YLE > Svenskfinland

Friday, 19 April, 18:45

YLE - 15 apr 19 kl. 00:43

Statsvetare Claus Stolpe analyserar valet i Vasa valkrets - SFP vann och Centern förlorande men var är alla kvinnor?Att SFP gick om Centern och blev det största partiet i Vasa valkrets förvånade statsvetare Claus Stolpe. Han lyfter också fram att det är anmärkningsvärt att endast tre av de invalda är kvinnor.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Claus Stolpe, Vasa, SFP, Centern

Dela artikeln

56 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Statsvetare, Claus, Stolpe, analyserar, valeti , Vasa, valkrets, SFP, vann och Centern förlorande men var är alla kvinnor
YLE - 10 apr 17 kl. 09:56

Statsvetare: Valets vinnare och förlorare i Österbotten

De största vinnarna i kommunalvalet är SFP i Vasa och KD i Larsmo. Kronoby var mest svårtippad och Samlingspartiet fick ge vika för SFP. Statsvetare Claus Stolpe analyserar kommunalvalet.

YLE - 27 maj 14 kl. 10:11

Claus Stolpe: Synd att Vasa tappar röst i riksdagen

Vasabon Miapetra Kumpula-Natris (SDP) plats i europaparlamentet gynnar Österbotten, Vasaregionen förlorar en österbottnisk stämma i riksdagen. Det är synd, säger statsvetaren Claus Stolpe. En röst mindre från Vasa i riksdagen är ett faktum när Miapetra Kumpula-Natri flyttar till Bryssel för nya arbetsuppgifter i Europarlamentet.

YLE - 18 sep 13 kl. 09:56

Claus Stolpe har ordning på de amerikanska presidenterna

Lättsmält redogörelse över USAs presidenter, så karakteriseras Claus Stolpes bok "Den amerikanska drömmen" som kommit ut den här veckan. Förutom en presidentkavalkad tar boken läsaren med på en tur genom USAs historia. - Min doktorsavhandling i historia handlade om de amerikanska presidenterna och samtidigt tänkte jag att det här är ett tema som kan intressera en och annnan, säger Stolpe.

YLE - 26 jan 18 kl. 20:49

Statsvetare tror inte på drastiska vändningar under valet: "Partierna får delvis skylla sig själva för Niinistös överlägsenhet"

Vårt valsystem är "hyfsat bra". Och någon dramatisk vändning i en andra omgång, likt den i Portugal 1986, lär vi inte få se. Det säger statsvetare Claus Stolpe inför söndagens presidentval..

YLE - 14 apr 19 kl. 18:39

Liveblogg: Yle Österbotten rapporterar live hela kvällen – Stolpe: I nuläget skulle SFP ha fler röster än Centern, men håller det ändå fram?

Videor, bilder, kommentarer, och resultat - följ med Yle Österbottens valvaka i vår liveblogg. Vi rapporterar direkt från olika valvakor och statsvetare Claus Stolpe ger snabba analyser..

YLE - 14 apr 19 kl. 18:39

Liveblogg: Yle Österbotten rapporterar live hela kvällen – Stolpe: många oräknade röster i Vasa och Jakobstad kan betyda fler röster för SFP och SDP

Videor, bilder, kommentarer, och resultat - följ med Yle Österbottens valvaka i vår liveblogg. Vi rapporterar direkt från olika valvakor och statsvetare Claus Stolpe ger snabba analyser..

YLE - 05 jan 16 kl. 05:44

Statsvetare: Mindre demokrati med listval

Att använda listval i de nya självstyrelseområden vinner inget gehör hos statsvetaren Claus Stolpe. Det flyttar över makten från väljarna till partiet, säger han. Regeringen funderar som bäst på regionförvaltningsreformen och som en del av det uppstår frågan hur landskapsfullmäktige i de nya självstyrelseområdena ska väljas.

YLE - 13 jun 17 kl. 23:16

Stolpe: Den här soppan går inte obemärkt förbi

SFP och KD kallades inte till förhandlingsbordet. Istället sprack det sannfinländska partiet. Statsvetaren Claus Stolpe säger att situationen är exceptionell och påverkar det politiska klimatet för en lång tid framåt.

VBL - 05 nov 12 kl. 13:21

Vasa-statsvetare guidar inför valet

WEBB-TV. Statsvetaren Claus Stolpe kan det amerikanska presidentvalets historia på sina fem fingrar. Han tror att det blir ett jämnt lopp, men att Obama vinner.

YLE - 06 sep 18 kl. 05:23

Statsvetare: FSD kandidaterna gräver i samma syltburk

Sannolikheten för att få in en svensk socialdemokrat från Vasa valkrets i riksdagen är större om partiet satsar på en svensk huvudkandidat istället för två starka kandidater. Risken är att de slår ut varandra anser statsvetaren Claus Stolpe i Vasa..

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Camilla Richardsson tillbaka med besked – tävlade för första gången på nio månader

Efter en väldigt lång tävlingspaus var Camilla Richardsson tillbaka i hetluften då hon vann ett 10 000-meterslopp i USA. Samtidigt löpte hon inhemskt årsbästa i en av sina favorittävlingar..

YLE - 6 timmar sedan

Fortfarande oklart vad som orsakade svingårdsbranden i Kimo: "Nu får vi sitta ner och fundera hur vi ska gå vidare"

Släckningsarbetet pågick i flera timmar under natten, men svingården i Kimo gick inte att rädda. Ägarna riktar sitt tack till de grannar som har hjälpt till med släckningen..

YLE - 11 timmar sedan

Full fart i Vasa saluhall inför påskhelgen: "Lamm är överlägset mest populärt"

Brasor och häxor i all ära, men vad vore väl påsken utan all god mat? I veckan sökte sig många till Vasa saluhall för att handla det allra sista till påskbordet..

YLE - 22 timmar sedan

Tony Sund stod för sin första landslagspoäng då Finland besegrade Norge – Jukka Jalonen: "Vi fick utdelning på ett sätt som vi gillar"

Finlands hockeyherrar mötte Norge i en landskamp som fortfarande stod och vägde sent i den tredje perioden. Finland fick en drömstart och ledde tidigt med 2–0. Joel Kiviranta punkterade matchen sent med sitt 3–1-mål i tom bur, Sportanfallarens första i landslagströjan..

YLE - Igår: 15:55

Sparkraven i Vasa drabbar småbarnspedagogiken: Öppna daghem läggs ner och slås ihop

Vasa stads pågående sparprogram syns nu inom den öppna dagvården. Gustavsborgs öppna daghem på Kasernområdet stängs och verksamheten flyttar. Det finskspråkiga öppna daghemmet Kuningattarenpolun avoin päiväkoti vid Drottningstigen läggs ned helt och hållet..

YLE - Igår: 13:53

Kompisgänget från Kvevlax plockar skräp för miljön: "Ingen annan verkar vilja göra något åt det"

Den så kallade Greta Thunberg-effekten har spridit sig över alla världens hörn, och i Kvevlax har ett gäng tioåringar tagit klimatkampen i egna händer..

YLE - Igår: 13:25

Efter branden: NTM river och bygger nytt

Den här veckan inledde man rivningen av den brandskadade hallen vid Närpes trä och metall. Hallen gick inte att räddas och nu bygger man nytt i stället..

YLE - Igår: 12:00

Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?.

YLE - Igår: 11:59

Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt..

YLE - Igår: 10:01

Stabil ekonomi i Österbotten – men allt svårare brist på arbetskraft oroar företagsledarna

Brist på kompetent arbetskraft bromsar nu tillväxten vid hälften av de österbottniska företagen. Det visar en konjunkturbarometer som Österbottens handelskammare genomfört i april..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.