Expressen > Kultur

Sunday, 21 April, 06:11

Expressen - 15 apr 19 kl. 17:55

Lär av historien – metoo är ingen våldsam pöbelI debatten används ord som ”lynchmobb” och ”lynchjustis” om fredliga ljusmanifestationer och namnlistor. Katarina Wennstam besöker ett amerikanskt museum och reflekterar över ordens historia..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Wennstam

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lärav , historien, metooär ingen , våldsam, pöbel
Expressen - 15 apr 19 kl. 11:45

Lär av historien – metoo är ingen våldsam pöbel

I debatten används ord som ”lynchmobb” och ”lynchjustis” om fredliga ljusmanifestationer och namnlistor.Katarina Wennstam besöker ett museum för amerikansk historia och reflekterar över ordens historia..

DN - 15 jan 16 kl. 09:47

Brittiskt radarpar skildrar våldsam kvinnokamp

Sarah Gavrons kvinnokampsdrama kokar av vrede och passion. Regissören menar att historien om suffragetterna inte har berättats tillräckligt: ”Kampen för jämställdhet och rösträtt för kvinnor pågår fortfarande i världen”..

YLE - 12 maj 17 kl. 14:06

Historien om mors dag

På mors dag uppvaktas mammor med frukost, gott kaffe, blommor och presenter. Men hur började man fira mors dag och hur kom traditionen till Finland? Det moderna morsdagsfirandet anses ha rötterna i USA och i England.

DN - 22 nov 17 kl. 10:18

Scenrecension: Jon Fosses drama blir en hotfull och våldsam #metoo-thriller

Teater Giljotins uppsättning laddar Jon Fosses ”Någon kommer att komma” med en tydlig vrede. Maina Arvas ser ett klaustrofobiskt svartsjukedrama där våldet bor i männens kroppar..

Sydsvenskan - 21 aug 12 kl. 06:30

Gu Kailai nöjd med domen

Politikerfrun Gu Kailai hyllade den kinesiska rättvisan när hon i går dömdes för mord på en brittisk affärsman. Kommunistpartiet hoppas med domen dra ett streck över Bo Xilai-affären och gå vidare till höstens partikongress.I går visade kinesisk stats-tv Gu Kailai, 53 år, när hon kallade domslutet för ?

Skånskan - 02 nov 15 kl. 08:00

Detaljrikt, doftande och märkligt livlöst

recension BOK
Playground
Författare: Lars Kepler
Förlag: Albert BonniersNaturligtvis var det en ny Joona Linna-bok som alla Kepler-fans gick runt och hoppades på. Alexandra och Alexander Ahndoril har i Lars Keplers skepnad skämt bort oss med i princip en ny bok om sin finlandssvenska kriminalkommissarie varje året sedan debuten med Hypnotisören 2009.
Att de produktiva paret ville ta en paus och prova något helt annat i Keplers namn är med andra ord fullt förståeligt.

YLE - 17 maj 17 kl. 04:30

Vården av kriminalpatienter human men riskfylld

När är en patient som begått ett grovt våldsbrott tillräckligt ofarlig för att skrivas ut från rättspsykiatrin? Kan den personen i så fall leva ett normalt liv? Och hur vårdar man de patienter som är farliga eller inte kan anses vara vid sina sinnes fulla bruk men ändå begått grova brott?

Skånskan - 06 mar 19 kl. 12:52

Nu berättar hon Moas historia

I dokumentärdramat Moa Martinson landsmodern berättar den dansk-svenska filmaren Maj Wechselmann den välkända proletärförfattarens historia och sätter nytt fokus på relationen mellan henne och Harry Martinson
– Nu ska vi ta fram Moa så att hon aldrig försvinner, säger Maj Wechselmann bestämt.Maj Wechselmann om …
… hur det var att jobba med Ebba Witt-Brattström: ”Det var enormt inspirerande. Hon är en väldigt bra tjej.

Kristianstadsbladet - 03 jul 14 kl. 19:48

Frankrike vill skriva ny VM-historia

Kvartsfinalen mellan Frankrike och Tyskland för lätt tankarna till ett ökänt överfall i Sevilla och två tunga franska semifinalförluster.Men inte de franska spelarnas.De vill skriva sin egen historia.

Trelleborgs Allehanda - 03 jul 14 kl. 19:48

Frankrike vill skriva ny VM-historia

Kvartsfinalen mellan Frankrike och Tyskland för lätt tankarna till ett ökänt överfall i Sevilla och två tunga franska semifinalförluster.Men inte de franska spelarnas.De vill skriva sin egen historia.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 12 timmar sedan

Nu upptäcks konstgeniet – som gick i exil i Kalmar

En utställning som ger återupprättelse till den svensk-tyska konstnären Lotte Laserstein (1898-1993) har dragit storpublik till både Berlin och Frankfurt.Nina Lekander ser en konstnär och exil-kalmarit som fångar Weimarrepublikens stämningar..

Expressen - 23 timmar sedan

Jag har varit patriarkalt medberoende

Är inte kvinnan en människa? I sin nya bok tjuvkopplar Ebba Witt-Brattström vittnesmålen från #metoo-kampanjen med litterära gestaltningar av övergrepp mot kvinnor.Expressen publicerar här ett exklusivt utdrag ur ”Historiens metoo-vrål”..

Expressen - Igår: 18:02

Krig utan logik kan aldrig leda till fred

Konfliktforskaren Mary Kaldor har följt hur krigen förändrats under decennier.I den senaste boken läser Per Wirtén att kriget mot terrorismen är farligast..

Expressen - Igår: 07:45

Vill du bo i det här dödshuset?

Alla ska vi dö – men nu närmar sig även mänsklighetens eftertext med stormsteg.
Karina Ericsson Wärn skriver om hur design ska få oss att försonas med det ofrånkomliga.  .

Expressen - I förrgår: 18:00

Akut och berörande om historiens virvlar

Den romandebuterande ryska författaren Maria Stepanova har skrivit en mäktig fresk över 1900-talets Europa.Hanna Nordenhök läser en text att leva i och låta sig genomvandras av..

Expressen - I förrgår: 15:55

”Det finns över 3 000 Notre-Dame i Sverige”

Måndagen den 15 april kablades bilder på den brinnande katedralen Notre-Dame ut över hela världen.Biskop Johan Dalman och konsthistoriker Paulina Sokolow gästade Kultur-Expressen på skärtorsdagen för ett samtal om förstörelse – och uppståndelse..

Expressen - I förrgår: 13:00

Kvinnan tar hela platsen på scen

Gift dig aldrig med en August!Maria Edström ser en monolog som kopplar greppet med vår uppjagade tid..

Expressen - I förrgår: 06:30

Horace Engdahl blottar nattens mänsklighet

Horace Engdahl tar rygg på 1700-talsförfattaren Rétif de La Bretonne i sin nya bok.Cornell läser uppslagsrika reflexioner som för tanken till dagens svenska kulturklimat..

Expressen - 17 apr 19 kl. 15:09

Låt katedralerna brinna – för kultursidornas skull!

Notre-Dame har allvarliga problem.Ankan avlyssnar ett samtal på kulturredaktionen..

Expressen - 17 apr 19 kl. 07:55

I Djursholm pågår partyt – som invandrarna betalar

Tv-serien ”Störst av allt” skildrar på ett övertygande sätt på hur överklassen i Djursholm lugnt kan festa vidare tack vare en rasifierad underklass.Valerie Kyeyune Backström skriver om en uppfordrande kriminalhistoria som borde få sossarna att vakna..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.