Nyhetspressen > Nöje

Thursday, 18 April, 19:06

Nyhetspressen - 03 apr 19 kl. 11:31

Allt fler behöver glasögon och linser

Man har sett en förändring över hela västvärlden. Allt mer pekar på att vi får sämre och sämre syn. Vad beror det på och hur kan vi påverka detta?

Närsynthet har ökat dramatiskt i alla åldersgrupper men speciellt hos barn. För barn är ökningen på 400 % sedan 40-talet. Och de flesta läkare är i samförstånd att det beror på barns skärmtittande. 

För cirka 70 år sedan var det bara strax under 10% av barn som var närsynta. Idag är den siffran uppe i 40%! Eftersom majoriteten av dagen spenderas med att titta på tv, dator och mobilen börjar barnen dagen med huvudvärk till dess att de får glasögon som korrigerar synfelet. 

Även bland vuxna har man sett en markant ökning. Numerar finns det jobb som bygger helt på att du stirrar på en skärm hela dagen och det kommer att få samma effekt för dig som för barnen. 

Ögat fungerar som bäst när du tittar i 3D och växlar mellan detaljer och att se saker på långt avstånd. När man väljer att titta på mobilen istället fokuserar man bara på detaljer och du blir trött i ögonen. Efter tillräckligt lång tid börjar ögat anpassa sig och tappar förmågan att se lika skarpt på långt avstånd. Och närsyntheten är ett faktum. 

Tror du att du också behöver glasögon? Det finns flera symptom som indikerar att du borde göra en synundersökning: 

- Suddig syn

- Torra eller kliande ögon

- Börjar se sämre på långt eller kort avstånd

- Du behöver anstränga dig när du läser

- Huvudvärk

- Många i familjen fick glasögon i din ålder eller tidigareIdag kan du surfa in på nätet för att hitta glasögon som passar din ansiktsform. Via Mister Spex kan du ladda upp ett kort på dig själv och testa glasögon online. Du behöver bara receptet från din optiker för att kunna beställa rätt glas till dina nya bågar.För att minska risken att få ännu sämre syn eller slippa glasögon kan du göra följande:

- Minska mängden skärmtittande. Ta en paus var tjugonde minut och titta ut genom fönstret.

- Blått ljus på kvällen försämrar din sömn och stressas ögonen, om du måste titta på en skärm på kvällen ska du ställa in ett varmare ljus.

- Om du behöver glasögon, se till att använda dem för att inte försämra synen.

- Gå på ärliga synundersökningar ifall du behöver nya glas. 


Läs mer om:
Mister Spex

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Allt flerbehöver , glasögonoch , linser
YA - 21 aug 14 kl. 13:09

Glasögon från Sjöbo hjälper i världen

Ett par glasögon kan hjälpa en hel by i tredje världen. Det berättade Carina Halvardsson från organisationen Vision for all, som i går besökte Lions Club i Sjöbo.
Lions har länge samarbetat med Vision for all och sedan några månader satsar man lite extra för att få in fler glasögon i Sjöbo.

Nyheter 24 - 22 jan 14 kl. 12:51

Bar Google-glasögon på bio – grepsFakta Google-glasögon

Väl utanför väntade ytterligare fem-tio poliser, både vanliga poliser och federala agenter. Mannen och kvinnan skiljdes åt och förhördes sedan i separata rum i flera timmar.
– Därefter följde över en timme där agenterna berättade att jag inte var arresterad, att det var en "frivillig intervju", men om jag inte samarbetade skulle dåliga saker hända mig, säger mannen.

Dagensanalys.se - 29 feb 16 kl. 13:13

McDonalds gör om Happy Meal-boxen till VR-glasögon

För att fira att Happy Meal kom till Sverige för 30 år sedan har McDonald’s Sverige utvecklat Happy Goggles. Genom att vika Happy Meal-boxen skapas ett par glasögon, som gör det möjligt att uppleva en virtuell verklighet med en smartphone. Tänk Google Cardboard.

Nyteknik - 05 maj 14 kl. 16:23

3d-tv utan glasögon

TEXT+TV Ett nederländskt företag gör ett nytt försök med att lansera en tv där vertikala linser ger 3d-djup utan glasögon..

SN - 27 feb 15 kl. 13:59

Körde bil utan glasögon – får böter

En 25-årig man har fått ett strafföreläggande från Nyköpings tingsrätt. 25-åringen körde bil på E4, när han stannades av polisen. Mannen hade då kört bil utan vare sig glasögon eller linser – vilket han var tvungen att ha enligt hans körkort.

Nyteknik - 10 mar 15 kl. 13:24

3d utan glasögon

Små sfäriska linser bygger upp en bildskärm som visar 3d utan glasögon..

ÖstersundsPosten - 11 aug 15 kl. 15:55

Fria glasögon för barn och unga – en rättvisefråga

Det är därför glädjande att regeringen från och med januari 2016 avsätter 120 miljoner kronor per år för att barn mellan 8 och 19 år, oavsett vilket landsting de bor i, ska kunna få bidrag för glasögon eller linser..

Nyteknik - 15 feb 16 kl. 14:41

Ny lins för supertunna glasögon

Ett nytt sätt att tillverka platta linser kan ge lättare kameror och glasögon..

Sydöstran - 03 mar 16 kl. 06:00

Barn får bidrag till glasögon

Från och med första mars har alla barn mellan 8-19 år rätt till bidrag för glasögon och linser..

Trelleborgs Allehanda - 11 okt 17 kl. 10:00

Körde utan glasögon – döms till böter

En man som till sitt körkort hade det särskilda villkoret att använda glasögon eller linser vi körning döms till böter för olovlig körning..

Dagensanalys.se - 21 aug 17 kl. 11:31

Snart kommer Facebooks AR-glasögon

Nyligen lämnade Facebooks dotterbolag Oculus in en patentansökan till Amerikanska patentverket. Enligt dokumentet rör det sig om ett par AR-glasögon, men det kommer dröja innan patentet kan omsättas till en verklig produkt. Patentet som lämnats in gäller ett par glasögon med möjlighet att placera grafiska objekt ovanpå den verkliga världen i synfältet.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.