Skånskan > Opinion

Sunday, 21 April, 20:43

Skånskan - 25 mar 19 kl. 15:00

Nya rön om rehab vid strokeLund Med rehabilitering som inriktas på rörlighet utanför hemmet kan personer som drabbats av stroke ges bättre långsiktiga förutsättningar för ett aktivt och socialt liv.Det framgår av en färsk doktorsavhandling från Lunds universitet.
Emma Carlstedt, sjuksköterska och nybliven doktor i medicinsk vetenskap, har utvecklat ett nytt rehabiliteringsprogram med den här inriktningen. Programmet baseras på så kallad self-managementmetodik som innebär att deltagarna får lära sig strategier för att hantera uppgifter de upplever som svåra, och på så vis stärka tilltron till den egna förmågan.
Det har testats i liten skala med fem deltagare som drabbats av kognitiva funktionsnedsättningar efter en stroke.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Med, Lunds, Carlstedt, Emma Carlstedt

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya rönom , rehabvid , stroke
Dalarnas tidningar - 22 maj 17 kl. 12:42

Rehab av stroke ska förbättras

Rehabiliteringen av stroke lyfts fram i förslagen till nya riktlinjer för strokevården i Sverige..

DalaDemokraten - 22 maj 17 kl. 12:42

Rehab av stroke ska förbättras

Rehabiliteringen av stroke lyfts fram i förslagen till nya riktlinjer för strokevården i Sverige..

Trelleborgs Allehanda - 17 feb 12 kl. 06:30

Bassäng för viktig rehab kan stängas

Rehabbassängen på Trelleborgs lasarett är livsviktig för vissa patienter.
? För några patientgrupper är det helt livsavgörande att träna, till exempel för dem som väntar på en transplantation.

Sydöstran - 31 okt 17 kl. 17:05

Rehab i hemmet för alla strokepatienter i Blekinge

Alla som drabbas av stroke i Blekinge har nu tillgång till specialistrehabilitering i hemmet..

BT - 28 jun 12 kl. 13:23

Fler måste kunna känna igen stroke

Stroke kommer ofta snabbt. En frisk människa kan inom några sekunder få kraftiga symptom. Personen kan få känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, synrubbningar och talsvårigheter.

Sydsvenskan - 16 jul 11 kl. 01:30

Ökad stress kan ge fler unga stroke

Foto: Anna Bank
550 personer under 39 år fick stroke i Sverige år 2009. Klinikchefen på neurologen i Malmö varnar för att Malmöbornas osunda leverne kan vara en tickande bomb.
??

BT - 08 maj 12 kl. 13:25

Fler kan räddas från stroke

Det finns fortfarande många gåtor kring stroke som forskningen behöver lösa. ?Och tidpunkten har aldrig varit bättre.

YLE - 04 feb 17 kl. 10:00

55 338 danskar i test om nordisk kost: Moroten bra vapen mot stroke

Vad ligger bakom de danska forskningsresultaten om att nordisk kost, även kallad Östersjödieten, verkar skydda hjärnan mot vissa former av stroke? Danska forskare lyfter fram den nordiska matens hälsofrämjande effekter efter en lång och omfattande uppföljning av danskars hälsa och matvanor. De nya forskningsresultaten ger vid handen att många sådana råvaror som traditionellt använts i det nordiska köket minskar risken för stroke, det vill säga cirkulationsstörningar i hjärnan.

Magazin24 - 28 okt 12 kl. 20:07

Nu går idrotten samman i kampen mot stroke

Idrottsstjärnor, klubbar och förbund över hela landet går nu i samman i "Den stora utmaningen ? sport vs stroke". Den 29 oktober är det Världsstrokedagen.

BT - 16 jan 15 kl. 06:43

Vanligt att stroke missas hos unga

Stroke är en diagnos som medvetandegjorts hos allmänheten under senare år. Trots det är det inte ovanligt att diagnosen missas, särskilt hos yngre personer. Det är erfarenheten hos Stroke-Riksförbundet.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 13 timmar sedan

Två män skjutna till döds i Helsingborg

Helsingborg Två män avled på sjukhus under natten till söndagen efter att ha skottskadats svårt på Tränsgatan i Helsingborg.
Polisen söker vid sjutiden på söndagsmorgonen fortfarande efter misstänkta gärningspersoner.Det var strax efter midnatt som polisen fick in samtal om misstänkt skottlossning på Tränsgatan i Helsingborg.

Skånskan - Igår: 20:18

Misstänkt rattfull krockade med träd

Furulund En personbil krockade vid 19-tiden med ett träd intill Stävievägen i Furulund.Polis på plats kunde konstatera att ingen person kommit till skada vid olyckan, men föraren misstänks för rattfylleri och fick följa med patrullen för provtagning. Trädet åkte i backen i samband olyckan och hamnade över en cykelbana.

Skånskan - Igår: 20:00

Barnperspektivet på nytt konstverk på Idala

VEBERÖD Just nu byggs den nya skolan och förskolan på Idalafältet i Veberöd.
Samtidigt pågår det planer på att göra en konstnärlig gestaltning på skolgården som ska anknyta till barnperspektivet.– Kultur- och fritidsnämndens nya arbetsutskott för konst har i dagarna tagit ett beslut om att direktupphandla uppdraget att skissa på en konstverk som passar in i den nya skolmiljön, säger Ulrika Liljenström, projektsamordnare för offentlig konst i Lunds kommun.

Skånskan - Igår: 18:58

Filip Bengtsson vann i Saxtorp

MOTOR Det gick helt enligt ritningarna för Filip ”Fillibang” Bengtsson när motocrossens SM drog igång i Saxtorp under lördagen. Tomelillasonen vann första heatet i MX1-klassen.Lördagens enda SM-heat i MX1 vanns före Jesper Jönsson från Sösdala MK och Oskar Olsson från Skånes Fagerhult.

Skånskan - Igår: 18:26

Rieks avgjorde för Malmö FF i Uppsala

Malmö FF tog en stabil seger borta mot Sirius och fick med sig tre poäng hem från Uppsala efter ett snyggt avgörande mål av Sören Rieks. Men siffrorna kunde ha blivit större än 1-0.I den andra halvleken radade MFF upp chanserna på Studenternas IP konstgräs.

Skånskan - Igår: 15:30

Vill skapa fler bostäder i byn

tjörnarp Trots att Tjörnarp haft en tågstation sedan 2014 har byn haft det tufft både med bostadsutveckling och att fylla skolan i byn med tillräckligt antal elever. Nu vill den borgerliga Alliansen ta ett krafttag genom att exploatera ett 22 000 kvadratmeter stort område mitt i byn till bostäder.– Vi tycker det är viktigt att det sker satsningar utanför centrum och detta är ett steg i Alliansens löfte om att satsa på byarna, säger Höörs kommuns kommunalråd Johan Svahnberg (M).

Skånskan - Igår: 15:30

Budgetkritik: Oförskämt

SVALÖV Delar av oppositionen riktar skarp kritik mot att man så pass sent fick underlaget till den kompletteringsbudget som skulle upp för beslut i kommunstyrelsen.
– Det är rent oförskämt, menar Socialdemokraterna.Både S och SD valde att inte delta i beslutet om kompletteringsbudgeten, som C, M, L och KD lagt fram och som var uppe för beslut i kommunstyrelsen i måndags.

Skånskan - Igår: 15:20

Rakip från start i MFF

Fotboll Erdal Rakip är med i Malmö FF:s startelva i bortamatchen mot IK Sirius i Uppsala.Malmö FF tar sig an IK Sirius i Uppsala under påskaftonen. Avspark är klockan 16.

Skånskan - Igår: 11:31

Hakkorsflaggor hissade utanför Ica

Kävlinge Under förmiddagen har någon hissat flaggor med nazistiska symboler utanför Ica Supermarket.Enligt vittnen på plats så ska det röra sig om flera röda flaggor med hakkors, tygstycken som butikspersonalen har haft svårt att ta ned. – Vi fick in ärendet klockan elva.

Skånskan - Igår: 05:00

Sa ”mjau” vid fönstret – ville fria

Skåne En kvinna i Mellanskåne åtalas misstänkt för olaga förföljelse efter att hon under flera månader – ibland flera gånger om dagen – har knackat på dörren och sängrumsfönstret hemma hos en man hon var förälskad i.För nästan två år sedan talades mannen och kvinnan vid på en fest. Kvinnan uppger i förhör att hon blev förälskad.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.