YLE > Finland

Monday, 22 April, 14:02

YLE - 15 apr 19 kl. 00:12

"Ett synnerligen exceptionellt valresultat" - SDP, Sannfinländarna och Samlingspartiet alla kring 17 procent, Centern störtdykerSDP blir största parti, men med en sällsynt liten marginal. SDP får 40 mandat, Sannfinländarna 39 mandat och Samlingspartiet 38 mandat. Tre partier i topp får alltså alla kring 17 procent av rösterna, vilket är exceptionellt i ett finländskt riksdagsval..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
SDP, Samlingspartiet

Dela artikeln

453 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ett synnerligen, exceptionellt, valresultat, SDP, Sannfinländarnaoch , Samlingspartiet, alla kring 17 procent Centern störtdyker
YLE - 10 apr 17 kl. 14:44

Torbjörn Kevin: Valresultatet i Åbo är historiskt - ett exceptionellt val på flera sätt

Den politiska kulturen kommer att förändras i Åbo. Det tror Torbjörn Kevin, Åbo underrättelsers långvariga chefredaktör, som konstaterar att valet i Åbo är exceptionellt. - Jag har bevakat Åbopolitiken i många, många år och det är sällan det sker så här stora förändringar i Åbo.

YLE - 27 mar 17 kl. 13:20

Samlingspartister tjänar bäst, SDP:are är pensionärer - så ser de typiska partimedlemmarna ut

Gröna och samlingspartister är högst utbildade och tjänar bäst, det visar en undersökning av Stiftelsen för kommunal utveckling KAKS som har forskat i partimedlemmars sociala status. KAKS-rapporten har granskat de sex största partiernas medlemmar, inklusive deras samhälleliga status och sociala nätverk, genom en jämförande analys. Drygt 12 400 personer har svarat på forskarnas enkät som skickades ut hösten 2016.

YLE - 26 maj 14 kl. 10:05

Statsvetare: SDP måste vänsterut, Soini är besviken

SDP:s dåliga valresultat kan få följder för inrikespolitiken, säger statsvetarna Åsa Bengtsson och Göran Djupsund i sin analys av EU-valet. För SFP:s del var valet däremot en framgång, vilket kan bero på de aktiva kampanjerna flera kandidater drivit. – Katastrof, katastrof, katastrof.

YLE - 29 mar 17 kl. 14:41

Valstatistik i Åbo visar: De gröna stadigt uppåt, SDP stadigt neråt

Statistiken från tidigare val visar på tydliga förändringar i vem Åboborna vill att ska bestämma i staden. De grönas understöd går stadigt uppåt från kommunalval till kommunalval, medan allt färre vill att socialdemokraterna ska bestämma i Åbo. Det visar statistik från tidigare kommunalval som Egentliga Finlands förbund har sammanställt.

Politologerna - 30 apr 14 kl. 13:47

Hur dåligt valresultat kan en partiledare överleva?

Snart är det EU-val. Men efter det kommer riksdagsvalet, och vi lär knappast se något parti byta partiledare till dess. Däremot är det ganska troligt att vi efter valet får se en hel del diskussioner om vilka partiledare som ska avgå och vilka som ska stanna kvar.

YLE - 17 apr 19 kl. 16:01

Samlingspartiet vann där de rikaste bor, SDP i områden med hög arbetslöshet - se sambanden där du bor

Vi har analyserat samband mellan befolkningsstruktur och valresultat. Titta hur det ser ut i landets röstningsområden i vår grafik..

YLE - 07 jul 16 kl. 15:03

De gröna: SDP talar om fel saker

De gröna har forfarande ett högt väljarstöd då SDP dyker. Det här enligt Yles färska partimätning. De gröna ger SDP rådet att tala om saker som på riktigt är viktiga för väljarna.

YLE - 11 apr 17 kl. 09:51

Megastjärnor nyckeln till framgång i Åbo - men SDP vill inte ha en megastjärna

Samlingspartiet och SDP har länge varit störst i Åbo, men efter söndagens kommunalval har maktbalansen i Åbo rubbats rejält. Både De gröna och Vänsterförbundet skördade stora framgångar och stadsfullmäktigeordföranden i Åbo, SDP:s Seppo Lehtinen, menar att mycket av valutgången i Åbo handlar om megastjärnor. Det Lehtinen syftar på är att tre partiordföranden ställde upp i valet i Åbo.

YLE - 02 apr 16 kl. 10:07

Antti Rinne till Svenska Yle: "SDP måste sudda bort stämpeln av nej-sägarparti"

Socialdemokraterna har vind i seglen - om det skulle vara val i dag så kunde nästa statsministerparti vara SDP, trots en nedgång i senaste mätning. Men för att medvinden ska hålla i sig måste partiet förändras, säger partiordförande Antti Rinne. Karikatyrtecknarens syn på SDP: "Det gäller att hålla mun!

YLE - 08 nov 16 kl. 12:47

Sysselsättning och skattepolitik i fokus i SDP:s skuggbudget

I sin skuggbudget för 2017 presenterar SDP en lång lista med åtgärder för att förbättra sysselsättningen. Enligt partiets uträkningar skulle de dynamiska effekterna av budgeten bidra till att skapa 38 000 nya arbetsplatser. Via satsningar på byggande, renoveringar och infrastruktur räknar SDP med att skapa 13 000 nya arbetsplatser.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

I Billnäs bruksbostäder sorteras plast på egen gård - ingen hyresgäst har längre än 120 meter till plastkärlet

I höstas fick invånarna i Billnäs bruksbostäder i Raseborg sina efterlängtade kärl för plastinsamling vid husen. Redan nu har mängden blandavfall minskat betydligt då plasten sorteras separat..

YLE - 5 timmar sedan

Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?.

YLE - 16 timmar sedan

Brandrök i Salo spred på söndag farlig rök i luften - faran är nu över och ingen skadades i branden

Räddningsverket i Egentliga Finland gav på söndag ut ett varningsmeddelande om hälsofarlig rök i luften till följd av en brand i Salo. Folk uppmanades att hålla sig inomhus..

YLE - 16 timmar sedan

Varningsmeddelande: Brandrök i Salo - invånarna uppmanas att hålla sig inomhus och stänga av ventilationen

Räddningsverket i Egentliga Finland har gett ut ett varningsmeddelande om hälsofarlig rök i luften till följd av en brand i Salo. Folk uppmanas att hålla sig inomhus..

YLE - Igår: 11:11

Ishockey en allvarlig hobby för finska mästaren i Ingå - men studier är viktigare med tanke på framtiden

Ingå har en färsk finländsk mästare i ishockey. Siru Lehtopelto drog en lättnadens suck då slutsignalen ljöd: Esbolaget Blues fick kämpa i den avgörande finalmatchen ända till de sista sekunderna mot Ilves från Tammerfors innan laget vågade tro på seger..

YLE - Igår: 09:42

Pilgrimsvandrare från Portugal först ut på S:t Olofs sjöled – en ny unik led kryddad med kultur som ska locka fler till skärgården

Om en månad invigs Finlands första europeiska kulturväg. Den nya pilgrimsvandringen S:t Olofs sjöled innebär att även Åboland och Åland blir en del av Olofslederna..

YLE - Igår: 06:57

Ammoniakläcka vid Yaras gödselfabrik i Nystad

En ammoniakläcka upptäcktes vid industrikoncernen Yaras fabrik i Nystad i natt..

YLE - Igår: 06:32

Finländsk surfare omkom på Bali

En finländsk man omkom i en surfolycka på den indonesiska ön Bali i torsdags..

YLE - Igår: 05:00

"Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.