. Regeringens jourreform har gett upphov till en riktig storm i Österbotten och då främst på svenskspråkigt håll.

YLE - 13 apr 15 kl. 07:25

I tomatens rike vill man vara företagare

I de svenska delarna av Österbotten har Svenska folkpartiet en stark ställning. Bland de populäraste namnen i regionen under senaste val fanns Ulla-Maj Wideroos. I år ställer hon inte längre upp, men för fyra år sedan röstade till exempel fler än 2000 personer på henne i Närpes.

YLE - 29 apr 16 kl. 15:46

Här är Finlands VM-trupp – om Björkqvist och Herberts får välja

Spelarmaterialet är tillräckligt bra för ett finländskt VM-guld. Nu gäller det bara att hitta den vinnande kombinationen. Här Yle Sportens VM-trupp, några dagar innan Kari Jalonen tar ut laget som åker till Ryssland.

YLE - 15 apr 15 kl. 07:11

Friskare äldre med Herberts hus

Det är långt bättre på Herberts hus än sitta ensam i en hyreslägenhet, säger Ann-Mari Koski. Hon är en av de 30-tal äldre som hyr en bostad på Herberts hus. Här finns restaurang, frisör, fysioterapi och gym.

YLE - 10 sep 14 kl. 10:02

Christoffer "Toffe" Herberts till Yle Sporten

Christoffer Herberts, för tillfället sportchef på Hufvudstadsbladet, har utsetts till producent för sportnyhetsgruppen på Yle Sporten. Det är frågan om ett två år långt vikariat. Herberts vikarierar Christian Vuojärvi, som sedan augusti i år arbetar som Svenska Yles USA-korrespondent - Jag är oerhört glad över att vi får Christoffer Herberts tillbaka till Sporten.

YLE - 06 jul 15 kl. 12:29

Sportredaktör Christoffer Herberts förbereder oss för fotbollsderbyt

Måndagskvällen erbjuder en spännande fotbollskväll i Helsingfors. De två helsingforslagen HIFK och HJK möts nämligen i årets andra derby. Senast spelade lagen emot varandra i maj, men förväntningarna inför kvällens slutsålda match ser annorlunda ut än vad de gjorde då, berättar Yles sportredaktör Christoffer Herberts.

YLE - 06 jul 15 kl. 12:29

Toffe Herberts om måndagens fotbollsderby

Måndagskvällen erbjuder en spännande fotbollskväll i Helsingfors. De två helsingforslagen HIFK och HJK möts nämligen i årets andra derby. Senast spelade lagen emot varandra i april, men förväntningarna inför kvällens slutsålda match ser annorlunda ut än vad de gjorde då, berättar Yles sportredaktör Christoffer Herberts.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Camilla Richardsson tillbaka med besked – tävlade för första gången på nio månader

Efter en väldigt lång tävlingspaus var Camilla Richardsson tillbaka i hetluften då hon vann ett 10 000-meterslopp i USA. Samtidigt löpte hon inhemskt årsbästa i en av sina favorittävlingar..

YLE - 6 timmar sedan

Fortfarande oklart vad som orsakade svingårdsbranden i Kimo: "Nu får vi sitta ner och fundera hur vi ska gå vidare"

Släckningsarbetet pågick i flera timmar under natten, men svingården i Kimo gick inte att rädda. Ägarna riktar sitt tack till de grannar som har hjälpt till med släckningen..

YLE - 11 timmar sedan

Full fart i Vasa saluhall inför påskhelgen: "Lamm är överlägset mest populärt"

Brasor och häxor i all ära, men vad vore väl påsken utan all god mat? I veckan sökte sig många till Vasa saluhall för att handla det allra sista till påskbordet..

YLE - 22 timmar sedan

Tony Sund stod för sin första landslagspoäng då Finland besegrade Norge – Jukka Jalonen: "Vi fick utdelning på ett sätt som vi gillar"

Finlands hockeyherrar mötte Norge i en landskamp som fortfarande stod och vägde sent i den tredje perioden. Finland fick en drömstart och ledde tidigt med 2–0. Joel Kiviranta punkterade matchen sent med sitt 3–1-mål i tom bur, Sportanfallarens första i landslagströjan..

YLE - Igår: 15:55

Sparkraven i Vasa drabbar småbarnspedagogiken: Öppna daghem läggs ner och slås ihop

Vasa stads pågående sparprogram syns nu inom den öppna dagvården. Gustavsborgs öppna daghem på Kasernområdet stängs och verksamheten flyttar. Det finskspråkiga öppna daghemmet Kuningattarenpolun avoin päiväkoti vid Drottningstigen läggs ned helt och hållet..

YLE - Igår: 13:53

Kompisgänget från Kvevlax plockar skräp för miljön: "Ingen annan verkar vilja göra något åt det"

Den så kallade Greta Thunberg-effekten har spridit sig över alla världens hörn, och i Kvevlax har ett gäng tioåringar tagit klimatkampen i egna händer..

YLE - Igår: 13:25

Efter branden: NTM river och bygger nytt

Den här veckan inledde man rivningen av den brandskadade hallen vid Närpes trä och metall. Hallen gick inte att räddas och nu bygger man nytt i stället..

YLE - Igår: 12:00

Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?.

YLE - Igår: 11:59

Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt..

YLE - Igår: 10:01

Stabil ekonomi i Österbotten – men allt svårare brist på arbetskraft oroar företagsledarna

Brist på kompetent arbetskraft bromsar nu tillväxten vid hälften av de österbottniska företagen. Det visar en konjunkturbarometer som Österbottens handelskammare genomfört i april..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.